Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M1_Lekz2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

С утність управління активами

Управління активами являє собою систему принципів і методів розробки і реалізації управлінських рішень, пов‘язаних з їхнім формуванням, ефективним використанням у різних видах діяльності підприємства та з організацією їхнього обігу.

2. Основні принципи управління активами

  1. Інтегрованість із загальною системою управління підприємством (викликана необхідністю забезпечення ефективності всіх сфер діяльності підприємства через забезпечення високопродуктивного використання активів, збільшення їхньої доходності)

  2. Комплексний характер формування управлінських рішень (всі управлінські рішення в галузі формування і використання активів є взаємопов‘язані і справляють прямий або непрямий вплив на результати фінансової діяльності в цілому. Тому управління активами слід розглядати як комплексну функціональну керуючу систему, що забезпечує розробку взаємозалежних управлінських рішень, кожне з яких вносить свою лепту в загальну результативність діяльності підприємства.

  3. Високий динамізм управління (неповторність управлінський рішень через динамічність середовища. Тому системі управління активами має бути властивим високий динамізм, що враховує зміну факторів зовнішнього середовища, потенціалу формування фінансових ресурсів, темпів економічного розвитку, форм організації виробничої і фінансової діяльності. фінансового стану та інших параметрів функціонування підприємства)

  4. Варіативність підходів до розробки окремих управлінських рішень (врахування альтернативних можливостей дій при управління активами. Вибір серед цих альтернатив має ґрунтуватись на системі критеріїв, що визначають фінансову ідеологію, фінансову стратегію і фінансову політику підприємства, що на ньому встановлені)

  5. Орієнтованість на стратегічні цілі розвитку підприємства (Якими б ефективними не здавалися б управлінські рішення в галузі використання активів у поточному періоді, вони мають бути відхилені, якщо вони не узгоджуються з місією підприємства, стратегічними напрямами його розвитку, підривають економічну основу ефективного використання активів у наступному періоді)

Генезис проблеми визначення головної мети фінансового менеджменту на підприємстві (та управління активами):

  1. максимізація прибутку. (з тези А.Сміта “максимізацію прибутку окремих суб‘єктів господарювання веде до максимізації усього суспільного добробуту”. Ризик?)

  2. забезпечення фінансової рівноваги підприємства у процесі його розвитку. (З теорії стійкого економічного зростання. Ризики мінімізуються, проте неповно використовуються резерви зростання рентабельності використання активів)

  3. Забезпечення максимізації добробуту власників підприємства через максимізацію його ринкової вартості. (сучасна економічна теорія)

Отже, головною метою фінансового менеджменту (а відповідно і менеджменту активів) є забезпечення максимізації добробуту власників підприємства в поточному і в перспективному періоді.

Система основних завдань, спрямованих на реалізацію головної мети управління активами:

  1. Формування достатнього обсягу та необхідного складу активів, що забезпечують задані темпи економічного розвитку. (Це завдання вирішують шляхом визначення потреби в необхідних активах, що намічаються до використання в операційному та в інвестиційному процесах підприємства, оптимізації співвідношення окремих їхніх видів і залучення найбільш ефективних їхніх різновидів з позицій рівня продуктивності і потенційної доходності майбутнього використання.)

  2. Забезпечення максимальної дохідності (рентабельності) використовуваних активів за передбачуваного рівня фінансового ризику. (Максимізація доходності активів досягається завдяки їхньому використанню в найбільш ефективних видах діяльності і господарських операціях підприємства. Конкретний рівень ризику встановлюється власниками або менеджерами підприємства з урахуванням їх ризиковості (ставленню до ризику) в господарській діяльності.

  3. Забезпечення мінімізації фінансового ризику використання активів за передбачуваного рівня їхньої дохідності (рентабельності). (мінімізація рівня ризиків може бути забезпечена шляхом диверсифікації господарських операцій і напрямів діяльності підприємства, пов‘язаних з використанням активів; уникнення окремих видів фінансових ризиків; застосуванням ефективних форм їх внутрішнього і зовнішнього страхування).

  4. Забезпечення постійної платоспроможності підприємства завдяки підтриманню достатнього рівня ліквідності його активів. (формування значних залишків грошових активів з одного боку забезпечує високий рівень платоспроможності підприємства, з іншого – випадку інфляції та під впливом часу ці активи втрачають частину своєї вартості. Отже, це завдання - з розряду оптимізаційних. Необхідна платоспроможність підприємства забезпечується також високим рівнем ліквідності готової продукції, дебіторської заборгованості, короткострокових фінансових вкладень та інш.)

  5. Оптимізація обороту активів. (Це завдання вирішується шляхом ефективного управління грошовими і матеріальними потоками активів у процесі окремих циклів їхнього кругообігу на підприємстві: їхньою синхронністю, мінімізацією витрат на організацію обороту активів)

Деякі з завдань носять різнонаправлений характер. Вибір завдань проводиться через їхню оптимізованість між собою, виходячи з вибору найбільш ефективного шляху реалізації головної цілі підприємства, пріоритетності й вагомості кожного з завдань, фінансового менталітету власників (менеджерів) підприємства.

3. Функції управління активами поділяються на загальні (1) і специфічні (2).

1. Функції управління активами підприємства як керуючої системи. Ці функції є складовими частинами будь-якого процесу управління (будь-якої керуючої системи) поза залежністю від виду діяльності Підприємства, його організаційно-правової форми, розміру, форми власності і т.п. У теорії управління ці функції характеризуються як загальні.

2. Функції управління активами як спеціальної області управління підприємством. Склад цих функцій визначається конкретним об'єктом даної керуючої системи. Теорія управління розглядає ці функції як специфічні.

У найбільш загальному виді склад основних функцій управління активами в розрізі цих груп представлений на рис. 2.3.

Розглянемо зміст основних функцій управління активами в розрізі окремих груп.

У групі функцій управління активами як керуючої системи основними з них є:

1. Розробка стратегії розвитку активів підприємства. У процесі реалізації цієї функції виходячи з загальної стратегії розвитку підприємства і прогнозу параметрів зовнішнього економічного середовища формується система цілей і цільових показників фінансової діяльності в розглянутій сфері на довгостроковий період; визначаються пріоритетні задачі використання активів, розв'язувані в найближчій перспективі і розробляється політика дій підприємства за основними напрямами і формами використання активів. Стратегія використання активів підприємства розглядається як невід'ємної складова частина загальноекономічної і фінансової стратегії його розвитку.

2. Створення ефективних інформаційних систем управління активами, що забезпечують обґрунтування альтернативних варіантів управлінських рішень. У процесі реалізації цієї функції повинні бути визначені обсяги і підтримання інформаційних потреб системи управління активами; сформовані зовнішні і внутрішні джерела залучення інформації, що задовольняють ці потреби; організований постійний моніторинг основних параметрів розвитку і використання активів підприємства, а також умов зовнішнього економічного середовища.

3. Здійснення аналізу різних аспектів функціонування активів. У процесі реалізації цієї функції проводиться експрес-аналіз окремих фінансових операцій, зв'язаних з формуванням і використанням активів; досліджується рівень і динаміка основних показників ефективності використання активів у розрізі окремих видів діяльності підприємства і його "центрів відповідальності"; здійснюється фундаментальний аналіз факторів, що впливають на окремі показники функціонування активів у розглянутому періоді.

4. Здійснення планування розвитку й ефективного використання активів. Реалізація цієї функції зв'язана з розробкою системи поточних планів і оперативних бюджетів по всіх основних напрямках формування і використання активів підприємства. Основою такого планування є розроблена стратегія розвитку активів, що вимагає конкретизації на кожнім етапі поступального руху підприємства до поставленим стратегічним цілям.

5. Розробка діючої системи стимулювання реалізації управлінських рішень у галузі використання активів. У процесі реалізації цієї функції формується система заохочень і санкцій у розрізі керівників і менеджерів окремих структурних підрозділів підприємства за виконання або невиконання встановлених цільових фінансових показників, фінансових нормативів і планових завдань у галузі формування і використання активів. Індивідуалізація системи стимулювання забезпечується шляхом упровадження на підприємстві контрактної форми оплати праці керівників і фінансових менеджерів.

6. Здійснення ефективного контролю за реалізацією прийнятих управлінських рішень у галузі використання активів. Реалізація цієї функції управління актинами пов'язана зі створенням систем внутрішнього контролю на підприємстві; поділом контрольних обов'язків окремих служб і фінансових менеджерів; визначенням системи контрольованих показників і контрольних періодів; оперативним реагуванням на результати здійснюваного контролю.

У групі функцій управління активами як спеціальної області управління підприємством основними з них є:

1. Управління формуванням активів підприємства. Функціями цього управління є оптимізація обсягу і складу активів, використовуваних у господарській діяльності підприємства; вибір найбільш ефективних схем фінансування розвитку активів; забезпечення максимального розвитку активів на принципах самофінансування; управління залученням позикових фінансових засобів до формування активів підприємства.

2. Управління використанням активів в операційному процесі підприємства. Функціями цього управління є оптимізація пропорцій оборотних і поза оборотними активами, використовуваних в операційному процесі підприємства;

обґрунтування напрямків найбільш ефективного використання і своєчасного відновлення окремих видів необоротними активами; вибір найбільш ефективних форм реновації операційних основних засобів і нематеріальних активів; пошук і реалізація резервів підвищення ефективності використання оборотних активів підприємства,

3. Управління використанням активів в інвестиційному процесі підприємства. Функціями цього управління є оптимізація пропорцій формованих активів за основними формами і напрямками інвестиційної діяльності підприємства; оцінка інвестиційної привабливості окремих реальних проектів і фінансових інструментів і добір найбільш ефективних з них за критерієм рівня прибутковості і ризику; формування реальних інвестиційних програм і портфеля фінансових інвестицій виходячи з задач розвитку підприємства і забезпечення ефективності інвестиційного процесу.

4. Управління рухом активів у процесі їхнього обігу. Функціями цього управління є формування грошових і матеріальних потоків активів на підприємстві; синхронізація окремих видів цих потоків за обсягом і в часі за окремими інтервалами майбутнього періоду; виявлення і реалізація можливих резервів прискорення обороту активів підприємства.

5. Управління фінансовими ризиками, пов'язаними з використанням активів. У процесі реалізації цієї функції виявляється склад основних фінансових ризиків, властивому використанню активів даного підприємства;

здійснюється оцінка рівня цих ризиків і суми пов'язаних з ними можливих фінансових утрат; обґрунтовується система заходів щодо мінімізації окремих фінансових ризиків, а також їхнього страхування.

Основні функції управління активами як спеціальної області управління підприємством розглянуті в найбільш агрегованому вигляді. Кожна з цих функцій може бути конкретизована більш цілеспрямовано з урахуванням специфіки господарської діяльності окремих підприємств. При здійсненні такої конкретизації на кожному підприємстві може бути побудована багаторівнева функціональна система управління активами. Принципова схема побудови такої деталізованої багаторівневої функціональної системи управління приведена на рис. 2.4.

ФУНКЦІЇ УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ ЯК СПЕЦІАЛЬНОЇ ГАЛУЗІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА

а) Визначення потреби в активах, що забезпечують передбачені темпи розвитку підприємства.

б) Оптимізація складу активів. в) формування схем фінансування активів.

г) Управління формуванням активів на принципах самофінансування.

д) Управління залученням позикових засобів до формування активів.

УПРАВЛІННЯ ВИКОРИСТАННЯМ АКТИВІВ В ОПЕРАЦІЙНОМУ ПРОЦЕСІ ПІДПРИЄМСТВА

а) Розробка політики управління використанням активів в операційному процесі.

б) Управління використанням операційних необоротних активів.

в) Управління використанням оборотних активів.

УПРАВЛІННЯ ВИКОРИСТАННЯМ АКТИВІВ В ІНВЕСТИЦІЙНОМУ ПРОЦЕСІ ПІДПРИЄМСТВА

а) Розробка політики управління використанням активів в інвестиційному процесі.

б) Управління використанням активів у процесі реального інвестування.

в) Управління використанням активів а процесі фінансового інвестування.

УПРАВЛІННЯ РУХОМ АКТИВІВ У ПРОЦЕСІ ЇХНЬОГО ОБІГУ

а) Управління грошовими потоками активів.

б) Управління матеріальними потоками активів.

УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РИЗИКАМИ, ПОВ’ЯЗАННИМИ З ВИКОРИСТАННЯМ АКТИВІВ

а) Ідентифікація й оцінка рівня ризиків, зв'язаних з використанням активів.

б) Управління мінімізацією фінансових ризиків.

в) Управління страхуванням фінансових ризиків.

Рис. 2.4. Багаторівнева функціональна система управління активами підприємства.

Процес управління активами базується на визначеному механізмі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]