Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
535.68 Кб
Скачать

9). Демпфер - пристрій для гасіння (демпфірування) коливань або запобігання механічних коливань, що виникають в машинах і приладах при їх роботі.

Важливою властивістю демпфера є зменшення добротності тієї коливальної системи, до якої він підключений. Принцип дії демпфера полягає у незворотному перекладі отриманої ним енергії в тепло або руйнування матеріалу. Наприклад, масло в амортизаторі запобігає його паразитні коливання після проїзду колесом перешкоди. Масло, при цьому, нагрівається. Дуже хорошим демпфером є пісок: при поглинанні їм енергії, піщинки труться одна об одну (відбувається нагрів) і подрібнюються (механічне руйнування).

Використовування:Гідравлічні і пневматичні демпфери застосовуються в гідравлічних системах, автоматичних регуляторах і вимірювальних приладах. Гідравлічні демпфери підрозділяють на демпфери пульсацій, стабілізатори потоків, гасителі пульсацій і глушники гідроударів. Також, в різній мірі в якості гідравлічних демпферів використовують стандартні поршневі, балонні і мембранні гідроакумулятори. Електричні демпфери у вигляді котушок індуктивності - в електричних машинах. У багатострунних музикальних інструментах демпфером називається пристосування для припинення коливань струн, що складається з окремих колодок (у фортепіано) або планок (у арфи), обклеєних м'яким повстю (Фільц). У підвісках автомобілів та інших транспортних засобів використовують пристрої - амортизатори. В акустичних системах (колонках) демпфером називається обідок, що кріпить мембрану звукового елементу до рами. Зазвичай виробляється з полімерних матеріалів, гуми або поролону. Використовується для гасіння залишкових коливань мембрани

10). Коли зчеплення не вимикається повністю, виникають проблеми з перемиканням передач. До того ж цей процес супроводжується скреготом. Існує багато причин такого ненормального поведінки зчеплення. Не можна виключати деформацію натискного або веденого диска через перегрів через прослизання замаслилися фрикційних накладок. Нарешті, якщо в експлуатації автомобіля була велика перерва, ведений диск може просто пріржавити до маховика. У гідравлічному приводі можливе попадання повітря в систему, витік робочої рідини або, засмічення отвору в кришці живильного бачка.

Причини: Неприпустиме збільшення вільного ходу педалі зчеплення; відрегулювати вільний хід педалі зчеплення; викривлення веденого диска відрегулювати диск або замінити новим; нерівності на робочих поверхнях дисків зчеплення або маховика Зачистити накладки металевою щіткою, поверхню маховика проточити, при необхідності замінити диск з кожухом і діафрагменою пружиною; ослаблення кріплення або поломка фрикційних накладок веденого диска; замінити накладки; заїдання маточини відомого диска на шліцах вийде валу коробки передач; очистити шліци і змастити.

Усунення: Замінити ведучий вал, а при необхідності і ведений диск; наявність повітря в системі гідроприводу; прокачати систему; підтягти з'єднання, замінити пошкоджені деталі, прокачати систему гідроприводу; засмічення отвору в кришці бачка, що викликає розрідження в головному циліндрі і підсос повітря в циліндр через ущільнення; прочистити поверхні в кришці бачка, прокачати систему; порушення герметичності при забрудненні або зносі кільцевого клапана головного циліндра; очистити кільцевої клапан, при зносі замінити; поломка пластин, що з'єднує наживний диск з кожухом і відтяжний палець з кожухом зчеплення; замінити кожух зчеплення з натискним диском в зборі; ослаблення кріплення діафрагмонної пружини; перекіс або пошкодження натискного диска внаслідок відгинання фіксаторів; замінити кожух зчеплення в зборі; неодночасне натискання підшипника муфти вимикання зчеплення на важелі виключення зчеплення; відрегулювати взаємне розташування кінців важелів виключення зчеплення.

. 11). Вижимний підшипник установлений на муфті вимикання, що вільно встановлено на направляючій муфті. Муфта вимикання має обробленні приливи, у які упираються важелі вилки вимикання.

Не повне вимикання зчеплення супроводжується шумом скреготом зуб'їв муфт синхронізаторів об зубчасті вінці шестерень при вмиканні передач є наслідком:

  • збільшеного вільного ходу педалі зчеплення;

  • потрапляння повітря в гідро привид.

12). Ведений диск зчеплення виконано окремо від маточини , крутний момент на яку передається

через демпферні пружини. Останні розміщено у вікнах маточини і дисків , скріплених через вирізи в маточини пальцями. До диска прикріплено хвилясті пружинні пластини з двома фрикційними накладками. Після вмикання зчеплення хвилясті пружини розпрямляються поступово, забезпечуючи більш плавне вмикання. Ведений диск має також гаситель крутильних коливань, виконаний у вигляді пружини, яка притискає диск до маточини 6 із деяким зусиллям.

13). Плавність включення зчеплення досягається прослизанням дисків, коли слабшає стискуюче їх зусилля.

Внаслідок деякої пружності важелів, які отримують у включеному стані невеликий прогин, забезпечується плавність включення зчеплення, а при відповідному співвідношенні плечей важелів збільшується зусилля, що передається від пружини на диски.

Ведений диск одно дискового зчеплення зазвичай має гаситель крутильних коливань, який оберігає трансмісію від крутильних коливань і покращує плавність включення зчеплення.

Якщо ведучі і ведені диски розімкнуті, обертання від двигуна до коробки передач не передається. Плавність включення зчеплення створюється завдяки прослизанню дисків в момент притиснення їх одне до одного.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]