Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M1_Lekz2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

5

Модуль1.Тема 2. Управління активами

1. Мета і задачі управління активами теоретична база управління активами

Активи підприємства є однією з найважливіших категорій фінансового менеджменту. Основні характеристики активів підприємства як об‘єкта управління, які комплексно відображають сутнісні сторони цієї категорії, є такі:

  1. Активи являють собою економічні ресурси підприємства в різних їхніх видах, що використовуються в процесі реалізації господарської діяльності.

  2. Активи є майновими цінностями підприємства, що формуються за рахунок інвестованого в них капіталу (оскільки при вкладанні в підприємство певної суми капіталу, він матеріалізується в формі активів цього підприємства. При цьому будучи тотожними за своєю натурально-речовою формою, активи і капітал мають різну економічну природу: капітал – це продукт минулого накопичення цінностей, що втягуються в економічний процес, а активи – економічний ресурс, що формується і призначений для здійснення майбутньої господарської діяльності).

  3. Активи являють собою майнові цінності підприємства, що мають вимірювану вартість (концепція вартості активів ґрунтується на їхній цінності для підприємства як економічного ресурсу, вартість якого можна виміряти в грошах. Рівень вартості активів визначається сумою витрат факторів виробництва на їх створення, періодом їх використання, кон‘юнктурою ринку засобів і предметів праці тощо).

  4. До активів належать лише ті економічні ресурси, що повністю контролюються підприємством. (на відміну від трудових та орендованих ресурсів).

  5. Як економічний ресурс, що використовується в господарській діяльності, активи підприємства характеризуються певною продуктивністю (яка може бути виміряна шляхом співвіднесення обсягу виробництва (реалізації) продукції (товарів, послуг) і середньої суми активів, використовуваних у виробничому процесі підприємства за певний період часу).

  6. Активи є економічним ресурсом, що генерує дохід (але не автоматично, а лише в умовах ефективного їх використання).

  7. Активи підприємства, що використовуються в господарській діяльності, знаходяться в процесі постійного обороту (обігу) (сукупність використовуваних підприємством активів видозмінюється в своїх реальних формах: запаси сировини – в запаси готової продукції, запаси готової продукції – в дебіторську заборгованість або в грошові активи… Крім того, під час обігу змінюється вартість активів: для продукції, виготовленої з сировини – додається (+вартість праці та інших використаних видів економічних ресурсів), для основних коштів – зменшується (через їхню амортизацію))

  8. Використання активів у господарській діяльності підприємства щільно пов‘язане з фактором часу (у відповідності з концепцією вартості грошей у часі: одна й та сама сума грошей в різні періоди часу має різну вартість; крім того фактор часу фактор часу визначає систему можливих альтернативних управлінських рішень, пов’язаних з тимчасовими пріоритетами (перевагами) менеджерів щодо вибору можливостей реалізації виробничих цілей підприємства та щодо альтернатив вибору форм і видів інвестиційних активів) .

  9. Господарське використання активів нерозривно пов‘язане з фактором ризику. (Рівень ризику використання доходів знаходиться в прямій залежності від рівня їхньої очікуваної доходності, формуючи єдину шкалу “доходність -ризик”. Фактор ризику є важливим об‘єктивним атрибутом використання активів і повинен обов‘язково враховуватись в процесі управління ними.).

  10. Майнові цінності, що формуються у складі активів, пов‘язані з фактором ліквідності (Ліквідність активів – це їхня здатність бути швидко конверсованими в грошову форму за своєю реальною ринковою вартістю. Різні види активів володіють різним ступенем ліквідності в залежності від універсальності свого функціонального призначення. швидкості обігу в операційному або інвестиційному процесі, рівня розвитку відповідного сегменту ринку тощо. Грошові активи володіють “абсолютною ліквідністю”).

Економічна сутність активів в узагальненому вигляді:

Активи підприємства являють собою контрольовані ним економічні ресурси, що сформовані за рахунок інвестованого в них капіталу, характеризуються детермінованою вартістю, продуктивністю і здатністю генерувати дохід, постійний обіг цих економічних ресурсів у процесі їхнього використання пов‘язаний з факторами часу, ризику і ліквідності.

Місце системи управління активами в загальній ієрархічній системі управління підприємством (рис.1).

З системою операційного менеджменту система управління активами пов‘язана завдяки спільному управлінню формуванням і використанням матеріальних активів, задіяних у виробничо-комерційній діяльності підприємства, а з системою інноваційного менеджменту – через спільне управління формуваннням нематеріальних активів інноваційного характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]