Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГРУШЕВСЬКИЙ ІСТОРІЯ УКРАЇНИ ТОМ 1 ДО ПОЧАТКУ XI...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
2.32 Mб
Скачать

Святослав:

Характеристика Святослава в традиції, східнї походи, війни з Вятичами, погром Хозарії, війна на Подоню, „Уривки Газе“, упадок Хозарії, русько-печенїзькі відносини.

Болгарська справа. пропозиція Візантиї Святославу, перша болгарська війна, Святослав у Київі і смерть Ольги, подїл руських волостей, друга болгарська війна, полїтика Цимісхія, русько-візантийська війна 971 р., облога Доростола, згода, справа Печенїгїв, смерть Святослава.

Розділ IX. Закінченнє будови Руської держави; часи Володимира Великого

Святославичі:

Лїтописна традиція про війну Ярополка і Олега, її причини, становище Володимира і лєґенда про Рогнїдь, війна з Полоцком, конфлїкт з Ярополком, лїтописне оповіданнє про похід Володимира на Ярополка, оповіданнє Якимівської лїтописи і новійші проби освітлення сеї війни.

Відбудованнє держави:

Лїтописнї звістки про Володимирові походи, війна з Вятичами, Радимичами й Болгарами; склад Володимирової держави і удїли синів. Справа західнїх земель: прилученнє Забужа, справа приналежности західньої України до Польщі і Чехії, вартість лїтописної традицїї, західнї границї Володимирової держави, русько-польські й иньші західнї відносини. Боротьба з Печенїгами.

Христіанїзація Руської держави:

Русько-візантийські відносини, союз, иапруженнє і похід на Херсонес, капітуляція Візантиї і шлюб Володимира; охрещеннє Володимира, його час і обставини.

Лїтописна повість про охрещеннє, її комбінативний характер, останки поетичних оброблень історії Володимирового шлюбу, полїтичні мотиви шлюбу й охрещення; заходи варварських володарів коло візантийського двору; лєґенда про коронацію Володимира; історичні доводи.

Охрещеннє Руси: його полїтичне значіннє, християнство на Руси перед Володимиром; Варяги-християне, заходи Володимира коло христіанїзації; охрещеннє Киян, розповсюдженнє християнства; християнство на провінції.

Справи другої половини Володимирового князювання:

Орґанїзація церкви, питаннє про першого митрополїта, про місце митрополїї, час її засновання; епископські катедри; дотація церкви.

Иньші культурні заходи Володимира, візантійська штука, освіта, школи, монета. Значіннє звороту Володимира до Візантиї, ретроспективні оцїнки візаитийських впливів.

Иньші справи другої половини Володимирового князювання: переведеннє династичного звязку, праводавство, зближенне до громади — пири, загранична полїтика; боротьба з синами.

Смерть Володимира і канонїзація, полїтичне й культурне значіннє Володимирового князювання, книжна і народня традиція про нього, Володимир в билинах.

Примітки.

1. Грецька кольонїзація північного берега Чорного моря. 2. Лїтература Геродотової Скитії. 3. Держава Германаріха і Днїпровий город Ґотів. 4. Антське питаннє. 5. Лїтература східно-словянського розселення. 6. Теорія старої великоросийської кольонїзації на Поднїпровю. 7. Лїтература західньої границі української кольонїзації. 8. З української антропольоґії й етнольоґії. 9. Непевні або хибно до Руси прикладані звістки VII — IX вв. 10. Похід Руси на Царгород в 860 роцї. 11. Грецько-болгарські війни Святослава і хронольоґія 960 і 970-х рр. 12. Охрєщеннє Володимира і Руси.