Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий конспект САПР.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Комісія ЕОТ

з предмету

Основи автоматизованого проектування засобів ОТ”

Для студентів денної та заочної форми навчання

Спеціальність 5.091504 Обслуговування комп‘ютерних систем і мереж

Склала викладач комісії ЕОТ - Краснієнко Наталія Володимирівна

Одеса 2010 передмова

Даний посібник призначено для студентів денної та заочної форми навчання спеціальності 5.091504 „Обслуговування комп‘ютерних систем і мереж” та виконано згідно учбової програми з предмета „Основи автоматизованого проектування засобів ОТ”

У навчальному посібнику розглянуто різноманітні аспекти сучасного проектування засобів ОТ. Особливу увагу приділено видам забезпечення САПР ЗОТ. Висвітлено питання застосування спеціалізованих САПР ЗОТ. Також приведено методичні вказівки до практичних з варіантами виконання. Наприкінці кожної лекції та практичної роботи приведено контрольні запитання. З метою поліпшеня самостійної роботи студентами може бути використовано посібник для самостійної роботи.

Лекція №1 Вступ. Зміст та призначення предмета.

План лекції.

  1. Автоматизація проектування як науково-технічна дисципліна, її місце у сучасній науки та техніки

  2. Загальні положення та визначення САПР

  3. Склад та структура САПР

  4. Класи САПР

Автоматизація проектування як науково-технічна дисципліна, її місце у сучасній науки та техніки

Автоматизація проектування це комплексна і дуже різнобічна дисципліна, її складовими частинами є багато інших сучасних інформаційних технологій. Автоматизація проектування на сьогоднішній день займає особливе місце серед інформаційних технологій [1-3].

Система, що реалізовує автоматизоване проектування, є системою автоматизованого проектування (у англомовному написанні CAD System - Computer Aided Design System). Сьогодні під терміном "система автоматизації проектування" (САПР) розуміється набагато більше, ніж просто "програмно-апаратний комплекс для виконання проектних робіт з використанням комп'ютерів", і часто цей термін використовується перш за все як зручна абревіатура для позначення великого класу систем автоматизації. Перш за все САПР – це складна автоматизована інформаційна система. Під інформаційною системою (ІС) розуміється система, в якій присутні інформаційні процеси – передача, зберігання, обробка та перетворення інформації. ІС , одержуючи інформацію, перетворює її в інформаційний продукт. Цей продукт і є та необхідна для роботи САПР інформація, яка складає основу проектних рішень.

На сьогодні створено велика кількість програмно-технічних комплексів САПР з різними можливостями спеціалізації і глибиною прикладної орієнтації. САПР стали невід'ємною часткою сьогодення та яскравою рисою розвитку прогресу у практичному проектуванні складних технічних засобів та систем.

Загальні положення та визначення САПР

САПР - це людино-машинна система, що використовує сучасні математичні методи, засоби комп’ютерної техніки і телекомунікації, а також нові організаційні принципи проектування для знаходження і практичної реалізації найефективнішого проектного рішення.

САПР мають давати можливість:

1. Скоротити терміни розробки систем (виробів), завдяки швидкому обміну інформаційними потоками між підрозділами підприємства, прискоренню операцій по переробці графічної і текстової інформації, механізації процесів випуску креслярської документації і операцій виготовлення компонент (деталей), оперативному контролю поточного стану проекту.

2. Зменшити вартість розробки системи (виробів) завдяки зниженню витрат на переробки проекту через зменшення концептуальних помилок, властивих початковим етапам проектування; вивільненню для творчої роботи фахівців, зайнятих рутинними операціями по проведенню допоміжних обчислень і обробці графічної інформації; заміні ряду експериментів, пов'язаних з дослідженням готового об'єкту на дорогому устаткуванні (натурне моделювання), чисельними розрахунками на комп’ютерній техніці (чисельне моделювання).

3. Підвищити якість проектування, завдяки варіантній розробці проектів, більш детальному і глибокому опрацьовуванню проектно-конструкторських рішень, можливості вирішувати оптимізаційні проектні задачі, що супроводжуються комплексним дослідженням на комп’ютерній техніці поведінки об'єкту в зовнішньому середовищі, озброїти конструктора новими методами і технічними засобами, що дозволяють розширювати діапазон його можливостей в ухваленні принципово нових технічних рішень.

Метою автоматизованого проектування є видача конструкторсько-технологічної документації на створення системи, що є обґрунтованим оптимальним проектним рішенням з максимальним використовуванням технічних засобів.