Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора на теор вопросы.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
543.74 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте два підходи до визначення оптимального обсягу виробництва фірми (tr tc і mr mc).

До найбільш поширених методів визначення оптимального обсягу виробництва відносяться:

метод зіставлення валових показників;

метод зіставлення граничних показників.

Метод складання валових показників передбачає розрахунок прибутку підприємства при різних обсягах виробництва і реалізації продукції. Послідовність розрахунку така:

визначається величина обсягу виробництва, при якому досягається нульовий прибуток;

визначається обсяг виробництва з максимальним прибутком

Метод зіставлення граничних показників дозволяє встановити до яких меж рентабельне збільшення виробництва і реалізації. Він заснований на зіставленні граничних витрат і граничного доходу. Якщо величина граничного доходу на одиницю продукції перевищує величину граничних витрат на одиницю продукції, то збільшення виробництва і реалізації буде рентабельне.

Граничний прибуток обчислюється як різниця між граничним доходом і граничними витратами.

  1. Охарактеризуйте виробничі відносини, їх сутність та структуру.

Виробничі відносини — суспільна форма розвитку продуктивних сил у процесі виробництва, обміну, розподілу та споживання матеріальних і духовних благ.

Визначальними серед них є відносини між людьми з приводу привласнення засобів виробництва, або відносини економічної власності на засоби виробництва. Вони становлять основу виробничих відносин, формують їхній тип. Відносини між людьми з приводу привласнення засобів виробництва є важливою підсистемою виробничих відносин, що розкривається та функціонує і у сфері безпосереднього виробництва, і при розподілі, обміні й споживанні. Основними є відносини власності на засоби виробництва у сфері безпосереднього процесу виробництва. Власне вони створюють соціально-економічну форму поєднання особис-тісних і матеріальних факторів виробництва.

Людина в суспільному виробництві може виконувати теж подвійну функцію: працівника і власника. "Залежно від двоїстості продуктивних сил і подвійної ролі людини розглядаються два види виробничих відносин: трудові і майнові. Дві форми виробництва визначаються двома видами виробничих відносин: матеріально-речова форма - трудовими, соціально-економічна - майновими"

  1. В чому полягає специфіка макроекономіки, як складової економічної теорії.

Макроекономічна теорія - найбільш складний і, разом з тим, важливий розділ економічної науки.

Проблеми, що традиційно відносяться до макроекономічних, - це проблема зайнятості; величина виробленого національного доходу; динаміка ділового циклу; природа інфляції; світове господарство; економічне зростання.

У рамках економічної теорії макроекономіка представляє сукупність агрегованих економічних показників. Але щоб така «сукупність» перетворилася в «систему», необхідно було знайти залежності між цими показниками. Саме таке виявлення залежності між макроекономічними показниками складає предмет макроекономічного аналізу.

Рівень розвитку країни значною мірою залежить від її економічної політики, фундаментом якої є макроекономічна теорія.