Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора на теор вопросы.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
543.74 Кб
Скачать
  1. Які чинники визначають надлишковий попит та надлишкову пропозицію?

1) надлишковий попит, коли кількість благ, запитує на ринку, перевищує кількість запропонованих. Ознаками такого становища є скорочення товарних запасів (тобто тих фондів товарів, які вже проведені і готові до оперативної продажу чи використання) і поява черг у сфері послуг (оскільки запаси неможливі в таких закладах як перукарні, пральні);

2) надмірну пропозицію, коли кількість благ, пропонованих на ринку, перевищує кількість запитуємо. Ознаки такого становища-зростання товарних запасів (вони перевищують рівень, запланований на випадок нормальних змін попиту) і поява черг підприємців, продавців, що пропонують послуги.

  1. Охарактеризуйте грошовий обіг та його закони.

Грошовий обіг - це неперервний рух грошей у сфері обігу та їх функціонування як засобу платежу й обігу.

Грошовий обіг не є простим повторенням обігу товарів і підпорядковується своєму специфічному закону. Сутність його полягає в тому, що протягом даного періоду для обігу необхідна лише певна, об’єктивно обумовлена маса ку-півельних і платіжних засобів. Якщо формалізувати суть цього закону, то вона може бути виражена рівнянням: Мф = Мн, де Мф — фактична маса грошей в обігу, а Мн — об’єктивно необ-хідна для обігу їх маса. Якщо Мф перевищує Мн — значить в обігу з’явилися зайві гроші, і навпаки, якщо Мф менше від Мн — їх нестача. Причому мова йде не про всю масу грошей, що обслу-говує грошовий оборот, а тільки про ті гроші, які обслуговують його частину — грошовий обіг.

  1. Наведіть характерні особливості впливу на сукупний попит та сукупну пропозицію цінових та нецінових детермінант.

До нецінових факторів (детермінантів) попиту можна віднести наступні:

доходи споживачів; місткість ринку; ціни і доступність споріднених товарів (товарів-субститутів); ціни і доступність доповнюючих товарів (товарів-комплементів); смаки і уподобання;

сподівання щодо майбутніх економічних умов; особливі фактори (погода і т. ін.).

До нецінових детермінант пропозиції належать: ціни на ресурси; технології виробництва; кількість продавців на ринку; податки та дотації; зміни цін інших товарів; очікування зміни цін.

Ціни на ресурси чинять вплив на пропозицію через витрати виробництва. Зниження цін на ресурси виробництва певного товару дає змогу виробляти більше за тієї самої ціни.

  1. Обгрунтуйте необхідність врахування еластичності попиту при визначенні розміру виручки продавця.

Еластичність попиту — зміна попиту на даний товар під впливом економічних і соціальних факторів, зв'язаних зі зміною цін.

  1. Надайте пояснення продукції підприємства та її економічній формі і складовим елементам.

Видавни́ча проду́кція — сукупність різноманітних за формою, змістом, зовнішнім виглядом, обсягом, характером інформації, структурою, періодичністю та призначенням видань, випущених видавцем або групою видавництв за певний часовий період.

Видавнича продукція включає книги, журнали, газети, буклети, календарі тощо.

З урахуванням міжнародних, національних стандартів та видавничої практики можна виокремити деякі основні види видавничої продукції за рядом узагальнених ознак:

Періодичність випуску в світ тих чи інших видів видань. Одні з них виходять одноразово (книги, брошури), інші мають заздалегідь визначену кількість назв протягом певного проміжку часу — року, кварталу, місяця чи тижня (альманахи, журнали, газети).

Характер інформації. Йдеться про ряд ознак, за якими визначаються стильові й лексичні особливості творення текстів залежно від функціонального призначення — наукові, офіційні, виробничі, навчальні, довідкові, літературно-художні.

Форма знаків, якими фіксується та передається інформація. Це можуть бути текстові (буквені), нотні чи картографічні знаки.

Матеріальна конструкція, або зовнішня будова видань. Скажімо, книга, брошура, журнал, газета, незважаючи на свої, відмінні від інших, розміри, обсяги, мають немало спільних ознак у побудові: відповідно задруковані і скріплені або вставлені у певному порядку шпальти, які можна гортати, складати, певні захисні чи розпізнавальні елементи цих шпальт тощо. Зовсім інша конструкція в електронного видання, де інформація фіксується на електроних носіях.

Мовна ознака. Видання може бути оригінальним, випущеним державною або іншою мовою; у перекладі з будь-якої іноземної мови; з паралельним текстом двома або кількома мовами.

Повторність випуску. За цими ознаками можна визначити видання, які випускаються вперше, або різні варіанти перевидань (доповнених, виправлених і перероблених тощо).

Формат. Важливо розрізняти малоформатні, мініатюрні видання стандартних форматів. Кількість сторінок нерідко є принциповою у віднесенні того чи іншого видання до певного виду. Так, видання з чотирма сторінками — це листівка, з п'ятьма і більше (до 48) — брошура, а починаючи від 49 сторінок — книга.