Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M1_Lekz2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать
  1. Механізм управління активами

Механізм управління активами являє собою систему основних елементів, що регулюють процес розробки і реалізації управлінських рішень у цій галузі. У структуру механізму управління активами входять наступні елементи (рис. 2.5):

Ринковий механізм регулювання діяльності підприємства, пов'язаної з функціонуванням активів

Державне нормативно-правове регулювання діяльності підприємства в галузі формування і використання активів

МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ

Внутрішній механізм регулювання окремих аспектів формування і використання активів підприємства

Система конкретних методів і прийомів здійснення управління

активами підприємства

Рис. 2.5. Характеристика основних елементів механізму управління активами підприємства.

1. Ринковий механізм регулювання діяльності підприємства, пов'язаної з функціонуванням активів. Цей механізм формується насамперед у сфері фінансового ринку (у першу чергу, ринку цінних паперів), а також товарного ринку (у першу чергу, ринку засобів виробництва, предметів праці і готової продукції) у розрізі окремих їхніх сегментів. Попит та пропозиція на цих ринках формують рівень цін і котирувань по окремих формованих чи реалізованих активах, визначають ефективність використання окремих інструментів інвестування, виявляють середню норму прибутковості активів і середньоринковий рівень ризику їхнього використання. В міру поглиблення ринкових відносин роль ринкового механізму регулювання діяльності підприємств, пов'язаної з функціонуванням активів, буде зростати.

2. Державне нормативно-правове регулювання діяльності підприємства в області формування і використання активів. Складність і багатогранність діяльності підприємств в цій області в умовах переходу до ринкової економіки визначають необхідність державного регулювання. Як свідчить світовий досвід, таке багатоаспектне державне регулювання здійснюється у всіх країнах з розвитою ринковою економікою не вступаючи при цьому в протиріччя із широкою самостійністю підприємств у виборі напрямків і форм використання активів. На сучасному етапі система державного регулювання в цій галузі включає: регламентування окремих аспектів використання активів в інвестиційному процесі; податкове регулювання використання активів у господарській діяльності підприємства і регулювання норм і методів амортизації основних засобів і нематеріальних активів; регулювання порядку нормування інформаційної бази управління активами і т.п.. Характеризуючи сформовану базу державних нормативно-правових актів у сфері регулювання діяльності підприємства в цій галузі, слід зазначити, що вона не досконала і вимагає подальшого розвитку.

3. Внутрішній механізм регулювання окремих аспектів формування і використання активів підприємств. Механізм такого регулювання формується в рамках самого підприємства, відповідно регламентуючи ті чи інші оперативні управлінські рішення з питань ефективності функціонування його активів. Ряд аспектів формування і використання активів підприємства регулюється вимогами статуту підприємства. Окремі з цих аспектів регулюються розробленою на підприємстві стратегією розвитку активів і цільовою фінансовою політикою за окремими напрямами формування або використання активів. Крім того, на підприємстві може бути розроблена і затверджена система внутрішніх нормативів і вимог за окремими аспектами функціонування активів.

4. Система конкретних методів і прийомів здійснення управління активами підприємства. У процесі аналізу, планування і контролю діяльності підприємства, пов'язаної з функціонуванням його активів, використовується велика система методів і прийомів, за допомогою яких досягаються необхідні результати. До числа основних з них відносяться методи: техніко-економічних розрахунків, балансовий, економіко-статистичні, економіко-математичні, порівняння й інші.

Ефективний механізм управління активами дозволяє в повному обсязі реалізувати цілі і завдання, що стоять перед ним, і сприяє результативному здійсненню функцій цього управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]