Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programa_praktiki_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Прикладні завдання навчальної практики

Завдання навчальної практики випливають з особливостей напрямів соціальної роботи (соціально-педагогічної роботи), що впроваджуються в організаціях і установах, до компетенції яких відноситься питання надання соціальної допомоги різним верствам населення. Зважаючи на це, під час проходження практики у відповідних закладах студент повинен закріпити і практично використати теоретичні знання у таких напрямках:

  1. Ознайомитись з Законодавством України про освіту і соціальний захист населення, нормативно-правовим забезпеченням діяльності органів освіти, зокрема Державними стандартами про освіту, соціальних служб для молоді, державних соціальних закладів та установ.

  2. Знати систему освіти, соціальних служб для молоді і соціального захисту населення.

  3. Вивчити типи і структуру діяльності закладів системи освіти, соціальних служб для молоді, соціальної політики і праці, державних соціальних організацій та установ.

  4. Ознайомитись з системою соціальної підтримки, допомоги і захисту різних верств населення (дітей, молоді, людей похилого віку, малозабезпечених громадян), основними напрямками діяльності певного закладу чи установи, в якому проходить практика.

  5. Ознайомитись з правами, обов’язками, функціями соціального працівника, засобами роботи; ознайомитись з навчальними планами і програмами закладу, планами соціально-виховної роботи.

  6. Ознайомитись з різними формами і методами соціальної допомоги окремим людям, соціальним групам або верствам населення.

  7. Вивчити науково-методичне забезпечення діяльності закладу.

Бази практики

Навчальна практика студентів спеціальності “Соціальна робота” проводиться на базах практики, які відповідають вимогам програми.

Базами практики можуть бути:

  • соціальні служби для молоді;

  • навчально-освітні заклади для дітей та молоді (загальноосвітня школа, школа-дитячий садок, спеціалізована школа, гімназія, ліцей, колегіум, різні типи навчально-виховних комплексів, об’єднань), школи із профільними класами (поглиблене вивчення окремих предметів або початкової допрофільної підготовки);

  • позашкільні заклади освіти;

  • загальноосвітні навчальні заклади для дітей з вадами психофізичного розвитку;

  • інтернати для дітей-інвалідів системи соціальної політики і праці;

  • навчально-виховні заклади для дітей-сиріт і дітей, які залишились без піклування батьків;

  • служби у справах неповнолітніх;

  • приймальники-розподільники для неповнолітніх органів внутрішніх справ;

  • заклади соціального обслуговування старих та непрацездатних громадян (інтернати, територіальні центри, служби соціального обслуговування);

  • установи соціального захисту населення.

Кафедра соціальної роботи віддає перевагу центрам соціального обслуговування населення (Головному управлінню соціального захисту населення та соціальним службам для молоді), які розкривають усю специфіку соціальної діяльності і дають можливість студентам познайомитися з різними видами соціальної роботи.

З базами практики Університет завчасно укладає договір на її проведення (додаток 1). Тривалість дії договору погоджується договірними сторонами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]