Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ОТ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
182.27 Кб
Скачать

4.4 Ергономічні вимоги до робочого місця

При розміщенні технічних засобів на робочому місці, а також установки крісла оператора, є передбачений зручний доступ до основних функціональних вузлів і блоків апаратури для проведення технічної діагностики, профілактичного огляду і ремонту; можливість швидкого заняття і залишення робочого місця; виключення випадкового приведення в дію засобів управління і введення інформації; зручна робоча поза і поза для відпочинку [12].

Розміщення технічного і допоміжного устаткування забезпечує санітарно-гігієнічні умови праці відповідно до існуючого законодавства.

Алфавітно-цифровий дисплей розміщується на столі так, що відстань спостереження інформації на його екрані не перевищує 700 мм, оптимальна відстань 500-700 мм Екран дисплея по висоті розташований на столі так, що кут між нормаллю до центру екрану і горизонтальною лінією погляду складав 20.

Кут спостереження екрану, а також інших засобів відображення інформації в горизонтальній площині не перевищує 60°.

Пульт дисплея розміщений на столі так, що висота клавіатури по відношенню до підлоги складає 650-720 мм, при розміщенні пульта на стаціонарному столі заввишки 750 мм використовується крісло з регульованою висотою сидіння і підставкою для ніг.

Екран монітора, документи, клавіатура пульта є розташований так, що перепад яскравостей їх поверхонь, залежний від розташування джерела світла, не перевищує 1:10 при значенні, що рекомендується, 1:3. При яскравості зображення на екрані 50-100 кд/м2 освітленість документа складає 300-500 лк. Виключаються сліпучі яскравості, відблиски і відображенності від скла екрану. Планування таке, що напрям погляду операторів паралельно розташуванню світильників і вікон.

Пульти вентиляційного контролю і панелі сигналізації розташовані прямо перед оператором в зоні досяжності. Пульти зв'язку і телефонні апарати розміщені зліва від оператора, щоб звільнити праву руку для записів.

Пристрої документування розміщені праворуч від оператора в зоні досяжності. Для раціональної організації пульт з клавіатурою і екран роз'ємні і з'єднуються кабелями.

При роботі на ЕОМ при восьмигодинній робочій зміні передбачені перерви в роботі. Для розробників програм із застосуванням ЕОМ перерва для відпочинку після кожної години складає 15 хвилин, для операторів ПЕОМ — по 15 хвилин після кожних двох годин роботи, для операторів комп'ютерного набору — по 10 хвилин після кожної години роботи.

Щорічно на ВАТ „БМЗ”проводиться медичний огляд співробітників з метою виявлення професійних захворювань. Так само щороку співробітники підприємства проходять інструктаж по техніці безпеки з подальшою здачею іспиту. Співробітники, що знов поступили, підприємства проходять інструктаж на робочому місці з подальшим записом в журнал реєстрації.

4.5 Електробезпека

Робоче місце маркетолога оснащено ПЕОМ. До роботи на ЕОМ допускаються особи, що навчені і мають відповідну групу допуску згідно з ПУЭ-87 [13].

Оскільки робоче місце маркетолога обладнано комп'ютером, він піддається дії таких небезпечних чинників, як небезпека поразки електричним струмом, що пов'язана з високою напругою в мережі живлення комп'ютерів, а також підвищений рівень статистичної електрики на поверхні монітора.

У зв'язку з цим повинні бути передбачені наступні заходи захисту людини від поразки електричним струмом: конструктивні, схемно- конструктивні і експлуатаційні.

Конструктивні заходи безпеки направлені на запобігання можливості дотику оператора до токоведучих частин. Для цього всі рубильники встановлені в закритих корпусах, всі токоведучі частини поміщені в захисний корпус або є покритий шаром ізоляції, який виключає можливість дотику до них. Електричний ланцюг, що харчується, має ізоляцію. Комп'ютер має робочу ізоляцію і елементи заземлення.

Схемно-конструктивні заходи електробезпеки забезпечують безпеку дотику людини до металевих токоведучих частин електричних апаратів при випадковому пробоїїх ізоляції і виникнення електричного потенціалу на них.

Експлуатаційні заходи електробезпеки при роботі з пристроями під високою напругою включають такі заходи як: не допускається підключення і відключення роз'ємів кабелів при включеній напрузі мережі; технічне обслуговування і ремонтні роботи допускається проводити тільки при вимкненому живленні мережі.