Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1Однорідні члени речення із сполучниковим.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
124.53 Кб
Скачать

7. Попереджувальний диктант.

Пояснити орфограми та пунктограми. Підкресліть однорідні члени речення.

Вкажіть, якими членами речення вони виступають. Та якими частинами мови

виражені. Зробіть синтаксичний розбір II речення, накресліть до нього схему.

Зробіть морфологічний розбір всіх наявних службових частин мови.

За своїм мелодійним і гармонійним змістом наспів "Вальсу - фантазії" М.І. Глінки близький до невимовно прекрасних ліричних тем, які були ніжно викохані в меланхолійних мріях і скорботах Шуберта, мріях і жалобах чутливого і вишуканого Шумана, і в подальшій еволюції успадкованих і емоційно загострених Чайковським ї Григом... Мелодика "Вальсу-фантазії" має тісний зв'язок з милим романтичним минулим: вона намічала затишну стежинку на шляху, по якому ще потрібно було пройти музиці такого жанру...

Українська мова і образотворче мистецтво.

1. Прочитайте. Поясніть значення слова пейзаж. Випишіть спільнокореневі слова. Поясніть орфограми. Виконайте синтаксичний розбір складних речень.

Мабуть, немає в нас людини, яка б не знала знаменитого пейзажу О.К Саврасова Граки прилетіли". Що незвичайне в зображеному ним шматочку природи? Криві стовбури дерев, гілки, що хитаються під вагою грачиних гнізд, злегка почорнілий весняний сніг, трохи далі хати і невелика церквиця. Багато разів люди бачили це і не помічали нічого привабливого, красивого. Та написав художник пейзаж, і всі побачили, який прекрасний звичайний куточок рідної землі. З того часу картина О.К. Саврасова стала уособленням краси ранньої весни.

2. Спишіть. Виконайте синтаксичний розбір речень. Знайдіть слова - терміни, поясніть їх значення. Випишіть антоніми. Поставте наголос над виділеними словами.

Живописець і графік спочатку намічають основні маси, зокрема розміщення темних і світлих мас, а також різних за кольором частин картини. Наприклад, світла постать на темному фоні або темна на світлому. Скульптор у думці й на малюнку накреслює основні маси і рухи майбутньої картини.

3. Схарактеризуйте засоби зв'язку частин складних речень. Накресліть схеми цих речень. Поясніть орфограми у виділених словах.

Особливе місце в народному мистецтві посідають своєрідні розписи Катерини Білокур, яка створювала написані олією чудові картини. В них відчувається велике розуміння природи. Ці картини дуже безпосередні. Фарби її вражають свіжістю й силою кольору, композиція відзначається декоративністю.

Ті роботи здаються шматками якихось прекрасних гобеленів або дорогоцінних тканин: природа, рослини на них розкриваються як своєрідна алегорія. Так, на одному полотні ми бачимо великий сонях, над яким виростають витончені стебла пшениці. Проти них художниця розмістила цілий каскад квітів. Тут ніби розкривається думка про значущість праці людини й вирощеного нею хліба, а розкішна рамка для нього — симфонія квітів.

Живопис Катерини Білокур — дивовижна й прекрасна сторінка українського народного мистецтва.