Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси - с.р. +.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
217.4 Кб
Скачать

Тема 2. Фінансова політика місцевих органів влади

Термінологічний словник

Фінансові ресурси - це кошти, що знаходяться у розпорядженні підприємств і призначені для виконання ними певних фінансових зобов'язань. Це грошові фонди, які створюються в процесі розподілу, перерозподілу й використання валового внут­рішнього продукту, що створюється упродовж певного часу в державі. Формуються за рахунок створення підприємства, власних та прирівняних до них коштів, мобілізуються на фінансовому ринку.

Фінансова незалежність органів місцевого самоврядування - це можливість і здатність органів місцевого самоврядування самостійно в законодавчо визначених межах провадити власну фінансову політику та формувати й витрачати фінансові ресурси з метою реалізації функцій цих органів і вирішення місцевих проблем. Обґрунтовано відносний характер фінансової незалежності та необхідність оптимізації її рівня з урахуванням суспільних пріоритетів і закономірностей розвитку держави.

Самостійність місцевих бюджетів гарантується власними та закріпленими за ними на стабільній основі загальнодержавними доходами, а також правом самостійно визначати напрями використання коштів місцевих бюджетів.

Цільові фонди місцевих рад - це сукупність фондів грошових коштів, які знаходяться в розпорядженні місцевих органів влади. Фонди мають цільове призначення, яке втілюється як у чітко визначених джерелах їх утворення, так і в напрямках можливого використання коштів.

Місцеві позики - форма мобілізації фінансових ресурсів для потреб місцевих органів влади. Місцеві позики розміщуються на ринку позичкового капіталу. Межі заборгованості місцевих органів по місцевих позиках регулюються центральними органами державної влади згідно законодавства. Повернення основної суми боргу по місцевих позиках здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету інвестицій, відсотки за користування позикою сплачуються за рахунок коштів поточного місцевого бюджету. Право розміщення місцевих позик згідно законодавства надано органам місцевого самоврядування України.

Комунальний кредит - це система відносин між двома юридичними особами з поворотної, платної і строкової передачі фінансових ресурсів, одна з яких — орган місцевого самоврядування.

Запозичення до бюджету розвитку – це запозичення, що надають можливість розширити комунальну інфраструктуру та зміцнити матеріально-фінансову базу муніципалітетів за рахунок реалізації прибуткових проектів. Ці запозичення спрямовуються не стільки на розв'язання локальних проблем, як на вирішення стратегічних завдань, що дають змогу досягти якісно вищого рівня фінансового забезпечення органів місцевого самоврядування.

Місцевий борг - загальна сума усіх випущених в результаті здійснення місцевих запозичень і непогашених боргових зобов’язань Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування, та боргових зобов’язань щодо сплати коштів за умовами договору про місцеву гарантію після настання гарантійного випадку.

Тема 3. Місцеві бюджети як основа фінансової бази місцевих органів влади

Термінологічний словник

Місцевий бюджет – бюджет адміністративно-територіальної одиниці області, району, міста, селища, села, затверджений відповідною радою. Місцевий бюджет області об'єднує обласний бюджет, бюджет районів і міст обласного підпорядкування.

Загальний фонд – кошти, що надходять із загального фонду бюджету, за рахунок якого утримується ця установа чи організація.

Спеціальни фонд – складова бюджету, яка включає надходження до

бюджету, призначені для спрямування на конкретні заходи, та витрати з бюджету на реалізацію цих заходів, які провадяться за рахунок відповідних надходжень.

Бюджет Автономної Республіки Крим – сукупність доходів і витрат республіканського бюджету автономії, а також районів і міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим.

Бюджет області — сукупність доходів і витрат обласного бюджету, а також районів і міст обласного підпорядкування.

Бюджет району — сукупність доходів і витрат районного бюджету, а також міст районного підпорядкування, сільських і селищних рад.

Бюджет міста з районним поділом — сукупність доходів і витрат міського бюджету та бюджетів районів у складі міста.

Бюджетні права — це систематизована форма відображення юридичних норм, що визначають бюджетний устрій, склад доходів і видатків бюджетів, повноваження органів державної влади й управління щодо складання, розгляду, затвердження і виконання бюджету, а також порядок затвердження звітів про його виконання.

Резервний фонд – формується для здійснення непередбачених видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені при складанні проекту бюджету. Порядок використання коштів з резервного фонду бюджету визначається Кабінетом Міністрів України.