Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1Однорідні члени речення із сполучниковим.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
124.53 Кб
Скачать

9. Назвіть слова й словосполучення, які позначають славні, тривожні сторінки

нашої історії. Чи можна цей текст віднести до публіцистичного стилю?

Визначте типи підрядного зв'язку у підкреслених словосполученнях.

Визначте повнозначні частини мови.

Про походження Марусі Богуславки говорить її ім'я. Жила колись у місті Богуславі в сім'ї священника українська дівчина. Налетіли хмарою татари і захопили її в полон. Подолала вона тяжкий шлях від рідного міста до Криму, пережила весь жах невільницького торгу і була продана у Туреччину. Можна припустити, що вона — жінка турецького паші і що паша довірив їй ключі від тюрми-темниці, в якій ЗО років мучилися 700 українських невольників.

(О. Апанович)

10. Випишіть окремо двоскладні й односкладні речення. Укажіть граматичну

основу в кожному реченні і визначте, якими частинами мови виражені головні члени. Чим би ви пояснили, що для дітей готували різні колиски? Чи пов'язано це з якістю деревини, з народною символікою? Назвіть антоніми.

Колиску вішають на рівні грудей матері, що слугують своєрідним природним барометром. Коли у груди холодно, колиску піднімають вище грудей, якщо гаряче — опускають нижче. Для слабенької доньки готують калинову колиску, для бадьорої, здорової з ясена чи верби. Маленьких, неспокійних хлопчиків кладуть в колиску з тополі. Здорової, спокійної вдачі — з дуба, явора.

Матрацики набивають соломою, під подушку кладуть квіт м'яти, чебрецю, материнки, деревію, сухоцвіту.

(О. Кириченко)

Українська мова і російська мова.

1. Перекладіть текст українською мовою. Порівняйте складні речення в обох мовах, вкажіть на спільне і відмінне в їх структурі та засобах поєднання складових частин.

Если посмотришь с какого-нибудь холма вдаль и увидишь далеко на горизонте пес, то этот лес непременно выглядит синим. А если попойдешь к лесу близько, то увидиш, что это самый обыкновенный зеленый лес. Отчего вдали все выглядит так, как будто смотришь сквозь голубую кисею?

На далекий предмет смотришь сквозь воздух, который пронизывается солнечними лучами. Лучи в воздухе отражаются, рассеиваются в разные стороны. И всего сильнее отражаются синие лучи. От зтого воздуха, если его немного, выглядит все голубым. Позтому и небо голубое.

Если смотришь вдаль, то впереди тоже много воздуха, как будто кусочок неба перед

тобою, и вдали все кажется подернутым голубой дымкой. (йз журнала)

Виконайте синтаксичний розбір першого речення, накресліть схему.

2.. Перекладіть текст українською мовою. Відшукайте складні речення, зіставте їх

з такими ж реченнями в російській мові. Зробіть висновок щодо вживання

розділових знаків між складовими частинами складних речень в обох мовах. До

якого стилю мови належить текст.

Была самая середина глухой осенней ночи. В лесу было очень сыро и холодно. Из черных лесных болот, заваленньїх мелкими коричневыми листьями, поднимался густой туман.

Луна, стоявшая над головой, светила очень сильно, однако ее свет с трудом пробивал туман. Лунный свет стоял подле деревьев косыми, длинными тесинами, в которых волшебно изменяясь, плыли космы болотных испарений.

Лес был смешанний. То в полосе лунного света показывался непроницаемо черний силуэт громадной ели, похожей на многоэтажный терем, то вдруг в отдалении появлялась белая колоннада берез; то на прогалене, на фоне белого, пунного неба, распавшегося на куски, тонко рисовались голые ветки осин, уныло окруженные радужным сиянием.

И всюду, где только лес бил пореже, лежали на земле белые холсты пунного

света. (В. Катаев)