Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1Однорідні члени речення із сполучниковим.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
124.53 Кб
Скачать

5. Спишіть. Назвіть іменники, визначте їх синтаксичну роль у реченні, поясніть

правопис власних назв. Випишіть з останнього речення, зробіть їх

морфологічний розбір. Назвіть і поясніть орфограми і пунктограми. Визначте

стиль мовлення. Зробіть фонетичний розбір виділеного слова.

Систему адміністративно - територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста:, селища і села.

До складу України входять Автономна Республіка Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано - Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області, міста Київ та Севастополь.

Міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який визначається законами України.

(Ст. 133 Конституції України)

6. Напишіть під диктовку. Випишіть: а) підмет і присудок; б ) слова, пов'язані

сурядним зв'язком; в) слова, пов'язані підрядним зв'язком. Вкажіть типи

підрядного зв'язку. Поясніть значення слів археологія і літописець. Доберіть

синоніми до слів заснований, легендарний, поселення, власний.

і Київське віче.

Особливу вагу в житті слов'ян мали ради громади, які називалися віче. Право прийти туди і висловитись мали всі вільні громадяни.

Якщо князь приймав важливе рішення, то мав одержати на нього згоду віча. Віче могло прогнати князя, запросити на його місце іншого, більш гідного. Історики підрахували, що у Кш&і таким способом громада поміняла чотирнадцять князів.

Подекуди князі захоплювали владу силоміць, але рано чи пізно шукали підтримки віча, намагались завоювати прихильність громади. Без цього жоден не міг утриматися на престолі.

Віче підтримувало князів мудрих, далекоглядних і справедливих. Така була тодішня форма народовладдя.

(За М.Слабошпицьким )

7. Взаємоперевірний диктант.

Випишіть складні речення, схарактеризуйте засоби зв'язку їхніх частин (сполучники, сполучні слова ). Вкажіть, у чому полягає відмінність між ними. Поясніть пунктограми. Накресліть схеми складних речень.

Справжня Русь.

Назви Україна, українці - давні, тільки поширилися вони так велико останнім часом. За давніх часів, коли була Київська держава і правили нею київські князі, за святої Ольги і Володимира, що хрестив Руську землю, звалась отся держава Руською, і так звалися наші краї і наші люди, бо тут і була сила сеї держави — в наших українських сторонах: коло Києва, Чернігова і Переяслава. Тут була Русь справжня. Освіта і право, і всякі порядки київські розходилися по всіх землях, які підлягали Києву, — в теперішніх великоруських сторонах, де Москва, Твер, Нижній, і в Білоруських краях, де Вітебськ, Могилів, Мінськ.

(М. Грушевський)

8. Спишіть текст. Випишіть з тексту прямі і непрямі додатки разом із словами, від

яких вони залежать. Визначте типи речень, накресліть схеми складних речень.

Перше речення запишіть фонетичною транскрипцією. Поясніть пунктограми.

Слов'яни здавна жили по Дністру і по Бугу, по Росі й по Дніпру, по Десні і по Прип'яті аж до Карпат і Вісли. І ніхто не відає, коли вони сіли на цій землі і звідкіля прийшли, бо світ великий, і завжди хтось звідкілясь приходив.

І сіяли вони, як і зараз, пшеницю, просо, жито, а ще — коноплі й льон. Садили часник, цибулю, і ріпу, і капусту. У степу і на лісових галявинах випасали табуни коней, отари овець, гурти скоту, а в ріках ловили рибу. У лісах, дуплах старезних дерев водилося багато бджіл, — і хто не боявся опухнути від їхніх укусів, той завжди мав мед.

Щоб захиститися взимку від стужі, влітку — від негоди, а вночі — від хижого звіра, будували собі з дерева та глини чималі хати, або хижі, і вкривали їх соломою чи очеретом, а для тварин ставили повіті.

(В.Малик)