Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лена облік капітальних інвестицій.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
242.18 Кб
Скачать

2.2 Облік капітального будівництва у підрядчика

В даний час велика увага приділяється розрахункам з замовниками та підрядчиками. Це обумовлено тим, що постійно відбувається кругообіг господарських засобів викликає безупинне поновлення різноманітних розрахунків.

Одним з найбільш розповсюджених видів розрахунків саме і є розрахунки з замовниками та підрядчиками за сировину, матеріали, будівельні роботи, товари та інші матеріальні цінності.

Будівництво є галуззю матеріального виробництва, діяльність якої спрямована на зведення нових та реконструкцію старих будівель, споруд, об’єктів виробничого та невиробничого призначення на місці їх функціонування.

Капітальне будівництво як галузь складається з таких суб’єктів господарювання:

  • проектно-пошукові та науково-дослідні підприємства;

  • підрядні будівельні і монтажні підприємства та обслуговуючі їх транспортні підрозділи;

  • підприємства, зайняті виробництвом будівельних матеріалів;

  • постачальницькі підприємства, які займаються виробничо-технологічною комплектацією будівництва;

  • підприємства, які здійснюють ремонт і експлуатацію будівельної техніки.

За технологічною ознакою розрізняють підприємства, які зайняті виконанням будівельних, монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також здійснюють монтаж конструкцій та обладнання.

За участю у спорудженні об’єкта виділяють ген підрядні та субпідрядні будівельно-монтажні організації. Генеральний підрядник несе відповідальність за своєчасне введення потужностей та об’єктів, а субпідрядник виконує окремі види робіт на об’єкті та передає їх генпідряднику.

Господарські відносини між замовником і підрядником регулюються Правилами виконання договорів підряду в будівництві, а також Положенням Міністерства України у справах будівництва та архітектури від 15.12.1993р. №9 «Про підрядні контракти в України».

В галузі будівництва реалізуються капітальні вкладення (інвестиції) підприємств на відтворення основних засобів.

Класифікація капітальних вкладень згідно з вимогами Інструкції про порядок складання статистичної звітності з капітального будівництва, затвердженої наказом Мінстату України від 28.03.1996р. №93, наведена в Додатку А.

Виконані роботи приймаються згідно акту виконаних робіт (див. Додаток Б) актів може бути декілька за звітний місяць але загальна сума виконаних робіт відображається у довідці про вартість виконаних підрядних робіт (див. Додаток В).

2.3 Облік капітального будівництва у замовника

Капітальні вкладення по напрямках можуть бути умовно об’єднані в наступні групи:

  • нове будівництво – зведення підприємств, будинків, споруджень, здійснюване на нових площадках з метою створення нової виробничої потужності;

  • розширення – здійснюване будівництво других і наступних черг діючого підприємства, додаткових виробничих комплексів і виробництв, нових цехів і розширення вже існуючих потужностей, що приводить до більш швидкого і з меншими витратами збільшенню виробничої потужності в порівнянні зі створенням аналогічних потужностей шляхом нового будівництва;

  • реконструкція діючого підприємства – повне або часткове переустаткування і перебудова виробництва з заміною морально застарілого і фізично зношеного устаткування, механізацією й автоматизацією технологічного процесу з метою підвищення загальної ефективності виробничого процесу з меншими витратами й у більш стиснутий термін, чим при будівництві нових чи розширенні діючих підприємств;

  • технічне переозброєння діючого підприємства – комплекс заходів (без розширення наявних виробничий площ) по підвищенню вимог технічного рівня окремих ділянок виробництва, агрегатів, установок з метою забезпечення приросту продукції, поліпшення її якості й інших показників роботи підприємства;

  • підтримка потужності діючого підприємства – заходу, зв’язані з постійним поновленням основних засобів, що вибувають у процесі виробничої діяльності, (потужність підприємства в цілому при цьому не збільшується);

  • капітальний ремонт об’єктів, що знаходяться в експлуатації, витрати на проведення якого приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, спочатку очікуваних від використання такого об’єкта.

Визначення понять капітального і поточного ремонту будинків ми знаходимо в листі Державного комітету України з питань будівництва й архітектури від 30.04.2003р. №7/7-401 (див. табл. 2.2)

Таблиця 2.2

Поняття капітального і поточного ремонту будинків

Капітальний ремонт

Поточний ремонт

1

2

Комплекс ремонтно-будівельних робіт, що передбачає:

Комплекс ремонтно-будівельних робіт, що передбачає:

- заміну, відновлення та модернізацію конструкцій та обладнання;

- покращення експлуатаційних характеристик;

- покращення планування будинку без зміни будівельних габаритів об’єкту.

- систематичну та своєчасну підтримку експлуатаційних характеристик об’єкту.

Поточний ремонт повинен виконуватися з періодичністю, достатньої для нормальної експлуатації об’єкту починаючи з моменту введення до експлуатації та упритул до постановки на капітальний ремонт.

Ключовою фігурою взаємин у будівництві є замовник, що може виступати одночасно й інвестором, і забудовником. За дорученням інвестора замовником можуть виступати також інші фізичні і юридичні особи. Тому на замовника покладаються наступні функції:

  • формулювання (визначення) ключових умов договору підряду на будівництво, його висновок;

  • забезпечення будівництва фінансуванням;

  • поточний контроль за виконанням будівельних робіт підрядчиками;

  • приймання завершених будівельних робіт;

  • здійснення розрахунків з підрядчиками за виконаний обсяг будівельно-монтажних і інших робіт і т.д.

Незалежно від організації договірних відносин між замовником і підрядчиками, усі понесені витрати на будівництво, крім ремонтів, будуть для замовника капітальними інвестиціями. Тому з початку будівництва і до моменту остаточного введення споруджуваного об'єкта в експлуатацію, суми таких витрат будуть відбиті в замовника в 1 розділі Балансу по рядку 020 "Незавершене будівництво".

Крім ухвалення рішення про проведення будівельних робіт, на замовника також покладається обов'язок вибору форми ведення таких робіт. У цілому, такий вибір залежить від забезпеченості засобами будівництва власними засобами виробництва і кваліфікованих кадрів.

У залежності від цього, будівництво можна вести способом:

  • підрядним;

  • господарським;

  • змішаним..

Господарським способом капітальне будівництво здійснюється силами і засобами самого підприємства-забудовника, тобто підприємство, що має у своєму розпорядженні засоби на капітальні вкладення, самостійно виконує всі обсяги будівельно-монтажних робіт і зараховує введені в експлуатацію об'єкти до складу своїх основних засобів. У цьому випадку забудовник одночасно виступає й інвестором, виконавцем, а також несе відповідальність за виконання будівельних робіт і організацію будівництва. При виконанні будівельних робіт господарським способом забудовник повинний мати не тільки дозвільні документи на ведення будівництва, але і ліцензії.

Особливо широке застосування знаходить названий спосіб будівництва при реконструкції, технічному переозброєнні, розширенні і відновленні діючих підприємств.

Господарський спосіб будівництва застосовується підрядними будівельними організаціями при будівництві об'єктів для власних потреб.

На великих підприємствах організацією робіт, застосовуючи господарський спосіб будівництва, займаються відділи або управління капітального будівництва. У даному випадку взаємини дирекції діючого підприємства і відділ (управління) капітального будівництва аналогічні взаєминам замовника і підрядчика. Перша є замовником і інвестором (розпорядником фінансування), а відділ (управління) капітального будівництва виконує функції підрядчика.

У чистому виді господарський спосіб ведення будівництва застосовується досить рідко, а найчастіше сполучається з підрядним способом будівництва: частина робіт виконує сам настроювач, а частина - підрядні організації.

Підрядний спосіб ведення будівництва припускає залучення замовником (забудовником) до виконання будівельних робіт сторонньою організацією - підрядчика.

Підрядчик - це учасник будівництва, що зобов'язаний на свій ризик і за обумовлену ціну виконати передбачені будівельним контрактом роботи і передати їх замовнику у встановлений термін.

Основою підрядного способу ведення будівельно-монтажних робіт є договором підряду, що укладається замовником з підрядчиком. При цьому, як правило, полягає договір підряду на будівництво з генеральним підрядником. Відповідно до затвердженої проектно-кошторисної документації генпідрядник зобов'язаний здійснити самотужки і засобами будівництво чи об'єкта виконати інші будівельні роботи і здати готовий об'єкт замовнику в обговорений договором термін.

За договором підряду замовник зобов'язується:

  • надати замовнику майданчик для будівництва об'єкта і передати йому затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядчика;

  • робити оплату будівельних робіт відповідно до графіка платежів, обговореним у договорі;

  • по закінченні будівництва прийняти від генпідрядника завершені будівельні роботи і зробити остаточний розрахунок.

Вартість будівельно-монтажних робіт визначається угодою сторін, тобто генпідрядником за узгодженням із замовником будівництва шляхом прямої домовленості або шляхом проведення тендерних торгів.

Найчастіше в будівельному договорі беруть участь дві сторони: замовник і підрядчик, однак останній як учасників (сторін) підрядного будівельного контракту може залучати головного підрядчика і субпідрядників (див. мал. 2).

Змішаний спосіб ведення будівництва полягає в одночасному використанні господарського і підрядного способів будівництва. Іншими словами, що відповідає частину будівельних робіт підприємство-забудовник виконує самостійно власними силами, а частково з залученням підрядчика.

Особливості сторін будівельного договору приведені в таблиці (див. таблиця 2.3).

Мал. 2. Сторони, що беруть участь у виконанні договору будівельного підряду

Таблиця 2.3.

Особливості сторін будівельного договору

Генеральний підрядник

Головний підрядник

Субпідрядник(и)

До обов'язків генпідрядника входить виконання всього комплексу будівельних робіт, що передбачені договором; передача побудованого об'єкта замовнику, а також забезпечення координації діяльності інших підрядчиків.

До обов'язків головного підрядчика входить виконання робіт, і передача цих робіт на споруджуваному об'єкті генпідряднику або замовнику напряму. Крім того, головний підрядчик координує діяльність субпідрядників.

Субпідрядники виконують спеціальні й окремі види будівельно-монтажних робіт на об'єкті і передає їх генпідряднику, головному підрядчику або замовнику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]