Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_ET.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
73.51 Кб
Скачать

17.Витрати обігу торговельного підприємства та їх склад за різними кваліфікаційними ознаками.

Издержки обращения - это основная часть расходов операционной деятельности предприятия, которые не включаются в себестоимость реализованных товаров. В торговле издержки обращения включаются в состав расходов на сбыт. По своей сути издержки обращения составляют совокупность затрат живого и овеществленного труда на осуществление процесса реализации товаров, выраженные в денежной форме. Они характеризуют себестоимость услуг торгового предприятия, связанных с доведением товаров до потребителя и превращением их в деньги. Уровень, структура и динамика издержек обращения тесно связаны со всеми аспектами хозяйственной деятельности предприятия. Издержки обращения являются одним из основных качественных показателей этой деятельности, который позволяет оценить эффективность развития товарооборота. От уровня издержек обращения напрямую зависит прибыль и рентабельность работы предприятий торгивли.В учета и планировании издержки обращения классифицируются по экономическим элементам и статьям расходов и видам деятельности (оптовая торговля, розничная торговля, общественное питание).

Для предприятий торговли издержки обращения группируются по следующей номенклатуре статей: 1. Расходы на перевезення.2. Расходы на оплату праци.3. Расходы на аренду и содержание основных фондив.4. Амортизационные отчисления на полное восстановление основных фондов и нематериальных активив.5. Амортизационные отчисления на капитальный ремонт и затраты на текущий ремонт основных фондив.6. Износ и содержание малоценных и быстроизнашивающихся предметив.7. Расходы на топливо, газ и электроэнергию для производственных потреб.8. Расходы на хранение, подсортировки, обработки, упаковки и предпродажную подготовку товарив.9. Расходы на рекламу.

10. Проценты по кредити.11. Потеря товаров в пределах норм естественной убытков при перевозке, хранении и реализации.12. Расходы на тару.13. Отчисления на социальные заходи.14. Расходы на обязательное страхование майна.15. Другие расходы.

18. Показники, що характеризують витрати обігу торговельного підприємства. Фактори, що визначають розмір витрат потреби обігу торговельного підприємства

Витрати обігу як економічний показник характеризують суму ви­трат, пов'язаних з використанням ресурсів підприємства. Ефективність використання ресурсів підприємства визначає розмір витрат обігу.Витрати обігу як економічний показник можуть бути виміряні абсолютними і відносними величинами.

Абсолютна величина характеризуе сумарні (загальні) витрати обігу підприємства, пов'язані зі здійсненням певного обсягу товарообороту.

Загальні витрати обігу підприємства поділяються на 2 частини: загальні постійні витрати (ТГС) 1 загальні зміни (ТУС).)

Загальні змінні витрати характеризуються кривою ТУС, яка відображає загальну тенденцію збільшення змінних витрат обігу із зростанням товарообороту, але це зростання не носить рівномірного характеру (випукла и увігнута частина кривої);

Загальні витрати обігу відображае крива ТС, яка характеризує залежність витрат обігу від товарообороту

До відносних показників, що характеризують витрати обігу, належать витрати обігу в розрахунку на одиницю товарообороту; витрати обігу в розрахунку на одиницю проданих товарів у натуральному виражені (кг, тоннах, од.).

Рівень витрат обігу характеризує середні витрати обігу в розрахунку на одиницю товарообороту, тобто частку витрат обігу в роздрібній ціні товару.

Крім рівня витрат обігу в цілому по підприемству розраховують рівні витрат обігу за окремими товарами і товарними трупами. Цей оказник називаеться витратомісткість реалізації товарної групи.

Споживання ресурсів та іх трансформация у витрати забезпечуе одержання потрібних результатів у вигляді товарообороту, доходів, прибутку. Такими показниками е:1. Витратовіддача (ВВ), що характеризуе товарооборот підпри­емства (Т) на одиницю понесених витрат обігу (ВО)

2.Доходність витрат обігу (Дво), що вказуе на розміри одерл валового доходу (ВД) на одиницю витрат обігу (ВО):3.Прибутковість витрат обігу (Пво), що дае змогу оцінити одержання балансового прибутку (БП) на одиницю витрат обігу ( відсотковому вираженні).

Витрати обігу є якісним показником діяльності торговельного підприємства, тому що їх розмір і рівень формуються під вплизом факторів як зовнішнього, так і внутрішнього середовища підприємст­ва .

До факторів зовнішнього середовища функціонування підприємс­тва (загальноекономічні фактори) належать:

1. Стан ринків факторів виробництва. Вплив цього фактора на витрати обігу торговельного підприємства пов'язаний:а)з формуванням його матеріально-технічної бази, що визначає прогресивність торговельно-технологічних процесів та їх економічність:

б)з оптимізацією структури ресурсного потенціалу торговельного підприємства, що зрештою визначає тенденції в змінах експлуатаційних витрат, дає можливість мобілізувати резерви скорочення непродуктивних витрат;в) з формуванням рівня витрат на оплату послуг сторонніх органі­зацій і матеріальних ресурсів, що забезпечують функціонування тор­говельного підприємства.

2.Кон юнктура споживчого ринку. Даний фактор визначає:з одного боку, можливості розвитку товарообороту підприємства, а відповідно, і формування середнього рівня витрат обігу. з іншого боку, стан ринку споживчих товарів

.3. Стан економіки країни в цілому: стадія циклу економічного розвитку, 4. Механізм державного регулювання торговельно-господарської діяльності.

До факторів внутрішнього середовища функціонування торго­вельного підприємства, що визначають розмір і рівень його витрат. належать:

1. Обсяг товарообороту підприємства.Збільшення обсягу товарообороту підприємства викликає зростан­ня загального розміру витрат обігу і передбачає збільшення фінансо­вих ресурсів, необхідних для їх фінансування.Водночас збільшення обсягів товарообороту є найважливішим фактором зниження рівня витрат обігу.

2. Склад товарообороту.Розмір витрат на. надання торговельної послуги залежить від типу покупців, яких обслуговує торговельне підприємство; населення (роздрібний продаж), підприємств, що обслуговують колективних споживачів.

3. Асортиментна структура товарообороту.

4.Умови товаропостачаннл торговельного підприємства.5.Стан і ефективність використання основних фондів.6.Стан і ефективність використання трудових ресурсів.7.Структура капиталу підприємства.8.Швидкість обіговості товаров.

Соседние файлы в предмете Товароведение