Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП экз.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
350.8 Кб
Скачать

7. Чинність кримінального процесуального закону в часі, просторі і за колом осіб

Дія в просторі: 1) крим. провадження в Укр. здійснюється з підстав та в порядку, передбачених КПК, незалежно від місця вчинення к-п порушення; 2) КПЗ Укр. застосовується також при здійсненні провадження щодо к-п порушень, вчинених на території дип. представництва чи консульської установи Укр. за кордоном; 3) на повітряному, морському чи річковому судні, що перебуває за межами Укр. під прапором або з розпізнавальним знаком Укр., якщо це судно приписано до порту, розташованого в Укр.

Винятки: 1) якщо міжнар. договорами Укр.передбачено поширення юрисдикції Укр. на особовий склад ЗСУ, який перебуває на території ін. держ., то провадження щодо к-п порушень, вчинених на території ін. держ. стосовно такої особи, здійснюється в порядку КПК Укр.; 2) при виконанні на території Укр. окремих процес. дій за запитом (дорученням) компетентних органів іноземних держ. у рамках міжнар. співробітництва застосовуються положення КПК. На прохання компетентного органу іноземної держ. під час виконання на території Укр. таких процес. дій може застосовуватися процес. закон-ство іноземної держ., якщо це передбачено міжнар. договором Укр., а за відсутності такого - якщо таке прохання не суперечить закон-ству Укр.

Дія в часі: 1) процес. дія проводиться, а процес. рішення приймається за правилами КПК, чинними на момент початку виконання такої дії або прийняття рішення; 2) допустимість доказів визначається КПК, чинним на момент їх отримання.

Дія КПЗ за колом осіб: 1) крим. провадження за правилами КПК здійснюється щодо будь-якої особи, крім випадків, передбачених ч. 2 ст. 6 КПК; 2) особливості крим. провадження щодо окремої категорії осіб визначаються главою 37 КПК.

Крим. провадження щодо особи, яка користується дип. імунітетом, може здійснюватися за правилами КПК лише за згодою такої особи або за згодою компетентного органу держ. (міжнар. орг.), яку представляє така особа, у порядку, передбаченому закон-ством Укр. та міжнар. договорами.

8. Засади верховенства права і законності в кримінальному процесі

Стаття 8. Верховенство права

1. Кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

2. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Стаття 9. Законність

1. Під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов’язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

2. Прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов’язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом’якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

3. Закони та інші нормативно-правові акти України, положення яких стосуються кримінального провадження, повинні відповідати цьому Кодексу. При здійсненні кримінального провадження не може застосовуватися закон, який суперечить цьому Кодексу.

4. У разі якщо норми цього Кодексу суперечать міжнародному договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, застосовуються положення відповідного міжнародного договору України.

5. Кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

6. У випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження.