Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лена облік капітальних інвестицій.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
242.18 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ1 ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ КАПІТАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ПІДПРИЄМСТВА

1.1 Економічна сутність і класифікація капітальних інвестицій

1.2 Джерела фінансування капітальних інвестицій

РОЗДІЛ 2 ОБЛІК КАПІТАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ

2.1 Документальне оформлення обліку капітальних інвестицій

2.2 Облік капітального будівництва у підрядчика

2.3 Облік капітального будівництва у замовника

2.4 Облік некапітальних робіт

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

ВСТУП

При організації бухгалтерського обліку капітальних інвестицій необхідно керуватися відповідними законодавчими і нормативними документами, а саме:

  1. Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996-ХІV від 16 липня 1999р.

  2. Законом України «Про податок на додану вартість» №168/97-ВР від 03.04.97р. зі змінами і доповненнями.

  3. Інструкцією з бухгалтерського обліку податку на додану вартість №141 від 01.09.97р.

  4. Вказівками про склад та порядок заповнення облікових регістрів малими підприємствами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України №112 від 31.05.96р.

Під організацією бухгалтерського обліку розуміється науково обґрунтована система виконання облікових робіт, побудова облікового процесу з метою одержання своєчасної і вірогідної інформації для оперативного керівництва господарством, ефективного контролю за ощадливим і раціональним використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

Згідно з Законом про бухгалтерський облік і звітності бухгалтерський облік представляє собою упорядковану систему збору, реєстрації і узагальнення інформації в грошовому виразі про майно, зобов'язання продавця підприємств, про рух майна і зобов'язань продавця шляхом суцільного, безперервного і документованого обліку всіх господарських операцій.

Відповідно, виходячи з цього визначення, об'єктами бухгалтерського обліку на промисловому підприємстві є: майно, зобов'язання продавця, господарські операції, здійснювані підприємством в процесі своєї діяльності.

В бухгалтерському обліку майно визначається як сукупність оборотних і позаоборотних активів підприємства. При цьому до оборотних активів відносяться грошові засоби або продукція, що може бути конвертована в грошові засоби або спожиті протягом одного року або звичайного операційного циклу.

Якщо цей цикл більш одного року, те таке майно оборотним не вважається. Отже, до оборотних активів відносяться:

готівка в касі підприємства,

грошові засоби, що зберігаються на рахунку підприємства в банках,

легко реалізовувані цінні папери, тобто короткострокові

фінансові вкладення,

дебіторська заборгованість,

запаси сировини, матеріалів, незавершеного виробництва, готової продукції, поточна частина видатків майбутніх періодів.

Капітальні інвестиції – це витрати на будівельно-монтажні роботи, придбання будівель або їх частин, обладнання, інструменту, інвентарю, інші капітальні роботи і витрати на проектно-пошукові роботи, геологорозвідувальні і бурові роботи, а також витрати на ведення земельних ділянок і перенесення у зв’язку з будівництвом, на підготовку кадрів для підприємств, що будуються, та ін.

Для обліку витрат, пов’язаних з придбанням або створенням матеріальних і нематеріальних активів, застосовується рахунок №15 «Капітальні інвестиції». Цей рахунок виконує широку функцію, ніж діючий до 2000р. рахунок №33 «Капітальні вкладення», оскільки на ньому ведеться також облік обладнання для встановлення та операцій з придбання або створення нематеріальних активів.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ КАПІТАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ПІДПРИЄМСТВА

1.1 Економічна сутність і класифікація капітальних інвестицій

Капітальні інвестиції являють собою витрати по створенню нових, розширенню, реконструкцію і технічне переозброєння об'єктів основних засобів, а також на їхнє придбання поза залежністю від джерел фінансування.

Капітальні інвестиції і капітальне будівництво, зокрема, мають своєю метою створення визначених об'єктів для одержання в майбутньому економічних вигод від їхнього використання. При цьому витрати підприємства на створення таких об'єктів (а це найчастіше необоротні матеріальні активи) не відбиваються відразу в складі витрат підприємства, а капіталізуються, з їхньою наступною амортизацією. Тобто капітальні інвестиції за структурою робіт відносяться до витрат, що збільшують вартість основних засобів.

Крім того, необхідно відзначити ще одну важливу рису капітальних інвестицій - підприємство повинне одержати в майбутньому економічний ефект, вигоду від їхнього використання. Такий ефект може виражатися в економії ресурсів підприємства (матеріальних, трудових), скороченні тривалості виробничого циклу та інших.

Рахунок №15 "Капітальні інвестиції" відноситься до Класу 1 "Необоротні активи", рахунки цього класу призначені для узагальнення інформації про наявність і рух основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, довгострокових фінансових інвестицій, капітальних інвестицій, довгострокової дебіторської заборгованості й інших необоротних активів, а також зносу необоротних активів.

Рахунок №15 "Капітальні інвестиції" призначений для обліку витрат на придбання чи створення матеріальних і нематеріальних активів.

Рахунок №15 "Капітальні інвестиції" має наступні субрахунки:

151 "Капітальне будівництво" – відображаються витрати на будівництво, що здійснюється як господарським, так і підрядним способом для власних потреб підприємства.

152 "Придбання (виготовлення) основних засобів" – призначений для обліку витрат на придбання чи виготовлення власними силами матеріальних активів, облік яких ведеться на рахунки №10 "Основні засоби".

153 "Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів" – відображаються витрати на придбання чи виготовлення матеріальних активів, облік яких ведеться на рахунку №11 "Інші необоротні матеріальні активи".

154 "Придбання (створення) нематеріальних активів" – відображаються витрати на придбання чи виготовлення активів, облік яких ведеться на рахунку №12 "Нематеріальні активи".

155 "Формування основної череди" – враховуються витрати на формування основної череди робочої чи продуктивної худоби (крім тварин, що враховуються на рахунку №21 "Тварини на вирощуванні і відгодівлі").

1.2 Джерела фінансування капітальних інвестицій

В даний час для підприємств недержавної форми власності можна виділити наступний перелік джерел, що можуть застосовуватися для фінансування капітальних вкладень (мал.1):

  • власні засоби підприємств-забудовників (чистий прибуток, що залишається в їхньому розпорядженні);

  • засоби Державного і місцевого бюджетів, отримані підприємствами і поворотній або безповоротній основі;

  • засоби пайовиків чи паї інших підприємств;

  • кредити банків і інші позики;

  • іпотечний кредит;

  • цільові облігації;

  • фінансування будівництва житла Фондами фінансування будівництва і Фондами операцій з нерухомістю;

  • засобу цільового фінансування й ін.

Мал.1. Джерела фінансування капітальних вкладень

1) Іпотечний кредит банку. Фактично відносини іпотечного кредитування являють собою позика, що надана під заставу нерухомого майна. Основу іпотечного кредитування, відповідно до Закону України "Про іпотеку" від 05.06.2003р. №898-І складає забезпечення зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавача (боржника або майнового поручителя). Одночасно з цим іпотекотримача (кредитор) має право у випадку невиконання позичальником своїх зобов'язань, що забезпечені іпотекою, вимагати їхнього задоволення.

Для того щоб нерухоме майно стало предметом іпотеки, воно повинно відповідати наступним критеріям:

  • належати іпотекодавачу на праві власності (або на праві господарчого ведення);

  • нерухоме майно повинно бути відчуженим і на нього може бути звернене стягнення;

  • таке нерухоме майно повинно бути зареєстровано як окремий об’єкт права власності, виділений у натурі.

Отже, іпотекодавачем повинен виступати власник нерухомого майна. Однак у даному випадку предмет іпотеки також може бути об'єкт незавершеного будівництва, що стане власністю и іпотекодавача після висновку іпотечного договору, за умови, що іпотекодавач може документально підтвердити право на придбання їм у власність відповідного нерухомого майна в майбутньому.

2) Залучення засобів фондів фінансування будівництва і Фондів операцій з нерухомістю (далі - ФФБ і ФОН) базується на нормах Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і керування майном при будівництві житла й операціях з нерухомістю" від 19.06.2003р. №978-І. Так, відповідно до названого закону в Україні можуть створюватися фонди фінансування будівництва і фонди операцій з нерухомістю, що будуть залучати засобу фізичних і юридичних осіб у довірче керування для фінансування будівництва.

Суб'єктами таких відносин будуть виступати довірителі (для ФОН - власники сертифікатів), що передають фонду свої засоби; управитель Фонду, а також підприємство-забудовник.

Відмінність ФОН від ФФБ полягає в тому, що для ФОН засобу будуть залучатися шляхом розміщення сертифікатів ФОН, а для ФФБ - висновком договорів з довірителями.

У бухгалтерському обліку підприємства-забудовника відображення по капітальному будівництву з використанням засобів, що надходять від ФФБ чи ФОН, відбувається аналогічно операціям по будівництву за рахунок засобів цільового фінансування.

РОЗДІЛ 2 БЛІК КАПІТАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]