Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОТ екзамен.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
71.37 Кб
Скачать

10. Дайте визначення технології, виробничого процесу, засобів виробництва

Технологія — це сукупність методів, засобів і реалізації людьми конкретного складного процесу шляхом поділу його на систему послідовних взаємопов'язаних процедур і операцій, які виконуються більш або менш однозначно і мають на меті досягнення високої ефективності певного виду діяльності.

Виробничий процес – це сукупність взаємопов'язаних дій людей, засобів праці та природи, потрібних для виготовлення продукції. Основними елементами виробничого процесу є процес праці як свідома діяльність людини, предмети та засоби праці

Засоби виробництва – сукупність предметів праці та засобів праці, які використовуються людьми в процесі виробництва матеріальних благ і послуг. До предметів пращ відносять те, що підлягає відповідній обробці під час виробництва, на що фактично спрямована безпосередня праця людини предмети природного походження (вугілля, руда, нафта, природний газ та інші корисні копалини) і предмети, до яких уже була застосована людська праця й які внаслідок цього стали певною сировиною (метал, кокс, бавовна, пряжа).

11. Виробництво полімеризаційних полімерівУ даний час відомо 4 основних методи синтезу високомолекулярних спо­лук: полімеризація; поліконденсація; ступенева полімеризація, реакції перетво­рення. Найбільш поширеними із них є два перших методи.Полімеризація є цінною реакцією одержання високомолекулярних сполук, у ході якої молекули мономера послідовно приєднуються до активного центра, що знаходиться на кінці зростаючого ланцюга. Реакція полімеризації характерна для з'єднань з подвійними зв'язками, число та характер яких у молекулі мономера мо­жуть бути різними. Полімеризація не супроводжується виділенням побічних про­дуктів і, отже, протікає без зміни елементарного складу реагуючих речовин. Ак­тивними центрами в реакціях полімеризації можуть бути або вільний радикал, або іон. Залежно від цього розрізняють радикальну чи іонну полімеризацію. Поліконденсація - це реакція утворення високомолекулярних сполук з декі­лькох молекул мономерів однакової чи різної будови, що протікає за механізмом заміщення функціональних груп. Реакції поліконденсації протікають з виділенням низькомолекулярних продуктів (води, аміаку, спирту, хлористого водню й ін.), унаслідок чого елементарний склад полімеру, що утвориться, відрізняється від елементарного складу вихідної речовини - мономера.Неодмінною умовою протікання реакції поліконденсації є вміст у мономе­рах не менш двох функціональних груп (-ОН,-СООН, NH2 та ін.) У тому випадку, якщо в якості мономерів використовуються три- чи тетрафункціональні мономери, реакція поліконденсації призводить до утворення просторово-зшитих високомолекулярних сполук. Відомо кілька способів проведення реакції синтезу полімеризації ( и полі­конденсації) високомолекулярних сполук:-полімеризація та поліконденсація в блоці чи масі;- полімеризація та поліконденсація в розчині;- полімеризація та поліконденсація на поверхні розділу тіл (емульсійна чи

суспензійна);- полімеризація та поліконденсація в розплаві;- полімеризація та поліконденсація в твердій фазі;- полімеризація в газовій фазі.Кожен із застосовуваних методів проведення реакції синтезу високомолекулярних сполук має свої достоїнства і недоліки, з урахуванням яких і виробляється вибір методу синтезу високомолекулярних сполук, технічного режиму його здій­снення, необхідної чистоти одержуваного продукту та технології його переробки, з метою виготовлення тих чи інших виробів, а також необхідності одержання ма­теріалів і виробів з оптимальним комплексом споживчих властивостей.