Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси - с.р. +.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
217.4 Кб
Скачать

Тема 11. Світовий досвід організації місцевих фінансів

Термінологічний словник

Європейська хартія місцевого самоврядування (ЄХМС) — одне з головних джерел управління органами місцевого самоврядування європейських держав, що встановлює шляхи розвитку місцевого самовряду­вання в сучасній Європі.

Бюджетний федералізм – форма міжбюджетних взаємовідносин у країнах з федеративним державним устроєм, які базуються на компетенції федеральної влади і суб’єктів федерації на договірних засадах.

Американський федералізм – повне розмежування окремих податків між різними адміністративними рівнями влади і закріплення їх у законодавчому порядку за відповідними рівнями системи бюджетів.

Вертикальні фінансові дисбаланси – невідповідність між обсягами фінансових ресурсів того чи іншого рівня влади, регіонального або місцевого, і обсягами завдань та обов'язків, які на нього покладаються в процесі розподілу компетенцій між центральною, регіональною і місцевою владами.

Горизонтальні фінансові дисбаланси – це невідповідність між обсягами фінансових ресурсів однієї або кількох територіальних одиниць одного рівня й обсягами завдань, котрі на них покладаються і забезпечуються іншими територіальними одиницями цього рівня.