Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект2-оригинал.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
715.78 Кб
Скачать

1.2 Загальні поняття планування

Поняття “Планування діяльності підприємства” має два смислу: загальноекономічний з точку зору загальної теорії та конкретна управлінський.

З загальноекономічної точки зору планування це механізм, який замінює ціни і ринок. В рамках ринкової системи головним координатором дій її учасників є ціни. Саме ціни визначають вигідні для продавців та покупців об’єми та способи виробництва і вживання товарів. Фірма як учасник ринкової системи також вимушена підкорятися ціновому механізму, закону попиту і пропозиції постільки не має можливості відмінити їх дії.

Але у внутрішньому середовищі кожної господарської одиниці механізм цін витиснений свідомими діями і авторитетними рішеннями підприємств і менеджерів. Підприємець свідомо визначає основні напрямки внутрішньо фірмової діяльності. Виходячи з цього, внутрішня природа фірми заснована на системі планових рішень.

Таким чином, учасники внутрішньо фірмової діяльності втрачають свободу дій характерну для самостійних і незалежних одних від одного суб’єктів ринку, їх поведінка находиться під контролем управляючих підприємств.

Планування, як система вольових, свідомо прийнятих рішень витісняє ринок у внутрішній діяльності фірми по слідуючим причинам:

  1. Обмежені розміри фірми дозволяють контролювати дії, які відбуваються усередині неї, і таким чином зводять до мінімуму невизначеність ринкового середовища і його негативні наслідки.

  2. Застосовуючи планування, фірма уникає тих недоліків, які вона могла б мати, якби всі дії усередині фірми здійснювались на основі куплі- продажу. Відміняючи відношення куплі-продажу, підприємство уникає додаткових витрат.

Виконуя адміністративну функцію, яка пов’язана з вольовим керівництвом і приняттям рішень, керівник займається плануванням як частиної управлінської діяльності.

Планування є природною частиною менеджменту. Його можна визначити, як уміння передбачити мету організації, результати її діяльності і ресурси, необхідні для досягнення певної мети.

Планування допомагає відповісти на питання:

  1. Де організація знаходиться в даний час, екологічна позиція підприємства, які висновки і умови діяльності ?

  2. Як, за допомогою яких ресурсів можуть бути досягнуті цілі організації ?

Планування – перший і найбільш значний етап менеджменту. На основі системи планів, створених фірмою, в майбутньому здійснюються організація заплан0ованих робіт, мотівація задіяного для їх виконання персоналу, контроль результатів і їх оцінка з точки зору планових показників.

Планування – це не просто вміння передбачити всі необхідні дії. Це також вміння передбачити будь-які випадковості, які можуть виникнути по ходу справи, і вміння з ними справитися. Фірма не може повністю знешкодити ризик в своїй діяльності, але здатна управляти ним за допомогою ефективного передбачення.

1.3 Необхідність планування в економічній організації

Ще класики менеджменту звернули увагу на те, що відсутність планів на підприємстві супроводжується коливаннями, помилковими маневрами, несвоєчасною зміною орієнтації, що являється причиною поганого стану справ, якщо не їх краху.

Як показала практика, застосування планування створює слідуючи важливі переваги:

  • робить можливою підготовку до використання майбутніх сприятливих умов;

  • прояснює виникаючи проблеми;

  • стимулює менеджерів до реалізації своїх рішень в подальшій роботі;

  • покращує координацію дій в організації;

  • створює передумови для підвищення освітницької підготовки менеджерів;

  • збільшує можливості в забезпеченні фірми необхідною інформацією;

  • покращує контроль в організації.

Сучасне зовнішнє середовище бізнесу характеризується високою швидкістю змін. Постійно змінюючи вимоги зі сторони попиту диктують здвиги інших факторів зовнішнього середовища технологій, засобів зв’язку, комунікацій, соціальних відносин тощо.

Отже, такі ж швидкі і глибокі зміни вимушені здійснювати бізнес.

В сучасних умовах рухомість середовища зумовлена перш за все перехідним характером вітчизняного господарства і, як наслідок, нестабільності соціально –політичної сфери. В умовах давніх відносно стабільних економічних відносин весь господарський цикл фірми ( від планування дій до їх реалізації і підведення підсумків ) складався в рамках одної фази економічного розвитку ( рис.1 ).

з міна

з овнішнього

с ередовища підведення

підсумків

реалізація

Планування

Діапазон змін

Рисунок 1 - Співвідношення господарчого циклу фірм і фаз економічного розвитку в умовах стабільного зовнішнього середовища

Сьогодні всього один господарчий цикл може вмістити ряд змін зовнішнього середовища ( коливання кон’юнктури, соціально-політичні колізії, тощо ).

В цих умовах при прийнятті рішень потрібно опиратися на постійне оновлення даних про зовнішнє середовище, їх аналіз, пошук нових стратегій і тактичних підходів.

Отже, планування повинне охопити більшу частину господарського циклу, чим раніше. Це дозволить приймати адекватні рішення змінам зовнішнього середовища ( рис.2 ).

зміна

зовнішнього

с ередовища підведення

підсумків

Планування реалізація

Діапазон змін

Рисунок 2 - Співвідношення господарчого циклу фірм і фаз економічного розвитку в умовах рухомого зовнішнього середовища