Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. національні.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

Зороастризм

Давньоіранська релігія. Склалася в Х-УІІ ст. до н.е. поширена у Середній Азії, (інші назви: маздаїзм, авестизм).

Суть релігії зводиться до переможної боротьби:

Ахурамазді (божество світу, добра і життя з Анра-Майю (божество тьми, зла брехні, смерті).

Названа на честь засновника - пророка Заратуштри (грецькою - Зороастр).

Зародилася в останній чверті II тис. до н.е. в азіатських степах на схід від Волги і був панівною релігією в стародавніх іранських імперіях з УІ ст. до н.е. до УІІ ст. н.е. Після захоплення Ірану арабами та прийняття ісламу зороастризм був підданий гонінням.

В УІІ-Х ст. зороастрійці переселяються в Індію (штат Гуджарат). Сьогодні зороастрійці крім Ірану та Індії проживають в Пакистані, Шрі-Ланці, Адені, Сінгапурі, Шанхаї, Гонконгу, США, Канаді, Австралії і нараховується 130-150 тис. віруючих.

Віровчення зороастризму глибоко моральне. Дуже важливі для зороастрійці в такі поняття як істина, справедливість, вірність, сміливість, доброта, порядність, святість слова.

Легенда про -Зороастра:

На світанку 30-ти річний Зороастр йшов до ріки по воду для приготування священного напою хаоми (сік різних рослин з молоком). Коли він повертався, то побачив істоту, що сяяла: Воху-Мана (Благий Помисел), який привів Зороастра до бога Ахура-ілазди (Мудрий Господь). Він був втіленням вищого всезнаючого бога, творця всього, що існує, справедливості, порядна, добрих слів та дій (звідси друга назва релігії - маздаїзм),

Зороастру було відкрито, що в світі існують також злі сили, втіленням яких був Анхра-мйнью, який створив смерть, зиму, холод, спеку, поганих тварин та комах. У Анхра-Майнью є військо, що складається з девів (злі духи, колдуни, які шкодять чотирьом силам природи: вогню, землі, воді, небу). В них знайшли вираз найгірші якості людини: заздрість, лінь, брехня.

Ахура-Мазда веде боротьбу із злом і повинен вмити з неї переможцем і знищити зло назавжди.

Одкровення Зороастра склали книгу Святих Писань - Авеста. Судячи з Авести - Зороастр - реальна особа, що походила з небагатої родини. Зороастр був професійним жерцем. На його батьківщині проповіді зороастризму не знайшли відгуку, його навіть переслідували, тому він змушений був тікати.

Поклоніння Ахура-мазді виражалося в поклонінні вогню (звідси вогнепоклоніння). Жодна релігійна церемонія на проходила без вогню. Підтримував вогонь жрець, якій спалював в спеціальній латунній чаші дрова (цінні породи в т.ч. сандал). Жрець був одягнутий в білий халат, білу шапочку, а на обличчі - легке покривало, щоб не оскверняти вогонь диханням. Зола збиралася в спеціальні коробочки і закопувалася в землю.

Звичаї: культ зороастризму складний і детально регламентований

- молитва 5 разів на день,

- дотримуватися чистоти (на оскверняти воду, землю, повітря, вогонь),

- навколишній світ поділявся на "чистий" та "нечистий". "Чистими" вважалися тварини: собака, корова, вівця, їжак, дерева, рослини і плоди в садах та городах. "Нечистими" - деякі рослини і тварини, мурахи, плазуни,

- кров - нечиста, тому м'ясна їжа ретельно очищувалася від крові, спостерігалося жорстке ставлення до хворих, поранених, жінок під час менструації, вагітності та пологів. Хоча в повсякденному житті, виконанні релігійних ритуалів, в питаннях, пов'язаних з домашніми справами, господарством з думкою жінки рахувалися всі члени сім'ї,

- поки людина жива - вона є носієм благості, а коли помре - стає виразником зла. Тому навіть найближчим родичам не можна було торкатися покійного. Для цього були спеціальні служителі культу. Поховання здійснювалося на четвертий день після смерті, крім зими. Тоді тіло залишалося не похованим доти, "поки не прилетять птахи". Поховання відбувалося в т. з. "вежі мовчання" - споруда висотою 4,5 м, підлога якої і була поховальним майданчиком. Тіло закріплювалося на майданчику так, щоб тварини і прахи не могли рознести залишки. Коли птахи з'їдали м'ясо, кістки скидали в спеціальний колодязь, розташований у вежі. В др. пол. XX ст. вежі мовчання в Ірані були замуровані, тому іранські зороастрійці ховають покійних в землі, заливаючи могилу цементом (для збереження землі чистою).

Іудаїзм

Релігія поширена серед євреїв, що проживають по всьому світу (назва походить від назви племені Іуди). В світі проживає 13,5 млн. євреїв, які сповідують Іудаїзм. Відомі факти поширення Іудаїзму і серед неєвреїв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]