Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР_25.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
235.01 Кб
Скачать

3.3. Визначення сумарних мас категорій та груп небезпечних речовин.

Якщо згідно пп. 9-10 [1] сумарна маса ні для однієї з усіх небезпечних речовин, або індивідуальних небезпечних речовин, що відносяться за своїми властивостями до однієї з категорій небезпечних речовин не перевищує встановленого нормативу порогової маси, необхідно визначити маси речовин підсумовуванням маси речовин, що відносяться до однієї категорії або групи.

У разі, коли небезпечна речовина може бути віднесена до декількох груп, сумарна маса її враховується у кожній групі, до якої вона може бути віднесена.

Норматив порогової маси небезпечних речовин, поєднаних за їх категорією та за видами аварій у групі. розраховуються згідно п. 12 [1] за формулою:

(3.1)

де - порогова маса небезпечних речовин однієї групи;

- сумарна маса небезпечних речовин, що знаходяться на об’єкті;

- норматив порогової маси цієї небезпечної речовини;

n – кількість небезпечних речовин, занесених до однієї групи.

Виходячи з вищевикладеного та опираючись на проведений аналіз, нам необхідно розрахувати норматив порогової маси для 1 та 2 груп, до яких ми віднесли аміак та дизельне паливо:

т – для 1-го класу небезпеки;

т – для 2-го класу небезпеки.

Сумарна маса небезпечних речовин однієї групи дорівнює або перевищує її порогове значення, якщо виконується умова:

(3.2)

Виконаємо порівняння сумарної маси небезпечних речовин однієї групи з її пороговим значенням.

Для 2-го класу небезпеки:

Для 1-го класу небезпеки:

.

Таким чином,сумарна маса небезпечних речовин 2-ї групи не перевищує розрахованої для них порогової маси небезпечних речовин.

Тепер, для м’ясокомбінату необхідно продовжити процедуру ідентифікації у відповідності з вимогами п. 15 [1], згідно якого необхідно уточнити новий норматив порогової маси небезпечних речовин цієї групи з урахуванням відстані від місць великого скупчення людей.

3.4. Визначення нормативу порогових мас небезпечних речовин з врахуванням відстаней до життєво важливих об’єктів

В тому випадку, коли сумарна маса категорій та груп небезпечних речовин менша за порогову масу, але відстань від потенційно небезпечного об’єкта до місць великого скупчення людей (стадіони, кінотеатри, лікарні, школи тощо), житлових масивів, магістралей, промислових, природоохоронних та життєво важливих цивільних об’єктів менше500 м для речовин 1 та 2 групи, і менше 1000 м для речовин 3-ї групи, порогова маса повинна бути зменшена відповідно до п. 16 [1]. В цьому випадку в якості розрахунку приймається відстань від нього (апарата, резервуара) потенційно небезпечного об’єкта.

В нашому випадку мінімальна відстань до життєво важливого об’єкта (автозаправної станції) становить 650 м. аміак є токсичною речовиною, віднесеною за своїми властивостями до 1-ї групи. Згідно вимог п. 16 [1] відстань повинна бути не менша за 1000 м. У зв’язку з тим, що у нашому випадку відстань менша, необхідно перерахувати порогову масу небезпечної речовини (аміаку) згідно формули:

(3.3)

Так, норматив порогової маси небезпечних речовин 1 класу небезпеки становить:

т.

Норматив порогової маси 2 класу небезпеки:

т.

Таким чином, на м’ясокомбінаті маса індивідуальної небезпечної речовини аміаку не перевищує його норматив порогової маси для об’єктів підвищеної небезпеки обох класів.

Отже м’ясокомбінат м. Н-ськ відноситься до потенційно небезпечних об’єктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]