Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР_25.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
235.01 Кб
Скачать

Визначення груп небезпечних речовин

Так як сумарна маса ні однієї з категорій небезпечних речовин не перевищує норматив порогової маси небезпечних речовин за категоріями, визначається група небезпечних речовин.

Визначення груп небезпечних речовин здійснюється згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №956 від 11.07.2002 р. «Про ідентифікацію та декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки». Відповідно до якої категорії небезпечних речовин поєднуються в групи за видами аварій, які можуть відбутися, виходячи із властивостей небезпечних речовин та уражальних факторів цих аварій.

Група 1 (вибух) – горючі (схильні до спалахування) гази, горючі рідини, перегріті під тиском, ініціюючі (первинні), бризантні (вторинні) та піротехнічні вибухові речовини, речовини-окисники, речовини, що вступають в бурхливу реакцію з водою з виділенням горючих та/або вибухонебезпечних або токсичних газів.

Група 2 (пожежа) – горючі (займисті) гази, горючі рідини, горючі рідини, перегріті під тиском, речовини-окисники, а також речовини, які вступають у бурхливу реакцію з водою з виділенням горючих та/або вибухонебезпечних чи токсичних газів.

Група 3 (шкідливі для людей та навколишнього середовища) – високотоксичні речовини, токсичні речовини, речовини, що представляють небезпеку для навколишнього середовища (високотоксичні для водних організмів), речовини, що представляють небезпеку для навколишнього середовища (токсичні для водних організмів) та/або можуть здійснювати довгостроковий негативний вплив на водне середовище, а також речовини, які вступають в бурхливу реакцію з водою з виділенням горючих та/або вибухонебезпечних або токсичних газів.

Після визначення груп небезпечних речовин розраховується сумарна маса кожної з них.

В нашому випадку аміак та дизельне паливо відносяться до групи 2 (пожежа) та аміак ще належить до групи 3 (шкідливі для людей та навколишнього середовища).

У відповідності до ПКМУ № 956 небезпечні речовини за їх властивостями поділяються на 12 категорій.

Визначення категорій небезпечних речовин проводиться у відповідності до їх властивостей та параметрів технологічного процесу. що впливає на їх стан. При визначенні категорії необхідно ретельно вивчити фізико-хімічні, пожежовибухонебезпечні та токсичні властивості речовин, а також їх специфічні властивості.

Виходячи з цього, аміак – горючий газ з різким запахом, токсичної дії. Так як аміак обертається в холодильній установці, за своїми властивостями він може бути віднесений до категорії 1 та 10.

Дизельне паливо – горюча рідина, яку можна віднести до категорії 2 (горючі рідини).

Загальні дані вносимо до табл. 3.3.

Таблиця 3.3 Сумарні маси небезпечних речовин, що обертаються на ПНО.

Найменування ПНО

Найменування виробництва, установок, апарата, які входять до складу ПНО

Найменування небезпечної речовини та маса, т

Маса індивідуальної небезпечної речовини та назва категорії, до якої вона може бути віднесена за нормативом порогових мас

Інд. речо-вина

Номер категорії за нормативами порогових мас

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

М’ясо-комбінат

Холодоцех

Аміак

0,02

0,02

0,02

Склад нафтопродуктів

Дизельне паливо

33

33

Всього на ПНО

33,02

0,02

33

0,02

Окрім цього нам необхідно віднести небезпечні речовини, які обертаються на ПНО до групи небезпеки.

У відповідності до своїх властивостей аміак може бути віднесений до 2 (пожежа) та 3 (шкідливі для людей та навколишнього середовища) груп.

Відповідно, дизельне паливо ми віднесемо до 2 (пожежа) групи.

Так як сумарні маси небезпечних речовин не перевищують значення порогових мас, зазначених для категорій, до яких віднесений аміак та дизельне паливо, нам необхідно провести подальший аналіз в рамках ідентифікації м’ясокомбінату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]