Добавил:
Instagram.com Студент, филфак (изд. дело) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MOVOZNAVSTVO_ekz_voprosy-otvety, 1 курс, заочка.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
21.06.2019
Размер:
675.33 Кб
Скачать
  1. Позиційні класи афіксів.

Афікси - висловлюють виключно граматичні значення, мають в середньому менш довгі означають, ніж коріння; не можуть зустрічатися окремо, утворюють закрите безліч; не універсальні: є словоформи, що не містять афіксів, існують мови, в яких афіксів немає.

Ці критерії не є визначальними:

1. У мовах скільки завгодно афіксів з конкретним значенням і ще більше коренів з абстрактним значенням.

2. Корінь може утворювати словоформу, а афікс не може. АЛЕ багато язки влаштовані так, що ніяка словоформа не містить тільки корінь, всякий корінь супроводжується афіксами.

3. Корінь і афікс входять в різні дистрибутивні класи. Один і той же корінь поєднується з відносно невеликим числом афіксів, в той час як один і той же афікс поєднується у багато разів з великою кількістю коренів.

4. Корній в мові у багато разів більше, ніж афіксів. Клас афіксів має тенденцію поповнюватися за рахунок коренів, деякі з яких можуть поміняти свій тип дистрибуції.

Для побудови класифікації афіксів використовуються наступні 3 параметра:

- Тип означаемого

- Тип означає

- Тип синтактіки

З точки зору означаемого:

1) Словозмінні афікси, що використовуються для утворення лекс однієї і тієї ж лексеми (для розрізнення форм однієї і тієї ж лексеми). Виконує одну з слід. функцій:

- Висловлює грамів і комбінацію граммем

- Висловлює ознака синтактіки і комбінацію ознак синтактіки

- Є порожнім, т. Е. Не виражає нічого, проте його присутність нав'язується іншим словозмінна аффиксом

2) Словотворчі афікси., Служать для утворення нових лексем. Ці афікси називають деріватеми.

З точки зору означає афікси групуються за способом приєднання до коріння. Ми будемо класифікувати їх по 2 слід. критеріям:

- Афікс не розриває (розриває) корінь, до якого приєднується

- Афікс сам розривається (не рвуться) коренем, до якого приєднується.

конфікс: не розриває і не розривається. Префікс, суфікс, интерфикс. интерфикс служить з'єднанням 2 коренів і, як правило, не несе семантичного навантаження, будучи порожнім. Тому ряд дослідників не включає його в число морфем. Вони є або афіксами, які належать одному з коренів (дв-ох-метровий), або сполучної голосної (відніс) - не є морфемою.

циркумфікс - Не розриває, але розривається коренем. За своїм походженням зазвичай є ідіоматізірованной комбінацією префікса і суфікса (Заволжя, Зауралля). Плунгян: насправді циркумфікс не є одиницями тго ж порядку, що і 2 основні класи афіксів. У певному сенсі вони є окремим випадком поліаффікса, т. Е. Будь-якої комбінації декількох афіксів. Поліаффіксальние комбінації характерні длячукотскокамчатскіх мов, автронезійскіх, банту.

Інфікс - Розриває, але не розривається австроазіатськие, автронезійскіе мови).

Трансфікс - Розриває і сам розривається (характерний для семітських мов).

З точки зору синтактики:

1) Нормальні афікси, приєднуються до великої кількості коренів.

2) Унікальні афікси або Уніфікс, поєднується лише з одним коренем.

Позиційна варіативність (здатність виступати як перед коренем, так і після нього) - амбіфікси, характерна скоріше для клітіка, полуклітіков і формант.