Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП экз.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
350.8 Кб
Скачать

89.Підстави та порядок закриття кримінального провадження слідчим, прокурором. Оскарження постанови про закриття кримінального провадження

Закриття крим. Пров. - таке закінчення досуд. розслідування, яке відбув. в силу наявності обставин, що виключають крим. Пров., або за наявності підстав для звільнення особи від крим. В-ті. Із закриттям проц. Д-ть по ньому повністю закінчується. Прийняття рішення про закриття кримінального провадження можливе лише після всебічного, повного та неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження та безпосереднього дослідження й оцінки слідчим, прокурором показань, речей і документів, які стосуються цього провадження, у їх сукупності.

Підстави:

Реабілітуючі: 1) встановлена відсутність події крим. Правопор.; 2) встанов. відсутність в діянні складу крим. Правопор.; 3) не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати; 4) набрав чинності ЗУ, яким скасована крим. В-ть за діяння, вчинене особою;

Нереабілітуючі: 5) помер підозрюваний/обвинувачений (виняток: провадження є необхідним для реабілітації померлого); 6) існує вирок по тому самому обвинуваченню, що набрав законної сили, або постановлена ухвала суду про закриття крим. Пров. по тому самому обвинуваченню; 7) потерпілий, а у випадках, передб. КПК, його представник відмовився від обвинувачення у крим. Пров. у формі приват. обвинувачення; 8) стосовно крим правопор., щодо якого не отримано згоди держави, яка видала особу.

Крим. Пров. закривається судом: 1) при звільненні особи від крим. В-ті; 2) якщо прокурор відмовився від підтримання обвинувачення, за винятком випадків, передб. КПК.

Про закриття кримінального провадження слідчий/прокурор приймають постанову.(може бути оскаржена).

Якщо в крим. Пров. жодній особі не повідомлялося про підозру, то слідчий складає постанову про закриття такого провадження з підстав, передбачених пп. 1,2,4 ч. 1 ст. 284 КПК.

Прокурор може прийняти постанову за будь-яким із пунктів (1-7), передбачених ч. 1 ст. 284. Рішення про закриття крим. Пров. щодо підозрюваного не є перешкодою для продовження досудового розслідування щодо відповідного крим. правопор.

У кожному випадку закриття кримінального провадження слідчий зобов'язаний надіслати копію постанови заявнику/потерпілому/прокурору. Протягом 10 дн. прокурор має право її скасувати у зв'язку з незаконністю чи необґрунтованістю.

Прокурор може скасувати за скаргою заявника/потерпілого, якщо така скарга подана протягом 10 дн.

Копію постанови про закриття крим. Пров. прокурор надсилає заявнику/потерпілому/його представнику/підозрюваному/захиснику.

Суд зобов'язаний ухвалити виправдовувальний вирок, якщо обставини, передбачені пп. 1-2 виявляються під час судового розгляду.

Судом виноситься ухвала про закриття крим. Пров., якщо обставини, передбачені пп. 5,6,7 виявляються лід час судового провадження, а також у випадку, якщо прокурор відмовився від підтримання державного обвинувачення, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Якщо підозрюваний/обвинувачений заперечує проти його звільнення від крим. В-ті, закриття крим. Пров. або ухвалення вироку не допускається – крим. Пров., судовий розгляд продовж. в заг. порядку.

Ухвала суду про закриття кримінального провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку.