Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

pedagogika_5_kurs_1

.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького

Навчально-науковий інститут педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва

Кафедра теорії та історії педагогіки

Щоденник з педагогічної практики

Студентки 5-А курсу

ННІ української філології та

соціальних комунікацій

заочної форми навчання

Сокотун Тетяни Анатоліівни

Керівник практики від кафедри теорії та історії педагогіки –

Черкаси – 2011

Загальна характеристика навчального закладу

Практика проводилась в Катеринопільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 Черкаської області, в 10-А класі з 05.09.2011 по 14.10.2011. Школа розташована на вул. Леніна 54.

Катеринопільська ЗОШ І – ІІІ ступенів заснована в 1955 році.  В 1978 році введено в експлуатацію сучасне приміщення.  В перші роки після завершення будівництва в школі навчалося до 400 учнів. Нині в школі навчається 327 учні. При школі, з її зародження, існує вечірня школа.

Крім того, що педколектив давав учням якісні знання, його метою було виховання справжнього громадянина і патріота, людини з благородною душею і неспокійним серцем. Творчий пошук, працьовитість, уміння залучити дітей до співпраці, запалити в дитячих душах незгасний вогник добра і людяності завжди були характерними для педагогічних працівників школи №1. І тому багато вчителів мають нагороди “Відмінник освіти”.

Із 1978 року і донині школу очолювали – Марцін Людмила Іванівна, Рудань Володимир Тимофійович, Гончар Юрій Миколайович. А з 2007 – Піддяча Лідія Миколаївна .

Колектив школи складається з 36 педагогів та 6 технічних працівників. 3 учителів школи – вчителі-методисти: Марцін Л.І., Марцін І.М., Піщана Ю.В., 2 – “Старші вчителі” – Калиушко Є.Г., Гавриш Г.О., 17 встановлена вища кваліфікаційна категорія, 14 – перша та друга кваліфікаційні категорії.

Досвідом і майстерністю відзначаються вчителі Бойченко О.І., Гавриш Г.О., Калиушко Є.Г., Піщана Ю.В., Марцін І.М.

Загальноосвітня I-III ступенів школа №1 смт Катеринополя – це школа нового типу, нового за змістом освіти, метою якої є розв’язання актуальних проблем освіти з національного відродження, реалізації здібностей дитини, її можливостей, природних нахилів, потреби у самовдосконаленні, самоосвіти, самореалізації.

У шкільному колективі – 327 учнів, які навчаються в 20 класах. Це – розумні, допитливі, працьовиті діти. Учні школи – переможці і призери II, III етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін.

Проблема, над якою працює педагогічний колектив школи:

“Модернізація організованих та психо-педагогічних умов для формування освіченої, творчої особистості – громадянина України, здатного до саморозвитку та самовдосконалення на основі використання її внутрішнього потенціалу та отримання знань ”.

Директор:

Піддяча Лідія Миколаївна

Заступник директора з навчальної роботи:

Ткаченко Світлана Миколаївна

Заступник директора з виховної роботи:

Норенко Ольга Михайлівна

Учитель- предметник:

Українська мова – Піщана Юлія Вікторівна

Українська література – Піщана Юлія Вікторівна

Соціальний педагог – Бібік Зінаїда Анатоліївна

Шкільний психолог – Медвідь Альона Вікторівна

Список класу учнів

п/п

П І П

Середній бал успішності з дисципліни, яку викладає студент-практикант

Середній бал успішності у навчальній дисципліні

Статус учня у класному колективі

Примітки

1

Гонтагенко Аліна

Укр.м.10, укр.л.11

10,5

Сектор

здоров’я

2

Гоян

Сергій

Укр.м.8, укр.л.9

8,2

Сектор краєзнавчий

3

Заремба Володимир

Укр.м.9, укр.л.11

10

Навчальний сектор

4

Кобенко Дмитро

Укр.м.7, укр.л.10

8,8

секція футболу

5

Коваленко Ілона

Укр.м.7, укр.л.7

7,6

6

Лисиця Наталія

Укр.м.9, укр.л.10

9,5

7

Палубінський Владислав

Укр.м.7, укр.л.8

7,5

Сектор спорту

8

Семенко Юлія

Укр.м.10, укр.л.10

10

Сектор дозвілля

9

Соболєва Анастасія

Укр.м.8, укр.л.10

9

Сектор дозвілля

10

Суська

Аліна

Укр.м.7, укр.л.7

7,1

11

Франчук Ольга

Укр.м.8, укр.л.10

9

Сектор здоров’я

Розклад дзвінків

Урок

Початок уроку

Кінець уроку

Тривалість перерви

1-й

8:30

9:10

10 хв

2-й

9:20

10:00

20 хв

3-й

10:20

11:00

20 хв

4-й

11:20

12:00

20 хв

5-й

12:20

13:00

10 хв

6-й

13:10

13:50

10 хв

7-й

14:00

14:40

Аналіз відвіданого уроку.

Під час проходження педагогічної практики я відвідала урок англійської мови своєї колеги Крижановської Інни Вікторівни, хоч вона навчається не в Черкаському національному університеті, проте ми проходили практику в одній школі.

Тема уроку “ Everyday activities ”.

Мета: освітня – закріпити знання учнів про різноманітні види людської діяльності, ознайомити учнів, як в інших країнах проводять вільний чась, розвиваюча – розвивати увагу, уяву, мислення, навички та вміння; виховна – виховати в учнів повагу до інших народів та їх звичаїв.

Організація класу Початок уроку як звичайно – привітання англ. мовою, настрій Анни Євгенівни був настільки позитивний, що відразу передався учням. Клас ще на перерві був підготовлений до уроку – крейда, дошка, роздатковий матеріал.

Загальна структура уроку

Це комбінований урок, я вважаю, що тип уроку підібраний доцільно,адже вчитель мав як закріпити пройдений матеріал так і ввести новий матеріал. Чітко виокремлені структурні елементи, переходи від одного виду діяльності до іншого – логічні. На кожен вид діяльності відводилася певна кількість часу, що відповідає складності завдання.

Реалізація дидактичної мети

Вимоги програми повністю знайшли своє відображення у темі твору. Учні, зацікавлені вчителем, проявили високу активність при ознайомленні з новим матеріалом. Анна Євгенівна зуміла вдало підібрати методи опитування – протягом кожного виду діяльності всі учні були опитані – більша половина учнів працювали біля дошки, решта – з індивідуальними картками.

Реалізація розвивальної мети під час навчання

Кожне із завдань містило труднощі, які учні мали подолати. Були задіяні міжпредметні зв’язки, діти застосовували знання з охорони здоров’я, біології, географії. Матеріал закріплювався не лише у вправах з підручника, але і в різноманітних завданнях, які є дуже цікавими для дітей, тому що носять творчий характер – складання ситуативних діалогів та ін.

Виховання у процесі уроку

Урок мав безпосередній зв’язок з життям. Ознайомлення з хоббі інших народів сприяло вихованню гуманного відношення до людей, якої б нації вони не були, на якому континенті не жили.

Дотримання основних принципів навчання

Діяльність вчителя та учнів була доцільною з точки зору реалізації принципів навчання. Самостійна робота учнів була достатньою, переважно для повторення пройденого матеріалу.

Вибір методів навчання

На уроці застосовувалися технічні засоби навчання, які разом із ілюстраціями не лише були ефективними, але й пожвавили урок, зацікавили учнів, привернули їх увагу. Прийоми засвоєння знань були різними. За роботу на уроці всі учні отримали оцінки, додаткові бали отримали учні, що працювали за індивідуальними завданнями та біля дошки.

Підведення підсумків, домашнє завдання, інструктаж, оцінювання

Наприкінці уроку Анна Євгенівна підвела підсумки, пояснила домашнє завдання, відповіла на учнівські запитання та оголосила бали за роботу на уроці, коротко прокоментувавши помилки учнів, та на що їм потрібно звернути увагу.

На мою думку, урок пройшов успішно завдяки відмінній підготовці вчителя, її умінню подати матеріал, зацікавити учнів, активізувати їх потенціал.

Потижневі педагогічні спостереження

Тиждень 1.

Провела позакласний захід з української мови, присвячений Дню грамотності. З учнями організувала дуже цікаві конкурси, діти були в захваті. Учні самі малювали плакати. Вразила обізнаність учнів . Дуже вдалий і цікавий позакласний захід.

Також учні брали участь у спортивних змаганнях. Учні виявились ще й дуже спортивними, займали перші і другі місця.

Тиждень 2.

Допомагала учням у проведенні виставки квітів «Барви осені». Всі діти були надзвичайно захоплені роботою, в кожного були свої ідеї щодо оформлення букетів та різних прикрас, що ледь не призвело до сварки. Але нам зі старостою класу вдалось все-таки вибрати найкращий варіант дизайну, всі погодились з нашим рішенням.

Провела позакласний захід з української літератури до Дня народження нашого земляка – Якова Івашкевича. Всі учні були задіяні у святі. Читали вірші, допомагали у оформленні. Так я помітила гарну згуртованість класу.

Тиждень 3.

Я провела свій перший урок української літератури. Все було просто чудово, діти підтримували мене в усьому. Прочитали твір, який був заданий додому, відповідали на всі запитання, і взагалі, були дуже активними. Тож не раз доводилося нагадувати про поведінку на уроці. На останній частині уроку трапилася така ситуація: у мене була запланована гра «Найрозумніший». Учні ділилися на 2 команди, яка команда виграє отримує по 11 балів, а котра програє – по 9 балів. Діти наскільки захопилися, що почали підказувати свої супротивникам, що призвело до однакових результатів. Тож, мені нічого не залишалося, крім як поставити всім по 10 балів.

Тиждень 4.

Ледь не повторилась історія з виставкою квітів, бо настав час виставки «Дари осені» та ярмарки-продажу «Дари осені». Тут ми вирішили по-іншому: кожен повинен з дому принести виготовлений з овочів предмет (цікавий). Наприклад, щось вирізьбити чи скомпонувати. А в класі ми все це поєднали, вийшло досить непогано!

Тиждень 5.

Провела виховну годину, присвячену 20-й річниці Незалежності України «Україна – наш спільний дім». Діти організовані, талановиті; виконували пісні, декламували вірші.

Тиждень 6.

На останньому тижні практики на мене просто посипалися зошити з контрольними, самостійними, які треба було перевірити – закінчення чверті, виставляються підсумкові оцінки. Під час однієї з таких перевірок я помічаю дві однакові роботи – ніби копію зроблено. Спочатку я хотіла поставити по двійці кожному, але потім зупинилась. Хто ж винен в цьому – учень, що списав, або ж учень, що дозволив списати. Сама згадала, що коли була ученицею,то нерідко дозволяла списувати, адже, якщо учневі «жалко дати переписати», то від нього відсторонювалися в класі, називаючи «заучкою» чи «зубрилом».

Я вирішила поговорити з усім класом над проблемою, адже за списування, тобто плагіат навіть виганяють з вищих навчальних закладів, я пояснила учням і серйозність цієї справи і просту істину: Кожен навчається для себе, знання,які ви здобудете будуть завжди з вами, на відміну від зошита сусіда по парті. Я сподіваюсь, що ця бесіда їм справді допомогла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]