Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора на теор вопросы.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
543.74 Кб
Скачать
  1. В чому полягає зміст капіталу підприємства, його кругообіг та стадії.

Капітал – система економічних відносин між власником капіталу і найма-ною робочою силою в ході функціонування якої власник капіталу привлас-нює новостворену додаткову вартість

гроші — товар — гроші (Г—Т—Г)

Це можна виразити так:

Г—Т—Г1,

де Г1 = Г + D приріст (наприклад, 100 гр. од. — Т — 110 гр. од., де приріст 10 гр. од).

Здійснюючи рух від початкової форми до отримання прибутку промисловий капітал проходить три стадії:

І стадія. Здійснюється в сфері обігу.

Зв

Г - Т

Рс

ІІ стадія. Сфера безпосереднього виробництва:

Зв

Т - В.......В – Т

Рс

ІІІ стадія. Здійснюється в сфері обігу. Новий товар реалізується і в результа-ті отримують суму грошей більшу, ніж була авансована.

Т – Г (Г + D)

В результаті завершальної стадії отримують авансовані кошти – Г – і прибуток – D, заради якого здійснювались всі операції.

Джерело D. Для того, щоб зрозуміти джерело прибутку треба розглянути структуру вартості новоствореного товару. В трудовій теорії вартості вона представлена в такому вигляді:

W = C + N = C + ( v + m)

Де:

W – вартість новоствореного товару Т.

C - вартість засобів виробництва, перенесених на новий товар.

N – новостворена вартість, нова вартість створена робочою силою в ході виготовлення товару Т, яка дорівнює v + m.

v – вартість робочої сили.

m – додаткова вартість.

Додаткова вартість створена робочою силою і є основою прибутку – D.

  1. Обгрунтуйте конюктурні коливання економіки, як основний недолік ринкової системи.

Кон'юнктурні коливання — це загальна форма руху національних господарств і світового господарства як єдиного цілого. Вона виражає нерівномірність функціонування різних елементів національного господарства, зміну революційних і еволюційних стадій його розвитку, економічного прогресу. Нарешті, циклічність — найважливіший фактор економічної динаміки, один з детермінантів макроекономічної рівноваги. Найбільш характерна риса циклічності — рух — відбувається не по колу, а по спіралі. Тому циклічність — форма прогресивного розвитку. Кожен цикл має свої фази, свою тривалість. Характеристики фаз неповторні у своїх конкретних показниках. У конкретного циклу, фази немає двійників. Вони оригінальні як в історичному, так і в регіональному аспектах.

У наш час переважне місце зайняла ідея погляду на кон'юнктурні коливання як на єдиний процес, що послідовно проходить через фази криз і підйомів, а не просто як на випадкову послідовність криз, що переривають час від часу хід відтворення. Предметом дослідження є весь цикл, а не окремі його фази.

Актуальність теми випливає в звязку з переходом України на ринковий шлях і дієвістю щодо її економіки законів кон'юнктурних коливань капіталістичного світу.

В даний час виявлено 1380 типів економічних кон'юнктурних коливань.

Теорії, що вивчають кон'юнктурні коливання, виходячи з часу їхнього протікання, можна розділити на три групи, і, відповідно, можна визначити три типи циклу:

“цикл запасів” - триває 2-3 роки.

“цикл будівництва” - триває 15-20 років.

“довгі хвилі” - тривають 40-60 років.

Кожна з теорій дивиться всередину, кожна з них намагається знайти причини постійного відхилення економічної системи від стану рівноваги. Висунуто безліч причин циклічних коливань від грошово-кредитної експансії і теорії нововведень до теорії, що зв'язує перепади ділової активності із сонячною активністю.