Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект2-оригинал.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
715.78 Кб
Скачать

8.4 Планування доходів та прибутків

Доходи, які одержують підприємства зв'язку за весь обсяг реалізованих споживачам послуг по діючих тарифах, складають валову суму доходів від експлуатації засобів зв'язку, що прийнято називати доходами від основної діяльності. Загальна сума доходів від основної діяльності по галузі зв'язку в цілому являє собою грошове вираження вартості всього обсягу реалізованих послуг зв'язку:

,

де

ΣДос - загальна сума доходів від основної діяльності, тис.грн.;

qі - обсяг і-го виду послуг у натуральному виразі, шт.;

Ці - тариф і-го виду послуг, грн.;

n - номенклатура послуг.

Доходи від основної діяльності визначаються по-різному в залежності від виду платних послуг. Через те, що номенклатура платних послуг містить у собі велике число найменувань, диференційовано визначати доходи від основної діяльності безпосередньо на основі тарифів по кожній тарифній позиції не представляється можливим. Тому в практиці використовуються чотири методи визначення доходів від основної діяльності стосовно до різноманітних видів платних послуг.

Доходи, що одержуються від надання разових послуг зв'язку (вихідного платного обміну: пересилки поштової кореспонденції, посилок, передавання телеграм, надання міжміських телефонних розмов), визначаються в залежності від кількості укрупнених показників вихідного платного обміну (по його видах: кількість телеграм, міжміських телефонних розмов незалежно від відстані і тривалості і т.д.) і середньої дохідної такси – Тdі.

Середня доходна такса не стабільна, і при її плануванні враховуються динаміка сформованих доходних такс за ряд років і чинники, що впливають на її зміну (склад клієнтури, структура обміну і т.д.). с урахуванням середньої доходної такси плануються доходи, одержувані від надання разових послуг зв'язку Драз.:

де n - номенклатура вихідного платного обміну.

Доходи, що одержуються від абонентної плати Даб за послуги, надані у виді каналів зв'язку і відповідних кінцевих пристроів (телефонних апаратів, радіотрансляційних точок), визначаються виходячи із середньорічного .числа цих пристроїв , середньої абонентної плати :

Доходи від установок і перестановок телефонних апаратів і радіоточок визначаються на основі даних про їхню кількість і відповідні середньої такси.

Доходи, що одержуються у вигляді орендної плати за надані в користування міжміські телефонні і телеграфні канали, канали телевізійного і звукового мовлення, визначаються в залежності від протягу каналів , з урахуванням часу їхньої дії і встановленого тарифу Ці:

Доходи, що одержуються у вигляді погодинної оплати за роботу засобів Дзас радіозв'язку, радіомовлення і телебачення, залежать від планованого часу роботи радіотрансляційних і приймальних пристроїв Tі і величини тарифу за час роботи Ці, встановленого в залежності від потужності передавачів і стислості прийому:

Прибуток-це частина виручки, що залишається в підприємстві після покриття всіх витрат на виробничу і комерційну діяльність.

З економічної точки зору виділяється прибуток, створений у ході різної діяльності:

  • прибуток(збиток) від основної діяльності:реалізації послуг зв‘язку;

  • прибуток(збиток) від іншої реалізації;

  • прибуток від фінансових інвестицій;

  • прибуток(збиток) від позареалізованих операцій.

У сукупності ці складові утворюють балансовий прибуток Пбал:

Пбал = ВД – Нц –В + Пін + Пфін + Пп.о

де ВД - валовий доход від реалізації послуг;

Нц -сума податкових платежів,які входять у ціну послуг;

В -сума витрат на виробництво і збут послуг;

Пін – прибуток (збиток) від іншої реалізації;

Пфін - прибуток від фінансових операцій;

Пп.о - прибуток (сальдо доходів і витрат) від позареалізоційних операцій.

У даний час прибуток після сплати податків залишається в розпорядженні підприємства і використовується за його розсудом.

При складанні плану визначається величина балансового прибутку без обліку позареалізаційного прибутку і збитків, які не плануються. З отриманого таким чином балансового прибутку вираховується податок на прибуток і визначається чистий прибуток, розподіл якого на підприємстві планують самостійно.