Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M1_Lekz3_3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Діапазон коливань залишку грошових активів підприємства в майбутньому кварталі в розрізі декад

Декада

Залишок грошових активів на кінець декади, тис. ум. гр. од.

Відхилення декадного показника від середнього

Відхилення декадного показника від мінімального (у другій декаді)

тис. ум. гр. од. (+,-)

% (+,-)

тис. ум. гр. од. (+,-)

% (+,-)

1

1,30

-0,16

-10,9

0,05

4,0

2

1,25

-0,21

-14,4

-

3

1,34

-0,12

-8,2

0,09

7,2

4

1,42

-0,04

-2,7

0,17

13.6

5

1,51

+0,05

+3,4

0,26

20,8

6

1,48

+0,02

+1,4

0,23

18,4

7

1,44

-0,02

-1,4

0,19

15,2

8

1,56

+0,10

+6,8

0,31

24,8

9

1,58

+0,12

+8,2

0,33

26,4

В середньому за декаду

1,46

У процесі виявлення діапазону коливань залишку грошових активів установлюються наступні їхні значення в плановому періоді:

• мінімальний залишок грошових активів (1,25 тис. ум. гр. од);

• максимальний залишок грошових активів (1,58 тис. ум. гр. од.);

• середній залишок грошових активів (1,46 тис. ум. гр. од.).

На другому етапі регулюються декадні терміни витрати коштів (в ув'язуванні з їхніми надходженнями), що дозволяє мінімізувати залишки грошових активів у рамках кожного місяця і по кварталам в цілому. Критерієм оптимальності цього етапу регулювання потоку майбутніх платежів виступає мінімальний рівень середньоквадратичного (стандартного) відхилення декадних значень залишку грошових активів підприємства від середнього.

На третьому етапі отримані в результаті регулювання потоку платежів значення залишків грошових активів оптимізуються з урахуванням передбачуваного розміру страхового залишку цих активів. Спочатку визначаються максимальний і мінімальний залишки грошових активів з урахуванням нового діапазону їхніх коливань і розміру страхового їхнього запасу, а потім — їхній середній залишок (половина суми мінімального і максимального залишків грошових активів).

Вивільнена в процесі подекадного коректування потоку платежів сума грошових активів реінвестується в короткострокові фінансові чи вкладення в інші види активів.

Існують і інші форми оперативного регулювання середнього залишку грошових активів, що забезпечують як збільшення, так і зниження його розміру. До основного з цих форм відносяться:

використання флоуту. Флоут являє собою суму коштів підприємства, пов'язану уже виписаними ним платіжними документами — дорученнями (чеками, акредитивами і т.п.), але ще не інкасовану їхнім одержувачем. Флоут за конкретним платіжним документом можна розглядати як період часу між його випискою за конкретним платежем і фактичною його оплатою. Максимізуючи флоут (період проходження виписаних платіжних документів до їхньої оплати) підприємство може відповідно підвищувати суму середнього залишку своїх грошових активів без додаткового вкладення фінансових засобів. У закордонній практиці фінансового менеджменту флоут є одним з ефективних інструментів керування залишком грошових активів компаній і фірм;

скорочення розрахунків готівкою. Наявні грошові розрахунки збільшують залишок грошових активів підприємства і скорочують період використання власних грошових активів на термін проходження платіжних документів постачальників;

прискорення інкасації дебіторської заборгованості, у першу чергу, за рахунок використання сучасних форм її рефінансування (обліку векселів, факторингу, форфейтинга й інших);

відкриття "кредитної лінії" у банку, що забезпечує оперативне надходження засобів короткострокового кредиту при необхідності термінового поповнення залишку грошових активів;

прискорення інкасації коштів з метою їхнього поповнення на розрахунковому рахунку для забезпечення своєчасних розрахунків підприємства в безготівковій формі;

використання в окремі періоди практики часткової передоплати продукції, що поставляється, якщо це не приводить до зниження обсягу її реалізації. Така практика використовується звичайно при реалізації продукції, що має високий попит на ринку.

5. Забезпечення рентабельного використання тимчасово вільного залишку грошових активів. На цьому етапі формування політики керування грошових активів розробляється система заходів щодо мінімізації рівня втрат альтернативного доходу в процесі їхнього збереження і протиіфляційного захисту. До числа основних з таких заходів належать:

• узгодження з банком, що здійснює розрахункове обслуговування підприємства, умов поточного збереження залишку грошових активів з виплатою депозитного відсотка по середній сумі цього залишку (наприклад, шляхом відкриття контокоррентного рахунку в банку);

• використання короткострокових грошових інструментів інвестування (у першу чергу, депозитних внесків у банках) для тимчасового збереження страхового й інвестиційного залишків грошових активів;

• використання високоприбуткових фондових інструментів для інвестування резерву і вільного залишку грошових активів (державних короткострокових облігацій; короткострокових депозитних сертифікатів банків і т.п.), але за умови достатньої ліквідності цих інструментів на фінансовому ринку.

6. Побудова ефективних систем контролю за грошовими активами підприємства. Об'єктом такого контролю є сукупний рівень залишку грошових активів, що забезпечують поточну платоспроможність підприємства, а також рівень ефективності сформованого портфеля короткострокових фінансових вкладень підприємства.

Грошові активи відіграють активну роль у процесі забезпечення платоспроможності по двох видах фінансових зобов'язань підприємства — невідкладним (з терміном виконання до одного місяця) і короткостроковим (з терміном виконання до трьох місяців); поточні зобов'язання з терміном виконання до одного року забезпечуються переважно іншими видами оборотних активів. Контроль за сукупним рівнем залишку грошових активів при забезпеченні платоспроможності підприємства повинен виходити з наступних критеріїв:

НЕВІДКЛАДНІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

(з терміном виконання до 1 місяця)

ЗАЛИШОК ГРОШОВИХ АКТИВІВ

КОРОТКОСТРОКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

(з терміном виконання до 3 місяців)

ЗАЛИШОК ГРОШОВИХ АКТИВІВ + Розмір дебіторської заборгованості

Контроль за рівнем ефективності сформованого портфеля короткострокових фінансових вкладень підприємства повинен виходити з таких критеріїв:

РІВЕНЬ ПРИБУТКОВОСТІ портфеля в цілому й окремих його інструментах

Середньоринковий рівень прибутковості при відповідному рівні ризику

КОРОТКОСТРОКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ (з терміном виконання до 3 місяців)

>

Темп інфляції в країні

Система контролю за грошовими активами повинна бути інтегрована в загальну систему контроллінгу активів підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]