Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1Тодішня філософія була наукою взагалі.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
535.55 Кб
Скачать

58 Філософське осмислення біологічного та соціального в людині.

Розглядаючи відносини біологічних і соціальних явищ, ми нерідкоговоримо про обумовленості біологічного соціальним. Наочним прикладомтому можуть служити соціогенні хвороби - ті стійкі психофізіологічнівідхилення від норми, які обумовлені факторами суспільного життя:професійні захворювання, так звані соціальні хвороби, а такожхвороби, які викликаються або стабільно підкріплювані порушенням екологічногорівноваги. Разом з тим, можна говорити і про біологічне як детермінантісоціального (наприклад, у випадках, коли природні характеристики людинизадають мети контрольні параметри в тих чи інших галузях суспільногопрактики). Це стосується, перш за все, обліку психофізіологічних допусківв медицині (у фармакології це якісний склад і дозуваннямедикаментів), при вирішенні проблем техніки і норм безпеки, впроектуванні машин, обладнання, меблів, одягу, споруд і т. д.  Людина не тільки природна істота, біологічний індивідуум. Зрозуміло, своїм походженням, анатомо-фізіологічними особливостями, біологічними закономірностями свого організму людина пов'язана із природою, є її вищим продуктом. Однак сама по собі природа не наділяє людину жодною з тих властивостей, які завжди визнавалися людськими.Не тільки свідомість, мова, людські емоції, але навіть здатність прямоходіння людина не одержує від народження, хоча всі необхідні біологічні передумови він успадковує від батьків. Відомі випадки "виховання" дітей серед звірів зайвий раз показують, що людина не може сформуватися поза суспільством. Тривале перебування дитини в чисто природному середовищі приводить до таких змін, що, навіть повернувшись у суспільство, вона з величезною працею перетворюється в людину.Із царства тваринних людина виділився завдяки праці. Саме в процесі праці, у ході виготовлення і використання знарядь для переробки зовнішнього світу вона сформувала і розвила свої людські здатності і властивості, створила свій особливий соціальний світ, у якому вона тільки й може існувати.У біологічному змісті індивід завжди в деякім відношенні лише засіб для виду в цілому, оскільки саме через пристосувальну життєдіяльність індивіда, що завершується відтворенням потомства і смертю, вид забезпечує своє існування як певної форми життя, що триває в інших, чим для індивіда, тимчасових вимірах.

59Глобальні проблеми людства.

Глобальні проблеми людств- комплекс проблем і ситуацій, що зачіпають життєві інтереси всіх народів світу і вимагають для свого розв’язання колективних зусиль світової громадськості (екологічні проблемигонка озброєньхвороби і т.д.). Глобальні проблеми людства стосуються якповерхні землі, так і Світового океануатмосфери планети, навколоземного космічного простору.

Це сукупність соціоприродних проблем, від вирішення яких залежить подальший прогрес людства, збереження цивілізації. Ці проблеми характеризуються динамізмом, виникають як об'єктивний фактор розвитку суспільства і для свого вирішення потребують об'єднаних зусиль всього людства. Глобальні проблеми взаємопов'язані, охоплюють всі сторони життя людей і зачіпають всі країни світу.

  • необхідність збільшення тривалості життя|збільшення тривалості життя]] i вирішення проблеми старіння людини ;

  • уникнення термоядерної війни і забезпечення миру між народами, недопущення несанкціонованого світовим співтовариством розповсюдження ядерних технологій,радіоактивного забруднення довкілля;

  • регулювання стрімкого збільшення населення Земної кулі;

  • уникнення катастрофічного забруднення навколишнього середовища і зниження біорізноманітності на планеті;

  • забезпечення людства ресурсами на довготривалу перспективу;

  • подолання розриву у розвитку між багатими і бідними країнами, подолання бідності, голоду, неграмотності.

  • деградація земель;

  • озонові дірки;

  • проблема СНІДу;

  • глобальні епідемії (приклади - грип пташиний, грип свинячий).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]