Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
настя вступ (Огиенко).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
183.3 Кб
Скачать

2.2 Достоїнства та недоліки ртутного термометра

Достоїнства ртутного термометра: ртутний термометр за своїми показниками найбільш близький до газового термометра, який визнаний еталонним термометром. Тому вважається, що ртутний термометр точніше за останні термометри вимірює температуру тіла. Доступний за ціною практично будь-якому покупцеві. Допускає дезинфекцію з повним зануренням в дез.розчин, тому личать для медичних установ.

Недоліки ртутного термометра: Довгий час виміри — не менше 10 хвилин. Головний недолік, який легко перекреслює всі достоїнства, — містить небезпечну для здоров'я ртуть (близько 2 грамів) і при цьому легко розбивається. Саме з цієї причини ртутний термометр для виміру температури тіла в деяких країнах заборонений. Заборона стосується також кімнатних термометрів, барометрів і приладів для виміру артеріального тиску.Дана міра дозволяє істотно скоротити кількість токсичної ртуті, що потрапляє із сміттям в довкілля.

    1. Міри застережності при пошкодженні ртутного термометра

Ртуть відноситься до надзвичайно небезпечних для людини речовин. Особливо шкідливі її пари. При тривалому вдиханні випарів навіть мізерної

кількості цієї рідини можна отримати хронічне отруєння.

Якщо на дворі значно холодніше, ніж у будинку, то непогано б відкрити вікна

- при низькій температурі виділення отруйних парів зменшується. Але в жодному разі не допускайте протягу, інакше блискучі кульки розлетяться по всій кімнаті, багато хто з них розіб'ються в дрібний ртутний пил, що осяде на стінах, меблях.

Місце, де розсипана ртуть, потрібно підсвітити. Для цього на деякій відстані від забрудненої ділянки треба поставити електричну настільну лампу так, щоб світло падало на ртутну калюжку збоку. Тепер, коли всі сріблясті краплі видно як на долоні, можна приступати до їх збору.

Прибираючи ртуть, надіньте гумові рукавички і постарайтеся, щоб вона не потрапляла на оголені ділянки шкіри. Найзручніше збирати ртутні горошини, накочуючи їх на листок паперу іншим листком або м'яким пензликом, - жорстка кисть або віник у цій справі не допоможуть, вони тільки размельчат отруйні кульки. Забівшуюся в щілині підлоги ртуть посипте піском, разом з яким вона легко вимететься пензликом на папір. Можна озброїтися шматочком вати, змоченою в 0,2% розчині марганцівки. З вати або з листка паперу ртуть треба акуратно струшувати в наповнену водою або розчином марганцівки скляну ємність. Туди ж відправте містить ртутні частинки пісок і ртуть, що залишилася в розбитому градуснику. Можна також засмоктати кульки в гумову грушу.

Зібраний отруйний метал не можна викидати в сміттєпровід, каналізацію або куди б то не було - без спеціальної обробки ртуть, де б вона не виявилася, буде виділяти токсичні речовини, погіршуючи і без того неблагополучну екологічну обстановку. Викличте на підмогу фахівців Управління з цивільної оборони і надзвичайних ситуацій, а до їхнього приїзду сріблястий отрута в герметично закритому скляному посуді або в гумовій груші виставте на балкон.

Тепер, щоб знешкодити всі, аж до найменшої, непомітної оку частинки, потрібно провести дезінфекцію. Місце, де була розлита ртуть, слід змочити 0,2% розчином марганцівки або мильно-содовим розчином (30 г соди і 40 г мила на літр води). Непогано протерти будь-яким з цих розчинів близько розташовані від забрудненої ділянки дерев'яні й металеві поверхні - дрібні крупинки ртуті дуже люблять на них падати.

Через 1,5-2 доби дезінфікуючий розчин можна змити чистою водою.

Якщо ртуть потрапила на одяг, то її потрібно терміново обробити таким чином: спочатку промити її в холодній воді протягом 30 хвилин, потім ще 30 хвилин в мильно-содовому розчині при температурі 70-80оС, потім ще 20 хвилин при такій же температурі в лужному розчині, потім знову в холодній воді.

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………….. 3

1.ЗАГАЛЬНИЙ РОЗДІЛ………………………………………………… . 6

    1. Міжнародна стандартизація……………………………......... 6

    1. Роль стандартизації у розвитку економіки країни……… …. 7

    1. Види сертифікації………………………………………. …… 9

1.4 Фінансування робіт зі стандартизації………………………… 11

2. АНАЛІТИЧНИЙ РОЗДІЛ………………………………………….... 13

    1. Ртутний термометр. Правила використання…………........ 13

    1. Достоїнства та недоліки ртутного термометра……………. 14

    1. Міри застережності при пошкодженні ртутного термометра........ 14

3.ТЕХНІЧНИЙ РОЗДІЛ…………………………………………………… 18

ВИСНОВКИ………………………………………………………………… 31

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………… 32

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут промислових технологій дизайну та менеджменту

Кафедра МВМС

КУРСОВА РОБОТА

З дисципліни: «Стандартизація продукції та технологічного процесу»

На тему: «Термометри рідинні (ртутні) скляні»

Розробив студент МФ-091

________________ В.В. Тимошков

«___»________________2011 р.

Керівник роботи

_______________ М.С. Огієнко

«___»________________2011 р.

Одеса 2011

ВИСНОВОК

Міжнародна стандартизація - стандартизація, участь у якій відкрита для відповідних органів усіх країн. Під стандартизацією розуміється діяльність, спрямована на досягнення упорядкування в певній галузі шляхом встановлення положень для загального і багаторазового застосування щодо реально існуючих і потенційних завдань. Ця діяльність проявляється у розробці, опублікуванні та застосуванні стандартів.

Згідно з Законом України « Про стандартизації»:

Технічні умови – документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинні відповідати продукція, процеси чи послуги. Технічні умови можуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документів.

Технічні умови містять вимоги, що регулюють відносини між постачальником та (розробником) і споживачем (замовником) продукції.

У цій роботі ми розробили технічні умови на « Термометри ртутні скляні» для виміру температури. Використовували ГОСТ 28498-90 «Термометри рідинні скляні. Загальні положення. Методи випробування.», ГОСТ 8.157 «Шкали температурні практичні», ГОСТ 8.279 «Термометри рідинні скляні робочі. Методи та засоби повірки. », ГОСТ 1224 «Скло термометричне».