Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансове право.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

4. Фінансове право як навчальна дисципліна

Фінансове право як навчальна дисципліна - це систематизовані відповідно до типової програми знання щодо предмета правового регулювання норм цієї галузі права та їх особливостей.

Фінансове право як навчальна дисципліна викладається в держав-ІІих та недержавних юридичних вузах, на юридичних факультетах відповідно до навчальних програм.

146 Про створення Науково-дослідного інституту фінансового права: Розпоря-чікспня Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 303-р // Офіцій-ний ІІк-иик України. -2001. -№ 31. -Ст. 1419.

147 Науково-практичний коментар Бюджетного кодексу України / Кол. авт.: її І.ЛІІтипов, Л.К.Воронова, Н.В.Воротіна та ін. За заг. ред. проф. П.В.Мель-ника; 'НІЛ України, Нац. акад. Держ. подат. Служби України; АПрН України, наук.-досл. Ін І фінанс. права. - К.: Юрінком Інтер, 2003. - С. 3.

— 201 —

Предметом цієї навчальної дисципліни є фінансове право у всіх своїх виявах: як галузь права, як система законодавства, як наука, що вивчає фінансове право.

Фінансове право як навчальна дисципліна має вужчий зміст, ніж наука фінансового права. Навчальна дисципліна спрямована на опанування студентами основних понять і розкриття змісту предмета фінансового права як галузі, так і науки та системи законодавства. Оскільки наука фінансового права має своїм основним завданням пізнати відповідні явища та закономірності, а навчальний курс - дати набуті завдяки науковим дослідженням знання студентам, то навчальна дисципліна йде слідом за наукою, користується її даними, У той же час вона може включати в себе не весь комплекс проблем, які вивчаються, як правило, однойменною наукою, а й доповнюватися за рахунок суміжних проблем, що вивчаються в рамках інших наук.

Завдання фінансового права як навчальної дисципліни полягає у передачі студентам-юристам суми знань про фінансово-правові явища, поняття, категорії, про галузь фінансового права, систему фінансового законодавства і практику його застосування.

У результаті вивчення цієї навчальної дисципліни студенти повинні:

- набути ґрунтовних теоретичних знань у галузі фінансового права;

- розуміти закономірності, характер і тенденції розвитку фінансового права;

- засвоїти основні положення фінансового законодавства;

- сформувати уміння тлумачити фінансове законодавство та об­ґрунтовувати і захищати свою позицію з фінансових питань;

- виробити навички практичної роботи з нормативним матеріа­лом, аналізу конкретних випадків з практики фінансово-господарської діяльності і змодельованих ситуацій.

Фінансове право як навчальна дисципліна має певну систему.

Система курсу фінансового права- це послідовний виклад змісту фінансово-правових норм, об'єднаних, як і галузь фінансового права, у загальну та особливу частини. Вона в цілому відповідає системі фінансового права як галузі.

У загальній частині курсу фінансового права аналізується зміст та­ких фінансово-правових інститутів: фінансова діяльність; фінансове право його предмет, метод; особливості фінансово-правових норм та фінансового контролю тощо.

— 202 —

Особлива частина курсу фінансового права містить такі розділи: бюджетне право; правове регулювання державних та місцевих доходів; правове регулювання державних, місцевих видатків та бюджетного фінансування; правові основи банківської діяльності, грошового обігу і розрахунків та валютного регулювання. У цих розділах розкривається зміст таких фінансово-правових категорій, як бюджет, бюджетна система, бюджетний устрій, бюджетний процес; державні та місцеві доходи, податки, елементи податкового закону, система оподаткування; державне страхування; державний та місцевий кредит, державний та місцевий внутрішній борг, державний та місцевий зовнішній борг, державна та місцева позика; державні та місцеві видатки; кошторисно-бюджетне фінансування, кошторис бюджетної установи; банківська система, Національний банк України; банківське кредитування; грошова система, готівковий обіг, безготівкові розрахунки; валюта, національна валюта, іноземна валюта, валютний контроль.

Фінансове право як навчальна дисципліна має на меті розв'язання:

а) пізнавальних завдань: за допомогою курсу студент повинен засвоїти зміст фінансово-правових інститутів, об'єктивні закономірності їх розвитку, а також суть фінансоно-правових категорій, передбачених у фінансовому законодавстві;

б) практичних завдань: метою вивчення курсу є засвоєння теоретичних положень і змісту фінансового законодавства, вироблення навичок застосування фінансово-правових норм до конкретних життєвих ситуацій.

Питання для самоконтролю

1. Як можна визначити науку фінансового права?

2. Назвіть елементи науки фінансового права.

3. Визначте предмет науки фінансового права.

4. У чому полягає відмінність предмета науки фінансового права від предмета фінансового права як галузі права?

5. Які особливості науки фінансового права ви знаєте?

6. Назвіть джерела науки фінансового права.

— 203 —

7: Визначте зміст основних функцій науки фінансового права.

8. Що називають методологією науки фінансового права?

9. Якими шляхами відбувається формування сучасної методології науки фінансового права в Україні?

10. Що складає систему методів науки фінансового права?

11. Охарактеризуйте зміст основних методів науки фінансового права.

12. Назвіть учених, які стояли у витоків виникнення науки фінансового права.

13. У яких напрямах розвивалася наука фінансового права наприкінці XIX - початку XXстоліття?

14. Які вчені зробили істотний внесок у розвиток науки фінансово-го права за часів СРСР?

15. З іменами яких вчених пов'язують формування вітчизняної науки фінансового права?

16. У яких напрямах розвивається наука фінансового права за часів незалежності України?

17. Визначте предмет фінансового права як навчальної дисципліни.

18. Якою є система курсу фінансового права як навчальної дисципліни?

Додаткова література:

1. Дмитренко Е. С. Фінансове право України. Практикум: Навчально-методичний посібник. - К.: Атіка, 2004. - С. 14-20.

2. Пацурківський П. С. Наука фінансового права: деякі підсумки, проблеми та перспективи розвитку / Матеріали Міжнародної наукової конференції «Проблеми фінансового права». - Чернівці, 1996. - Вип. І. - С. 3-15.

3. Пацурківський П. С. Проблеми теорії фінансового права. - Чернівці: Вид-во ЧДУ, 1998. - 275 с.

4. Пацурківський П. С. Фінансове право і наука фінансового права: деякі теоретичні аспекти взаємодії та взаємовпливу / Матеріали Міжнародної наукової конференції «Проблеми фінансового права». - Чернівці, 1996. - Випуск 11.-С. 95-105.

5. Телятник Л. Розширення логічного об'єму підручників з фінансового права - практична необхідність // Право України. - 1999. - № 3. - С. 86-87.

6. У истоков финансового права / Под ред. А. Козьірина. - М.: Статут, 1998. -432с.

— 204 —

Хорват Ладислав. Финансовое право в Европейском Союзе / Матеріали

Міжнародної наукової конференції «Проблеми фінансового права».

- Чернівці, 1996. - Випуск II. - С. 21 -42.

Хохуляк В. Методологія науки фінансового права: умови та тенденції

сучасного розвитку // Підприємництво, господарство і право. - 2005. - №

2.-С. 16-19.

ЯричевскийВ. С.,ЯричевскийВ. В. Проблеми соотношения йвзаимосвязи

науки финансового права й финансовой науки в процессе становлення

национальной финансовой системьі // Государство й право. - 2002. - №

  1. - С. 70-72.