Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры 3 курс ОКСМ / готовые шпоры ОП.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
62.04 Кб
Скачать

16) Вібрація

З вібрацією людина стикається як в побуті (транспорт, ліфти, насоси і так далі), так і на виробництві (верстати, механізми, устаткування). Постійна побутова вібрація в першу чергу негативно впливає на центральну нервову систему, але може бути причиною захворювань суглобів, шлунково-кишкового тракту, вестибулярного апарату і так далі. Але особливо шкідлива вібрація, пов'язана з професійною діяльністю людини. Якщо вчасно не вжити відповідних захисних заходів, виробнича вібрація може привести до розвитку професійного захворювання - вібраційної хвороби. Ця хвороба викликає спазми судин, порушує кровопостачання, веде до відкладення солей в суглобах, деформуючи і зменшуючи їх рухливість. Вібраційна хвороба піддається лікуванню тільки на ранніх стадіях і вимагає тривалого процесу. Якщо ж хвороба запустити, то можна повністю втратити працездатність. Основна небезпека впливу шуму/вібрації на здоров'я людини полягає в тому, що весь негатив від цього відчувається людиною не відразу, а після закінчення деякого терміну, коли захворювання вже розвинулося і вимагає активного медикаментозного лікування.

6.Навчання з питань охорони праці.

Навчання з охорони праці в певних випадках обов’язкове та є предметом перевірки дотримання законодавства про охорону праці. Тож, розгляньмо, які є види навчання з охорони праці, які категорії працівників і де саме мають його проходити

Навчання працівників з охорони праці передбачено ст. 18 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII (далі ― Закон про охорону праці), норми якої поширюються на всіх юр- і фізосіб, які використовують працю найманих осіб.

Навчання з охорони праці — це навчання працівників, учнів, курсантів, студентів, слухачів із метою отримання необхідних знань і навичок із питань охорони праці або безпечного ведення робіт (п. 1.4 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду з охорони праці від 26.01.2005 р. № 15, далі ―Типове положення № 15).

Саме такому навчанню наразі й приділимо увагу.

Так, у разі прийняття працівників на роботу та під час роботи роботодавець зобов’язаний забезпечити проведення інструктажу, навчання з охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки в разі виникнення аварії.

Навчання з охорони праці, перевірка знань і періодичне підвищення кваліфікації передбачено для певних категорій працівників залежно від того, які роботи (за якою професією) вони виконують та які посади обіймають.

11) Основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії. Фізіологія праці - спеціальний розділ фізіології, який вивчає зміни функціонального стану організму людини під впливом його трудової діяльності та фізіологічно обґрунтовує наукову організацію трудового процесу, яка сприяє тривалому збереженню працездатності людини на високому рівні. Предметом фізіології праці є трудовий процес людини у його фізіологічних характеристиках. Гігієна праці - спеціальний розділ гігієни, який вивчає вплив різних чинників виробничого довкілля та організації праці на здоров’я людини, розробляє гігієнічні заходи щодо ліквідації різних професійних шкідливостей, для збереження здоров’я працівників, підвищення їх працездатності та продуктивності праці. Гігієну праці потрібно відрізняти від виробничої санітарії, яка на практиці здійснює застосування досягнень гігієнічної науки.Виробнича санітарія – система організаційних заходів і засобів, які запобігають чи зменшують дію шкідливих виробничих факторів на працюючих. До виробничої санітарії належить санітарна техніка (системи і пристрої вентиляції, опалення, кондиціювання повітря, теплопостачання, водопостачання, освітлення, захисту людини від шуму і вібрації, шкідливих випромінювань і полів, санітарні й побутові споруди і пристрої тощо).Санітарія і гігієна праці розглядають ряд факторів, що можуть впливати на здоров'я і самопочуття людини, визначають джерела цих факторів і встановлюють способи захисту від них. Відтак, основними завдання гігієни та санітарії є створення безпечних умов праці.

Соседние файлы в папке шпоры 3 курс ОКСМ