Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція ост.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
38.88 Кб
Скачать
  1. Аудіометрія

Аудіометр визначає здатність людини чути чисті тони (тональний аудіометр) або людську мову (мовний аудіометр).

Аудіометрія проводиться в  спеціальній звукоізольованій кабіні, щоб оточуючий шум не впливав на її результати. Ви надінете навушники, в  які подаватимуться звукові сигнали різної частоти і  гучності, спочатку для одного вуха, потім для іншого. Для цього використовується спеціальний прилад  — аудіометр. Ваша задача – визначити, в  який момент Ви починаєте чути звуковий сигнал, якщо його гучність зростає (або навпаки, коли Ви перестаєте його чути, якщо його гучність зменшується), і  повідомити про це фахівця. Тим самим визначається Ваш поріг чутності, тобто, найтихіша гучність, з  якою Ви чуєте звуки. Аналогічно визначається поріг дискомфорту – гучність, гранична для Ваших вух.

Результати слухових тестів заносяться на бланк, який називається - аудіограма. Аудіограма – це графічне віддзеркалення здатності людини чути чисті тони (або людську мову). Вертикальні лінії на аудіограмі позначають частоти, відповідні частотам аудіометра. Звичайно для досліджень використовуються сигнали частотою від 250 до 8000 Гц. Це найважливіший для людського слуху частотний діапазон, оскільки саме усередині нього розташовуються звуки людської мови.

Горизонтальні лінії на аудіограмі відображають гучність звуку в  дБ по відношенню до  нормального порогу чутності, який рівний 0 дБ. Якщо Ваш поріг чутності перевищує 40 дБ, Вам вже потрібен слуховий апарат. І  настроювати його будуть саме за допомогою значень, нанесених на аудіограму.

  1. Акустична імпедансометрія

Дозволяє оцінити рухливість барабанної перетинки та слухових кісточок(виявити такі захворювання як отит, отосклероз та ін.), також дозволяє виявити скорочення внутривушних м’язів у відповідь на звукову стимуляцію(використовується для виявлення захворювання середнього та внутрішнього вуха)

  1. Метод СВП(слухові викликані потенціали)

Сутність методу полягає в реєстрації електричних потенціалів, які виникають в різних структурах слухової системи (від слухового нерва до кори головного мозку) у відповідь на звуковий сигнал. СВП можна зареєструвати у дітей з перших годин життя, у тому числі і у недоношених дітей та дітей з патологією ЦНС.

  1. Отоакустична емісія(ОАЕ)

При аудіологічному обстеженні новонароджених найбільш потрібною методикою на сьогоднішній день являється є дослідження ОАЕ. Якщо, при обстеженні ОАЕ у дитини реєструється, слух у дитини не порушений. Якщо ОАЕ у дитини не реєструється, то це являється показанням для подальшого обстеження дитини у сурдолога.

ОАЕ – це так звана акустична відповідь, це надзвичайно слабкі коливання, які генеруються завитком і можуть бути зареєстровані у зовнішньому слуховому проході за допомогою високочутливого малошумного мікрофона. Дані коливання являються результатом активних механічних процесів, які відбуваються в Кортиковому органі.

9