Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ОТ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
182.27 Кб
Скачать

4.6 Пожежна безпека

Пожежна безпека – стан об’єкту, при якому зі встановленою вірогідністю виключається можливість виникнення і розвитку пожежі, а також забезпечується захист матеріальних цінностей [17].

Безпека виробничих процесів на підприємстві забезпечується цілим комплексом проектних і організаційних рішень, що полягають у відповідному виборі технологічних процесів, робочих операцій і порядку обслуговування устаткування.

Пожежна безпека забезпечується системою запобігання пожежі, системою пожежного захисту і організаційно-технічними заходами.

Причинами, які можуть викликати пожежу в приміщенні можуть бути несправність електропроводки і приладів, коротке замикання електричних ланцюгів, перегрів апаратури, блискавка, порушення правил безпеки.

Система запобігання пожежі на ВАТ„БМЗ ” включає:

  1. контроль і профілактику ізоляції;

  2. наявність плавких вставок і запобіжників в електронному устаткуванні;

  3. використовування заземлення для захисту від статичної напруги.

Система пожежного захисту на підприємстві:

  1. аварійне відключення і перемикання апаратури;

  2. наявність первинних засобів пожежогасінні, вогнегасників ВВ-5, оскільки вуглекислота володіє поганою електропровідністю;

  3. система сповіщення, світлова і звукова сигналізація;

  4. захист легкозаймистих частин устаткування вогнезахисними матеріалами;

  5. використовування негорючих матеріалів для акустичної обробки стін і стель;

  6. в приміщенні, де немає робочого персоналу, встановлена автоматична система пожежного захисту;

  7. для успішної евакуації персоналу при пожежі робоче приміщення має два виходи, ширина дверей складає 1,5 м, висота дверей 2,3 м, ширина коридору 2,4 м, відстань від самого видаленого робочого місця не перевищує 100 м.

В таблиці 4.7 приведений перелік обов’язкових первинних засобів пожежогасінні.

Таблиця 4.7 — Перелік обов’язкових первинних засобів пожежогасінні

Приміщення

Площа, м2

Первинні засоби пожежогасіння

Кількість,

шт.

Відділ маркетингу

20

ВВ-5

2

Відділ маркетингу по вибухо-пожежонебезпеці відноситься до категорії В згiдно з [15].

Вуглекислотні вогнегасники випускають трьох типів: ВВ-2, ВВ-5 і ВВ-8 (цифри указують місткість балонів в літрах). Їх застосовують для гасіння рідких і твердих речовин, а також електропристроїв, що знаходяться під напругою.

Вуглекислота знаходиться в рідкому стані під тиском. Час дії вогнегасників цього типу 25-40 секунд, довжина струменя 1,5-Зм. Температура струменя близько -70 °3, тому для уникнення обмороження шкіри рук не можна братися за розтруб під час спрацьовування вогнегасника.

Організаційні заходи пожежної профілактики на ВАТ„БМЗ” включають навчання персоналу правилам пожежної безпеки, а також наявність необхідних інструкцій і плакатів, плану евакуації персоналу на випадок пожежі.

В обов’язку керівника підприємства в області пожежної безпеки входять:

  1. організація пожежної охорони об’єкту;

  2. розробка інструкцій про дотримання протипожежного режиму і про дію людей при виникненні пожежі.

4.7 Охорона навколишнього середовища

Навколишнє природне середовище – середовище незаселеного і життєдіяльності людини. Основними елементами навколишнього природного середовища є повітряне середовище (атмосфера), гідросфера, літосфера і біосфера (включаючи людину), а також акустичне і кліматичне середовище.

Охорона природи – це система заходів, направлених на підтримку раціональної взаємодії між діяльністю людини і навколишнім природним середовищем, що забезпечує збереження і відновлення природних ресурсів і застережливих пряму і непряму дію шкідливого впливу результатів діяльності суспільства на природу і здоров’я людини [20].

Антропогенне забруднення навколишнього природного середовища – це упровадження людиною таких відходів виробництва і інших видів господарської діяльності у вигляді речовин і енергії, які або взагалі не характерні для біосфери, або не властиві їх концентрація і інтенсивність, і які створюють загрозу здоров’ю людини, погіршують умови його життя, завдають збитку життєво важливим природним ресурсам і негативно впливають на структуру і функціонування екосистем в цілому. Розрізняють технологічні і організаційні методи захисту навколишнього і природного середовища. Технологічні заходи направлені на зниження змісту шкідливих речовин в сировині., вдосконалення устаткування, зниження відходів виробництва, використовування матеріалів, що утилізували, створення безвідходних виробництв і т.п. Організаційно – технічні заходи – це очищення викидів в біосферу, локалізація джерел забруднення. Розосередження джерел викиду. Робота відділу маркетингу не має суттєвого впливу на навколишнє середовище. Відходи у вигляді паперу та дрібних металевих виробів утилізують чи вивозять спеціально організованою службою.

ВАТ „БМЗ” викидає в атмосферу не велику кількість шкідливих речовин. Усі вентиляційні відходи проходять через спеціальні очисні фільтри.

Стоки на ВАТ„БМЗ”, що містять токсичні речовини після відповідної обробки скидаються в міську каналізацію.

Тверді промислові відходи утилізували, а побутові вивозяться спеціальною організованою службою. ВАТ „БМЗ” максимально сприяє охороні навколишнього середовища за допомогою різних інвестиційних програм.