Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6ч_0_Волкова_ПЕДАГОГ_422_477_Суч пед комуник+Ко....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
454.66 Кб
Скачать

Ускладнення, що виникають у процесі спілкування

Спілкування може призвести до негативного резуль­тату, якщо в його процесі виникає почуття образи, воро­жості, відчуження. Найчастіше його спричиняють:

1. Відмінності між мовленнєвим та немовленнєвим спілкуванням. Спеціалісти стверджують, що тільки 7% інформації містить зміст сказаного, 55% інформації пере­дається на невербальному рівні (мімікою, жестами), 38% — якісними характеристиками голосу (висота тону, тембр). У процесі спілкування невербальні засоби реалізуються поза контролем свідомості, імпульсивно. Тому сказане не завжди збігається з тим, що демонструється у поведінці. Так, учитель може говорити про своє доброзичливе став­лення до учня, але поводитися при цьому нервово, з від­чуженням. На цій підставі ймовірні сумніви учнів у його щирості.

Тому під час взаємодії слід зважати на засоби і манеру спілкування, своєчасно виправляти помилки та розбіж­ності. Дисгармонія між словами, репліками, мімікою, жес­тами, рухами тіла нерідко вирішально впливає на спілку­вання.

Зауваживши розбіжності у словах та поведінці спів­розмовників, доцільно доброзичливо підкреслити не самі

442

Педагогічні комунікації

Педагогічне спілкування як взаємодія

443

розбіжності, а своє сприйняття їх: «Я відчуваю, що ви чимось розгнівані (роздратовані, занепокоєні), зважаючи на ваш тон. Тому хотів би знати, чи не пов'язане це зі мною».

  1. Вплив на взаємодію прихованих (хибних) припу­ щень. Вступаючи у взаємодію, людина найчастіше має пев­ ні припущення щодо особливостей поведінки та особисто­ сті партнера у спілкуванні. Неточні або хибні припущен­ ня можуть ускладнити процес взаємодії. Так, інколи може здатися, що опір учня у конкретній ситуації спричинений його невихованістю, неповагою до вчителя, насправді він є цілком природною реакцією на прояв неповаги з боку вчителя.

  2. Проблема прихованого контексту спілкування. У процесі взаємодії людина не завжди усвідомлює свої від­ чуття, думки, бажання. Не висловлюючи конкретно своїх занепокоєнь, рідко отримує адекватну відповідь. У педа­ гогічній взаємодії така ситуація нерідко ускладнюється нерозумінням дитиною того, що з нею коїться, недостат­ нє усвідомлення своїх прагнень, бажань або страхів, по­ боювань. Тому вчитель повинен орієнтуватися передусім не на поведінку учня, а на з'ясування можливих причин такої поведінки, «думати й аналізувати за двох». Якщо педагог не орієнтований на виявлення прихованих моти­ вів поведінки, то спілкування з учнем породжує образи, роздратування, хибну поведінку, і, відповідно, — усклад­ нення конфлікту. Учитель повинен контролювати свої дії, висловлення, робити їх чіткими, зрозумілими для дітей.

Учені-психологи називають і інші чинники, що ускла­днюють спілкування: погрози, накази, безапеляційні роз­порядження; негативна критика; образи, образливі порів­няння, прізвиська; апеляція до обов'язків: («Ти повинен», «Ти не маєш права»); репліки-пастки («Вихована людина не повинна так розмовляти з дорослим») або натяки без розкриття важливої інформації («Якщо ти будеш поводи­ти себе добре, я зможу допомогти тобі»); допит; похвала з «пасткою» («Ти ж розумна людина, як же можна таке робити?»); упереджений діагноз мотивів поведінки («У тебе немає бажання вчитися; ти безсоромна людина, якщо та­ке робиш»); несвоєчасні поради; відмова від обговорення питання; зміна теми («Це дуже цікаво. Але давай краще поговоримо про твої оцінки»); змагання («Та хіба це проблема? От у мене проблема складніша»); заспокоєння запереченням («Усе мине, все коли-небудь закінчується, тому не слід хвилюватися»).

Структура педагогічного спілкування

Професійне педагогічне спілкування є складною сис­темою, яку складають чотири етапи:

  1. Моделювання педагогом майбутнього спілкування (прогностичний етап). У цей час окреслюються контури майбутньої взаємодії: планування й прогнозування зміс­ ту, структури, засобів спілкування. Змістом спілкування є формування мети взаємодії (для чого?), аналіз стану спів­ розмовника (йому він такий?) та ситуації (що сталося?). Тоді ж передбачають можливі способи комунікації, прогно­ зують сприймання співрозмовником змісту взаємодії. Ці­ льова установка вчителя має вирішальне значення. Пе­ редусім він повинен подбати про залучення учня до взає­ модії, створення творчої атмосфери, відкрити простір для його індивідуальності. Це вимагає від нього вміння сприй­ мати й відповідно оцінювати людину.

  2. «Комунікативна атака» — завоювання ініціативи, встановлення емоційного і ділового контакту. Педагогові важливо володіти технікою швидкого входження у взає­ модію, прийомами динамічного впливу.

До найефективніших механізмів впливу належать:

  • зараження (підсвідомий емоційний відгук у взає­ модії з іншими людьми на підставі співпереживання з ни­ ми. Має невербальний характер);

  • навіювання (цільове свідоме «зараження» однією людиною інших мотиваціями певних дій, змістом чи емо­ ціями в основному за допомогою мовленнєвого впливу на основі некритичного сприйняття інформації);

  • переконання (усвідомлений аргументований і вмо­ тивований вплив на систему поглядів індивіда);

  • наслідування (засвоєння форм поведінки іншої лю­ дини на основі підсвідомої і свідомої ідентифікації себе з нею).

3. Керування спілкуванням — свідома і цілеспрямова­ на організація взаємодії з коригуванням процесу спілку­ вання відповідно до його мети. На цьому етапі відбуваєть­ ся обмін інформацією, оцінками інформації, взаємооцінка співрозмовників. Важливою є атмосфера доброзичливості, в якій учень зміг би вільно виявляти своє «Я», відчувати позитивні емоції від спілкування. Уступаючи учневі ініці­ ативу, педагог делегує йому право й необхідність самостій­ ного аналізу подій, фактів. Він мусить виявляти інтерес до учня, сприймати інформацію від нього (активно слухати), висловлювати судження, передаючи учневі свій оптимізм і

Педагогічні комунікації

Педагогічне спілкування як взаємодія

445

впевненість в успіху, ставити перед ним яскраві цілі, окре­слювати шляхи їх досягнення.

Головне на початку взаємодії вчителя з учнями — вста-новити цілісний контакт з ними, привернути їх увагу. Досягають цього насамперед мовленнєвими засобами. Пе­дагог вітає учнів, пояснюючи значущість наступної кому­нікації, повідомляючи їм цікаву інформацію чи форму­люючи проблемне запитання. Водночас він організовує простір навчальної взаємодії: розвішує таблиці, оформ­лює дошку, готує наочне приладдя, дидактичні матеріа­ли. Цим він актуалізує увагу учнів, спонукає їх до участі в навчально-пізнавальній діяльності. Привернути увагу може і пауза. Але найчастіше поєднують кілька елемен­тів: голосову розрядку, гумористичну репліку, казус, за­питання до аудиторії, коментування тощо.

Методи завоювання уваги аудиторії поділяють на па­сивні й агресивні. Пасивні методи полягають у тому, що вчитель фокусує увагу аудиторії на своїй особистості, по­слідовно організуючи її. Агресивні методи використову­ють сильні, впевнені в собі експресивні педагоги, миттєво привертаючи до себе увагу аудиторії, неначе гіпнотизую­чи її. Такий стан аудиторії вони утримують стільки, скіль­ки потрібно для вирішення педагогічного завдання. Не­рідко використовують темпоритми і педагогічну монотон­ність, за допомогою яких педагог ніби «пробивається» у свідомість слухачів, присипляючи, а потім напружуючи її, доводячи до кульмінації почуттєвих переживань.