Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 7-8.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
31.26 Кб
Скачать

2. Техніка «До і після» Донна Кангелозі (Donna Cangelosi)

Обгрунтування

      Дана техніка призначенна для роботи з дітьми розлучених батьків. Вона є адаптованим варіантом методики “Кінестичний малюнок сім’ї” і може використовуватись в якості інструменту психологічної діагностики і психотерапії.       Більшість дітей люблять малювати, із великою охотою відображають на малюнку, чим на словах, свої складні, пов’язані з втратою почуття. Крім того, дана техніка дозволяє дитині передавати свої враження і переживання в момент незначної до цього готовності.

З. Фрейд і В. Нідерланд стверджували, що люба втрата повинна бути рано чи пізно компенсована. Вони вважали, що творча діяльність, дозволяє пережившому втрату людини відновлювати психологічну рівновагу. Техніка «До і після» дає дитині можливість глибоко розібратися в тому, що з ним відбулося, виразити гіркоту втрати і усвідомити реально існуючі обставини.       У багатьох дітей, переживших розлучення батьків і інші психологічні травми, формується «псевдодорослість» чи підсилюється тенденція до входу в свій внутрішній світ. В цих умовах проективні методики дозволяють частіше оцінювати переживання дитини і зрозуміти характерні для нього способи захисту, внутрішньопсихічні конфлікти і потенції, що в свою чергу дає можливість психотерапевту досить основано використовувати ту, чи іншу психотерапевтичну інтервенцію, в найбільшій степені відповідаючу особливостям сприйняття, потребам і можливостям дитини.

Запропонована техніка може стати інструментом оцінки сприйняття дитиною змін внутрішньосімейних відносин і своєї ролі до і після розлучення батьків. Крім діагностичних цілей, вона може використовуватись і в якості допоміжного інструменту при обговорені сприйняття дитиною виникнувших змін, втрати батька і його реакцію на ситуацію.

Малюнкова техніка «До і після» може використатися для: 1.Концентрації уваги дитини насклавшуся ситуацію. 2.Концентрація його уваги на змінах внутрішньосімейних відносин. 3.«Напрацювання» почутів, повязаних з втратою батька і новими можливостями, відкриваючихсі після того.

4.Вдосконалення копіюючих навичок дитини.

 Що стосується останнього, то психотерапевт може використовувати цю техніку для того, щоб продемонструвати різні способи вирішення конфліктів і форми поведінки, що мають найбільш адаптаційні можливості.

Опис техніки

      Для роботи потрібні: папір, олівці, маркери чи крейда. При роботі з непосидючими дітьми рекомендується користуватися папером меншого формату (стандартний А-4), що потребує концентрації уваги і знижує їх імпульсивність. Навпаки, коли дитина дуже скована чи переживає депресію, ліпше запропонувати йому великий лист паперу: це зробить його більш спонтанним.       Попросіть дитину намалювати дві картинки: одна повинна зображати його сім’ю до розлучення (чи іншого драматичної події), інша – після (в даний момент). З цілю психологічної оцінки і подальшої психотерапевтичної роботи зверніть увагу на те, хто із членів сім’ї є на малюнку і хто ні, а також місце знаходження персонажів на малюнку.

Покази та рекомендації по застосуванню

      Техніка «До і після» спочатку використовувалась автором в роботі з дітьми розлучених батьків. З часом використовував її в роботі з тими дітьми, в житі яких недавно виникли зміни пов’язані з розлученням. Втратою близької людини, психологічною травмою і т. д. Поряд з тим, що техніка дозволяє оцінити негативні наслідки відомих подій, вона дає можливість розглядати позитивні сторони нової життєвої ситуації: звертаючись до другого малюнку (зображаючий сьогоднішній момент), акцентує увагу дитини на можливих перспективах, його взаємовідносин з оточуючими і способах подолання психологічної травми. Автор замітила, наприклад, що після розлучення батьків у дитини підсилюється прив’язаність до брата чи сестри (діти на другому малюнку часто розташовують седе ближче до брата чи сестри. Чим на першому, у їх зображені виникає більше схожості). Ця прив’язаність породжена потребою компенсувати почуття одинокості і ізоляції, переживаємі дитиною. Вона дає великі можливості і для відрегулювання почутів. Бачучи, що інший відчуває схожі почуття, викликані батьківським розлученням чи втратою, дитина в певній степені звільняється від особистих переживань.

Література:

1.Bettelheim В. (1975). The Uses of Enchantment: The Meaning and Importance of Fairy Tales. New York: Knopf.

2.Clinton J. (1986) Madness and cure in the Thousand and One Nights. In Fairy Tales and Society: Illusion, Allusion and Paradigm, ed. R. Bottigheimer, pp. 1-65. Philadelphia: University of Pennsylvania Press.

3.Freeman L. (1983). It's My Body. Seattle: Parenting Press.

4.Garth M. (1992). Moonbeam: Meditations for Children. New York: Harper-Collins.

5.Girard L. W. (1984). My Body is Private. Martin Grove, IL: A. Whitman.

6.Lankton S. and Lankton. C. (1983). The Answer Within. New York: Brunner / Mazel.

7.Madaras L. (1988). The What's Happening to My Body? Book for Boys: A Growing Up Guide for Parents and Sons. New York: Newmarket Press.

8.Marvasti J. A. (1986). Ericksonian play therapy. In K. O'Connor and L. D. Braverman Play Therapy Theory and Practice: A Comparative Case-Book. New York: Wiley.

9.Marvasti J. A. (1994). Play diagnosis and play therapy with child victims of incest.

Лабораторна робота 8 (2 год.)

Обґрунтування, зміст, покази та рекомендації по застосуванню психотерапевтичних технік.

1. Техніка «Фотоальбом» Суінні Браун

2. Техніка «Школа гніву» Джойс Мігер