Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры 3 курс ОКСМ / готовые шпоры ОП.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
62.04 Кб
Скачать

12. Вентиляція виробничих приміщень

Основна вимога до вентиляційних систем – це вилучення з приміщення забрудненого, вологого або нагрітого повітря та подача на йог місце чистого повітря, що відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. За способом переміщення повітря вентиляція буває природна, штучна (механічна) та суміщена. Залежно від призначення – для подачі чи видалення повітря або для того й іншого одночасно – вентиляція може бути припливною, витяжною або припливно-витяжною.За місцем дії вентиляція буває загальнообмінною і місцевою.

Природна вентиляція відбувається внаслідок різниці температури повітря в приміщенні і ззовні, а також у результаті дії вітру. Природна вентиляція може бути неорганізованою(інфільтрація) і організованою (аерація). Для боротьби з надлишками тепла аерація має перевагу втому, що величезні об’єми повітря(мільйони м/г) подаються і видаляються без вентиляторів і повітропроводів. Аерація дешевша й простіша в експлуатації порівняно з механічними системами вентиляції.

Недоліком природної вентиляції є те , що вона мало ефективна за високих температур зовнішнього повітря, особливо у безвітряну погоду.

У системах механічної вентиляції рух повітря здійснюється за допомогою вентиляторів. Механічна вентиляція може бути робочою або аварійною (забезпечення 8-12 кратного повітрообміну/год). Необхідний повітрообмін (м/год) є основною величиною для визначення параметрів вентиляційної системи та вибору необхідного вентиляційного обладнання.

Механічна робоча вентиляція може бути загальнообмінною, місцевою або комбінованою. Загальнообмінна вентиляція забезпечує припливну й витяжну системи , які одночасно подають у приміщення чисте повітря у нижню частину, а з верхньої зони видаляють забруднене.

Припливна - в приміщеннях зі значними тепловиділеннями і невисокою концентрацією шкідливих речовин, забезпечує подачу чистого зовнішнього повітря у приміщення, а видалення забрудненого здійснюється через вентиляційні отвори, фрамуги, дефлектори.

Витяжна проектується там де відсутні викиди шкідливих речовин та невелика кратність повітрообміну, а також у допоміжних, побутових та складських приміщеннях.

Об’єм подаваємого повітря засобами механічної вентиляції має становити не менше 60 м3/год на одного працюючого, але не менше однократного повітрообміну за годину.

14. Вимірювання штучного освітлення

Формулу можна застосувати для розрахунку освітленості, якщо лампи однакової потужності. Для ламп різної потужності розрахунок проводиться окремо для кожної потужності ламп, а результати додаються. Знайдену за методом “Ватт” величину освітленості порівнюють з нормативними величинами

Для вимірювання освітленості та світлотехнічних величин застосовують прилади – люксметри модифікації Ю-16, Ю-17, Ю-116 (рис. 5.2), Ю-117 та портативний цифровий люксметр-яскравомір ТЭС 0693. Всі вони працюють із застосуванням ефекту фотоелектричного явища. Світловий потік, потрапляючи на селеновий фотоелемент, перетворюється на електричну енергію, сила струму якої вимірюється міліамперметром, який проградуйований у люксах. Застосовують також вимірювачі видимості – фотометри та інші комплексні вимірювачі світлотехнічних величин.

Для вимірювання освітленості фотоелемент встановлюють в площині вимірювання, підбирають найближчу шкалу миллиамперметра, починаючи з «грубішої», і прочитують показання приладу. При необхідності розширити межі вимірювання застосовують поглинаючі насадки. Для вимірювання об'ємної освітленості або яскравості застосовуються спеціальні насадки на фотоелемент люксметра.

Прилад має дві шкали – від 0 до 30, та від 0 до 100 (рис. 5.2. поз. 4) та набір поглинаючих насадок (рис. 5.2. поз. 3), які дозволяють розширити діапазон вимірів у 10, 100, або 1000 разів.

Соседние файлы в папке шпоры 3 курс ОКСМ