Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОТ екзамен.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
71.37 Кб
Скачать

18.Опишіть роботу вакуумної устновки для розподілк мазуту за фракціями.

Для поділу мазуту на фракції слугує вакуумна установка, яка називається вакуумна трубчатка. Цей процес відбувається під вакуумом . При атмосферному тиску для кипіння необхідно нагріти вихідну суміш до 450-500*С. Такі температури викликають розкладання ряду вуглеводнів, в той час як необхідно тільки розділ продуктів.

Вихідна сировина – мазут, отриманий в атмосерній установці, нагрівається в теплообміннику і трубчатій печі до температури 400*С і подається в ректифікаційну колону . за допомогою спеціальногоприладу – вакуум-ежектора в олні створюється вакуум. Тиск верхньої частини колони складає 5-8кПа а температура 220*С. Легка фракція (тяжкий газойль) в верхній частині колони конденсує і відкачується, проходячи потім охолодження в теплообмінниках . Нижче конденсуються масляні дистиляти , наприклад веретенний, машинний і циліндровий. Тяжка фракція (гудрон) стікає вниз.

19.Класифікація пластмас і загальні властивості

Пластмаси – матеріали, отримані на основі природних або синтетичних полімерів, здатні при нагріванні переходити в пластичний стан і під тиском набувати форми,що стійко зберігається після їх охолодження або затвердіння.

Пластмаси не проводять електричний струм, окремі їх види являються кращими діелектриками в сучасній техніці. Високі діелектричні властивості в поєднанні з низькою теплопровідністю і достатньою міцністю дозволяють застосовувати пластмаси в якості електроізоляційного і основного конструкційного матеріалу в електро- і радіотехніці.

В залежності від складу розрізнаяють пластмаси прості (ненаповнені) і складні (наповнені)

Прості складаються тільки з олімерів (іноді з додаванням пластифікатора). До них відносяться поліетилен, органічне скло та ін.

Складні містять ряд компонентів в залежності від необхідних властивостей матеріалу. Основнимим компонентами складних пластмас являються: сполучні речовини, наповнювачі, пластифікатори, затверджувальні речовини, каталізатори, стабілізатори, барвники, мастильні речовини та ін.

20. Технологія одержання виробів з пластмас.Вироби з пластмас найбільш часто отримують методами гарячого пресування, лиття під тиском, екструзії, видування і обробки різанням.Пресуваня застосовують головним чином для переробки термоактивних пластмас, дозований прес-матеріал у вигляді порошку, волокнистої маси або попередньо відпресованої таблетки загружається в розігріту до 130-190*С металеву форму і пресується під тиском 20-60МПа. Тиск залежить відвиду матеріалу, розмірів і конфігурації виробу. Під час пресування виробів з термореактивних матеріалів процес проткає в дві стадії: на початку при нагріві до 100-120*С термореактивна смола переводиться в плавкий стан, при якомуі відбувається друга стадія процесу – формування; потім відбувається реакція поліконденсації і пластмаса твердіє, стаючи неплавко і нерозчинною. Відформований вирібпісля затвердіння витягується з прес-форми, обігрів прес-форми при пресуванні виробу виконується паром або електро-нагрівалними приборамиЛиття під тиском найбільш раціоналне при використанні в якості формувального матеріалу термопластичних пластмас.при цьому методі розмягчена при нагрівнні пластмаса видавлюєься через литникові канали в порожнини закритоїї форми. Поршкоподібний матеріал засипається в бункр литтєвої машини, звідки плунжером переміщується в обігріваючу головку. Розмягчена маса легко проходить через литникові канали і заповнює порожнину форми. Після чого форма охолоджується і вироби виймаються з неї. Метод лиття під тиском придатний для виготовлення масових деталей, так як він відрізняється високою продуктивністю і дозволяє автоматизувати процесВитискання являється частим випадком лиття під тиском. Цим методом з пластмаси виготовляють труби, прутки, різні профілі, а також наносять ізолюючу оболонку на електродроти. Поршкоподібни матеріал висипається в бункер машини шнеком подається спочатку в нагрівальну камеру, де він стає пластичним, а потім видавлються через мундштук, маючий переріз необхідної форми. Витисканням можна формувати вироби з термопластичних і термореактивних матеріалів (з поліхлорвініла, полістерола, целулоїда та ін.)Видування застосовується для формування порожнистих та відкритих виробів з термопластичних матеріалів. Заготовка у вигляді нагрітих листа, трубки і двох листів поміщаються між двома половинками розємної металевої форми, маючи отвір для підводу гарячого повітря, який нагнітається під лист в трубку або між листами. Розмякшена заготовка під тиском повітря витягується і заповнює форму. Цим способом отримують вироби із полістиролу, поліакрилатів, целюлоїду і ацетилцелюлози.