Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1Однорідні члени речення із сполучниковим.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
124.53 Кб
Скачать

6. Запишіть текст, підкресліть другорядні члени речення. З'ясуйте їхнє смислове

навантаження, поясніть їхнє морфологічне вираження. Випишіть просте усклад

нене речення, зробіть синтаксичний його розбір. Перше речення запишіть

фонетичною транскрипцією. Визначте стильову приналежність тексту.

Сонячне світло — найбільш потужне й найменш опановане людиною джерело енергії. Практично вся енергія, за винятком енергії ядра, проходить від світлових променів. Всі види палива на планеті були створені зеленими рослинами за допомогою сонячної енергії мільйони років тому. Енергію, яку одержує людина при споживанні їжі, також постачають рослини, адже кормом тварин є рослини. А вони самі виробляють органічні речовини, безпосередньо вловлюючи й зв'язуючи променисту енергію. Цей процес зветься фотосинтезом.

7. Спишіть текст. Зробіть морфологічний розбір службових частин мови. Зробіть синтаксичний розбір речень другого абзацу. Зробіть фонетичний аналіз виділених слів.

Чи жив Піфагор?

При імені Піфагора будь-хто, очевидно, перш за все, представляє собі його знамениту теорему, згідно з якою сума квадратів катетів прямокутного трикутника дорівнює квадрату гіпотенузи. Чи відкрив Піфагор щось інше, крім цієї теореми, — знає небагато, однак про належність теореми, саме Піфагорові, знають усі.

Та ось що найбільш дивне — ми навіть не можемо з усією упевненістю сказати, чи жив насправді на світі Піфагор. Про нього розповідають стільки небилиць, що тільки наївна людина згодиться прийняти їх усіх на віру...

Ми знаємо лише, що в VI столітті до н.е. в Давній Греції існувала велика філософсько - математична школа, послідовників якої називали піфагорійцями...

( За М. Кованцовим )

8. Словниковий диктант. Поясніть лексичне значення слів. Люди якої професії найчастіше їх вживають? Поставте наголос, поясніть правопис.

Аксіома, геометрія, математика, бісектриса, рівнобедрений трикутник, тетраедр, вектор, медіана, периметр, паралелограм, трапеція, хорда, симетрія, абсциса, перпендикуляр, інтервал, паралельність, стереометрія, координати, піраміда, многогранник, циліндр, сфера, еліпс, тригонометрія, півплощина, логарифм, вертикальність, суміжність, теорема Фалеса, проекція, катет, мінута, синус, косинус, арктангенс, арккотангенс, діагональ, арифметика, прогресія, діаметр, множення.

9. Спишіть розповідь про народження радіо. Назвіть, які три століття згадуються

в тесті. Напишіть 4-5 складних слів, в яких би першою частиною було слово радіо.

Складіть з ними речення. Уявіть собі, що не було б радіо... Спробуйте пояснити,

що б сталося.

Про час появи слова радіо так одразу сказати важко. Воно походить з латинської мови: там було слово радіус — " промінь ". Кажуть, що вперше у нас воно з'явилось у підручнику з математики 1720року. Як термін іншої науки — фізики — слово радіо вперше вжили у 1890році. Як назва побутового радіоприймача слово радіо почало вживатися у 20—30-ті роки нашого століття.

(За А. Коваль)

10. Вибірково - розподільний диктант.

Розподіліть на групи іменники, що вживаються: а) однині і множині;

б) тільки в однині. Установіть їх рід, поясніть правопис. Слова

землеробство, будівництво, р5звиток розберіть за будовою. Визначте

стиль тексту, дайте заголовок.

Геометрія — слово грецьке. Воно походить від слів "гео" — земля і "метрео" — виміряю і, таким чином, означає п земле мір ствоп. Геометрія як наука зародилася ще в Древньому Єгипті. Тоді це було вчення про практичне вимірювання земельних наділів. Розвиток землеробства, будівництва, ремесел і торгівлі потребувало вміння вимірювати площі і місткості предметів, які мали форму різних геометричних фігур, а також знання властивостей цих фігур. Подальший розвиток геометрія одержала в працях вчених Древньої Греції. Знання, накопичені напротязі століть, були систематизовані. Геометрія сформувалась як наука про властивості різних геометричних фігур. Результатом була робота Евкліда "Початки", створена близько 2300 років тому. Ця робота збереглась до нашого часу.

(За Е.Р. Нурком)

Українська мова і біологія та анатомія.