Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОТ екзамен.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
71.37 Кб
Скачать

14. Фізико-хімічні основи процеси крекінгу. Риформінг

Крекінг нафтоподуктів заключається в розщепленні довгих молекул тяжких вуглеводнів, що входять в висококиплячі фракціх, на більш короткі молекули легких, низькокиплячих модекул.

Головним фактором викликаючим руйнування молекул вуглеводнів являється температура. Необхідна температур крекінгу залежить від довжини і будови молекул. Наприклад, розчеплення довгих молекул як правило протікає при більш низькій температурі, швидкість і повнота крекінгу визначається також тривалістю витримки речовин. Чим вище температура витримки, тим більше її тривалість, тим повніше іде процес і вище вихід продуктів крекінгу. З підвищенням температури змінюється і склад його продуктів(збільш вихід газів)

Риформінг – різновид каталітичного крекінгу, хід реакції в якому направлений на створення ароматичних вуглеводні і і зомерів.

Сировиною для риформінгу служить бензин різного походження : прямої перегонки, термічного крекінгу та ін. Промислові каталізатори риформінгу – порошок оксида алюмінія і платина Технологічні схеми риформінга аналогічні схемам каьталітичного крекінгу. При роботі з алюмоплатиновим каталізтором в регенераторі не має необхідності, не надається блок очистки сировини від сірки.

Отримані при риформінгу бензини характеризуються вмістом ароматичних вуглеводнів до 58%.

15.Наведіть класифікацію сировини технологй промислових товарів у вигляді схеми

16. Виробництво поліконденсаційних смол.

Поліконденсація - утворення високомолекулярних сполук у результаті взаємодії більшого числа молекул двох або декількох різних мономерів з одночасним виділення побочних низькомолекулярних продуктів реакції H2O, NH3, HCI, CO2ефіра та ін. \

Утворювані при поліконденсації полімери мають як лінійну (поліаміди, поліефіри,полікарбонати), так і просторову ( амінокислоте, фенолоальдегідні смоли.) структуру. Виконується процес поліконденсації в рзплаві, в розчині і іна поверхні двох фаз. Поліконденсаційні смоли і пластмаси на їх основі в залежності від числа активних груп мономеру бувають термопластичні (поліаміди, поліуретани, поліетилентерефталат, полікарбонат) і термореактивні (pheno - і аминоальдегидные, алкідні, епоксидні та інші смоли): поліаміди (ПА), поліуретани (ПУ), поліетилентерефталат (ПЕТФ, лавсан), полікарбонат, фенопластові (фенолфор-мальдегидные смоли), амінопласти (аминоальдегидные смоли) бувають двох різновидів - сечовиноформальдегідні (карбамідні) і меламиноформальдегидные (меламины); алкідні і епоксидні смоли.

17. Класифікація основних видів технологій промислових товарів.

Технології за своєю функцією в системах технологій поділяються на інформаційні та промислові. Промислові за цією ж ознакою діляться на чотири види: видобувні технології, технології первинної переробки (збагачення), технології переробки, технології обробкиі призначені для переробки матеріальних ресурсів на певний продукт.

Основною структурною складовою технології є технологічні процеси, які забезпечують набуття певних властивостей та ознак продукту.

Класифікація технологічних процесівпроводиться за такими ознаками: за видом руху матерії; способом організації процесу; способом впливу; кратністю обробки вихідних матеріалів, напрямом руху теплових і матеріальних потоків; агрегатним станом вихідних матеріалів тощо. За видом руху матеріївсі технологічні процеси поділяють на фізико-механічні,хімічні,біологічні.

При здійсненні фізико-механічних процесівзмінюються лише форма та фізичні властивості вихідних матеріалів. До них відносяться процеси, що ґрунтуються на зміні тиску (пресування, вакуумування), процеси подрібнення, лиття тощо. При здійсненні хімічних процесівзмінюється хімічний склад або молекулярна структура вихідних матеріалів чи сировини. Ці зміни відбуваються внаслідок перебігу хімічних реакцій. Біологічні процесивідбуваютьсяза участю мікроорганізмів – мікроміцетів (грибів, дріжджів) або бактерій. Такі процеси є основою біотехнології, що застосовується у виробництвах харчової та фармацевтичній продукції, технології очищення стічних вод, одержання біогазу тощо.

За способом організаціїтехнологічні процеси поділяють на періодичні (дискретні),неперервніта комбінованіУ періодичних (дискретних) процесах сировина (матеріали) надходять до технологічного обладнання визначеними порціями через певні проміжки часу і після закінчення обробки видаляються з нього. Недоліком такої організації технологічних процесів є нераціональне використання обладнання під час завантаження сировини та вивантаження одержаної продукції, що призводить до втрат робочого часу, зниження продуктивності праці або виробничої потужності обладнання. У неперервнихпроцесах сировина надходить до технологічного обладнання постійним неперервним потоком, і після перетворення неперервним потоком видаляється з обладнання як готова продукція або продукт для подальшої переробки. Неперервні процеси порівняно з періодичними мають такі переваги: відсутність допоміжних операцій, пов’язаних з неефективною роботою обладнання, висока продуктивність, більш широкі можливості для впровадження автоматизації. Комбінованіпроцеси – це поєднання періодичних і неперервних процесів. Наприклад: періодичне надходження сировини до технологічного обладнання і неперервне вилучення з нього продукту або навпаки.

За способами впливутехнологічні процеси поділяються на: хіміко-технологічні, термічні, каталітичні, електрохімічні, біохімічні, фотохімічні, радіаційно-хімічні, лазерні, електронно-променеві, плазмові та інші.

Сучасні технології передбачають застосування різноманітних технологічних процесів, які постійно удосконалюються або здійснюються на якісно іншому рівні. До перспективних інноваційних технологій, які впроваджуються у виробництво відносять технології високошвидкісної обробки, нанотехнології, біотехнології, які ґрунтуються на застосуванні технологічних процесів обробки плазмовим струмом, електронно-променевої обробки, лазерної обробки, хімічних та електрохімічних процесів, ультразвукової обробки.

Промислова технологія існує в рамках виробничого процесу. Виробничий процес –це складна система взаємопов’язаних процесів праці, а іноді і природних процесів, внаслідок яких вихідні матеріали і напівфабрикати перетворюються на готову продукцію. Виробничий процесохоплює підготовку засобів виробництва і обслуговування робочих місць, одержання і зберігання сировини, матеріалів і напівфабрикатів; усі стадії виготовлення продукції, складання виробів і їх частин, транспортування матеріалів, заготовок, деталей, складових частин і готових виробів; виготовлення тари, пакування готової продукції та інші дії, пов’язані з виготовленням продукції, що випускається.

Календарний час, потрібний для здійснення періодично повторюваного виробничого процесу, називаєтьсявиробничим циклом.Його тривалість визначається в одиницях календарного часу (годинах, добах, місяцях).

Скорочення тривалості виробничого циклу має велике техніко-економічне значення, оскільки впливає на швидкість обігу оборотних коштів, темп випуску продукції, ефективність використання виробничих площ і обладнання, продуктивність праці і собівартість продукції. Скорочення тривалості виробничого циклу досягається за рахунок технічних і організаційних заходів.