Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6-12.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
149.42 Кб
Скачать

12.На сьогодні українські підприємства та організації використовують три форми застосування маркетингу.

Перша з них – це епізодичне використання частини інструментів маркетингу керівниками чи уповноваженими особами (реклама товарів/послуг, брендинг, пошук необхідних ринкових партнерів, зв'язки з громадськістю).

Другою формою застосування маркетингу є періодичне використання маркетингу структурними підрозділами підприємств та організацій. Цю форму недоцільно використовувати підприємствам споживчої кооперації, оскільки вона в стратегічному плані не спрямована на динамічний розвиток.

Третя форма – використання маркетингу як частини системи управління підприємством, організацією (на рівні концепції управління чи стратегії розвитку) із постійним застосуванням максимального набору відповідних інструментів.

6.Весь процес створення нового підприєм­ства проходить три стадії. Див. Схему

Схема Стадії створення нового підприємства

Розробка концепції передбачає:

а)формування попередніх мір­кувань, принципових рішень, які закладаються в основу майбутньої справи. Найважчим тут є вибір сфери для прикладання зусиль;

б)конкретизація ідеї і напрямів діяльності майбутньої фірми у зв'язку з вибором сфери;

в) аналіз потреб і можливостей ринку;

г) визначення необхідності залучення фінансів зі сторони;

д) про­ведення переговорів з партнерами, постачальниками, інвесторами.

Планування. На цій стадії відбувається:

а)формування бізнес-плану;

б)вибір форми підприємства й оформлення його організа­ційної структури;

в)тестування ринку й конкретизація необхідного матеріально-технічного постачання; г)кадрове забезпечення.

Реалізація проекту - "запуск" виробничо-збутового й організа­ційного механізму фірми:

а)укладання угод з субпідрядниками;

б)отримання капіталу;

в)організація виробничого будівництва;

г)найм   управлінського   персоналу   й   торговельних   працівників;

д)укладання   угод   з   постачальниками;   

е)проведення   рекламної кампанії і т.д.

Кожна з названих стадій має свої етапи. Тому, щоб чітко спро-гнозувати хід створення нового підприємства, необхідно розробити його модель і "програти" Конкретні етапи цього послідовного процесу. Наслідування цій загальній технології не виключає, а навпаки, має на увазі знання й уміння використовувати нові моменти, специфічні для даного роду діяльності, які виникають у ході реалізації проекту.

8.Цілі організації (підприємства) Першим і, може бути, найістотнішим рішенням при плануванні буде вибір цілей підприємства.

Місія підприємства Основна загальна мета підприємства - чітко виражена причи­на його існування - позначається як його місія. Мета виробляєть­ся для здійснення цієї місії.

Місія деталізує статус підприємства і забезпечує напрямок і орієнтири для визначення цілей і стратегій на різних організацій­них рівнях. Формулювання місії підприємства повинні містити наступне:

1. Завдання підприємства з погляду його основних послуг або виробів, його основних ринків і основних технологій.

2. Зовнішнє середовище стосовно фірми, що визначає робочі принципи підприємства.

3. Культура організації. Якого типу робочий клімат існує усере­дині підприємства?

Характеристики цілейЗагальвиробничі цілі формулюються і встановлюються на під­ставі загальної місії підприємства і визначених цінностей і цілей, на які орієнтується вище керівництво. Щоб внести щирий вклад в успіх підприємства, цілі повинні мати такі характеристики: бути конкретними і вимірними; мати орієнтацію в часі; бути досяжними.

Оцінка й аналіз зовнішнього середовища Після установлення своєї місії і цілей керівництво повинне по­чати діагностичний етап процесу стратегічного планування. Пер­шим кроком є вивчення зовнішнього середовища. Керівники оці­нюють зовнішнє середовище за трьома параметрами:

1) оцінити зміни, що впливають на різні аспекти поточної стра­тегії;

2) визначити, які фактори є загрозою для поточної стратегії фірми;

3) визначити, які фактори дають більше можливостей для до­сягнення загальфірмових цілей шляхом коригування плану.

Аналіз зовнішнього середовища являє собою процес, за допо­могою якого розроблювані стратегічного плану контролюють зов­нішні щодо підприємства фактори, щоб визначити можливості і загрози для фірми. Аналіз зовнішнього середовища допомагає одер­жати важливі результати. Він дає організації час для прогнозування можливостей, для складання плану на випадок можливих погроз і на розробку стратегій, що можуть перетворити колишні загрози в будь-які вигідні можливості.

Наступною проблемою, з якою зіштовхується керівництво, є визначення того, чи володіє підприємство внутрішніми силами. Процес, за допомогою якого здійснюється діагноз внутрішніх про­блем, називається управлінським обстеженням. Управлінське обстеження являє собою методичне оцінювання функціональних зон підприємства, призначене для виявлення її сильних і слабких сторін.

З метою спрощення в обстеження рекомендується включити п'ять функцій - маркетинг, фінанси (бухгалтерський облік), опе­рації (виробництво), людські ресурси, а також культуру й образ підприємства.

Управлінське обстеження внутрішніх сильних і слабких сторін підприємства

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]