Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programa_praktiki_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Методичні вказівки з проходження практики

1. Методичні вказівки щодо змісту практики.

Придбання у період практики студентами вмінь, навичок, досвіду і знань, необхідних для формування якостей, що дозволять успішно завершити навчання в університеті та кваліфіковано виконувати у майбутньому посадові обов’язки фахівця у відповідному напрямку, повинно здійснюватися поетапно.

І-й етап практики.

Разом з керівником від університету практикант складає індивідуальний план, в якому визначаються основні завдання і зміст практики з урахуванням вибраної студентом випускної роботи.

Керівники практики від університету і бази практики повідомляють на початку практики кожному студенту про місце проходження практики, порядок і терміни її проходження. На підставі цієї інформації студент-практикант разом із керівником випускної роботи формують коло питань, які необхідно глибоко вивчити під час проходження практики, визначають необхідну інформацію і порядок її збору та обробки.

ІІ-й етап практики.

Ознайомлення студентів з організаційною структурою бази практики (установи, організації, закладу).

Знайомство здійснює керівник практики від бази практики.

У рамках цієї організаційної структури важливо правильно визначити певне місце проходження практики (службу, відділ) і основні обов’язки практиканта з урахуванням ролі відповідної служби (відділу) в системі поділу праці та управління.

ІІІ-й етап практики (основний)

З метою закріплення знань, вмінь та досвіду студенти, якщо є можливість, повинні працювати на робочих місцях як штатні працівники або у ролі позаштатних виконувачів-дублерів спеціалістів відповідної служби (відділу).

Практикант повинен брати участь у підготовці і проведенні виробничих нарад, складанні ділової кореспонденції, організаційно-розпорядчих і методичних документів, виконанні статистичних і фінансових розрахунків.

Протягом проходження практики і у відповідності із програмою практиканту необхідно зібрати і вивчити положення, інструкції, нормативно-методичну документацію, провести опитування спеціалістів з питань, що його цікавлять, вивчити і дати аналіз звітної та статистичної інформації. При цьому необхідно виявляти зв’язки, співвідношення, закономірності та зміни, які він спостерігає, у динаміці за визначений період.

ІV–й етап практики

Він пов’язаний з попереднім узагальненням зібраного матеріалу, стислим його аналізом і розробкою пропозицій щодо змін, які покращать життя та діяльність організації, установи, міста, регіону, держави в цілому.

Підбір та обробка інформації, розвиток навичок і поглиблення знань повинні нести творчий характер і мати елементи наукового дослідження.

V–й етап практики

Складається звіт за результатами виконання індивідуального плану. Звіт є документом підсумкового контролю якості роботи студента протягом практики і підготовки до виконання випускної роботи.

У процесі оформлення звіту треба звернути увагу на те, що обов’язковою частиною випускної роботи є демонстраційні листи, на яких за допомогою діаграм, схем, таблиць, графіків відображаються результати аналізу дослідницької проблеми. Тому в звіті необхідно, виходячи із зібраних та узагальнених протягом практики даних. Представити достатню кількість графічного матеріалу.

VІ–й етап практики (заключний)

Підведення підсумків практики і захист студентами звітів.

2. Методичні вказівки щодо складання звіту практики

Звіт про практику повинен мати конкретне і послідовне викладання матеріалу, обгрунтованість дослідження, висновків і пропозицій.

До звіту входять:

  • титульний аркуш;

  • зміст;

  • вступ;

  • загальна (основна частина);

  • висновки;

  • пропозиції;

  • додатки.

У вступі рекомендується вказати мету і завдання практики.

Основна частина звіту з практики може включати: розділи, підрозділи, підпункти, таблиці, графіки, малюнки, інше.

До основної частини необхідно:

  • дати характеристику організації – бази практики (установи, закладу), її організаційну структуру;

  • описати види діяльності, дати стислу оцінку фінансово-господарського стану;

  • написати звіт про виконання кожного пункту індивідуального плану;

  • описати завдання, які виконувались за замовою організації – бази практики.

У висновках дати оцінку одержаних результатів роботи у період практики, описати перспективи написання випускної роботи.

Оформлюється звіт на одній стороні аркушу білого паперу формату А4 (210 х 297) із виконанням розмірів полів: ліве – не менш 30 мм, праве – не менш 10 мм, верхнє – не менш 20 мм, нижнє – не менш 20 мм.

Зміст звіту про практику і проведення індивідуальних досліджень розглядають керівники практики, а у необхідних випадках – викладачі відповідної кафедри.

Студенти, які не виконали програму практики або одержали незадовільну оцінку при захисті звіту, до захисту випускної роботи не допускаються.

Питання про можливість подальшого навчання в університеті студентів-практикантів, які порушили правила проходження практики або не виконали програму практики, вирішуються президентом університету.

Додаток 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]