Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZMIST_moe2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

3.4. Організація банківського фінансового та кредитного моніторингу при роботі з корпоративними клієнтами.

«Грант» банк проводить ретельну перевірку клієнтів. Аналіз клієнтів комплексно включає в себе: фінансовий аналіз, перевірку ділової репутації, оцінку заставного майна, а також враховується кредитна історія. У банку на сьогодні напрацьовано достатньо інструментів, які допомагають глибоко і якісно ідентифікувати клієнта і встановити йому відповідний кредитний рейтинг та кредитний ліміт. У банку також чітко прописані підходи та процедури по роботі з активами пропонованими у заставу. Оцінка заставного майна здійснюється сертифікованими та акредитованими банком оціночними компаніями та додатково перевіряється внутрішнім відділом оцінки майна. Страхування майна, яке передається у заставу, повинно здійснюватися акредитованими банком страховими компаніями, яким встановлено відповідний ліміт.

Банк бере до уваги: поточну здатність позичальників обслуговувати заборгованість, потребу підтримати позичальників і уникнути дефолту позичальників з одного боку; потребу зменшити ризики і підтримувати ліквідність і прибутковість банку на прийнятному рівні з іншого боку.

РОЗДІЛ 4

ОРГАНІЗАЦІЯ КАСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПАТ «БАНК «ГРАНТ»

Касове обслуговування клієнтів ПАТ «БАНК «ГРАНТ» здійснюється на договірній основі шляхом надання широкого комплексу банківських послуг. Для здійснення касового обслуговування клієнтів створений касовий вузол, якому розміщується операційна каса.

Банк здійснює наступні види касових операцій:

  • приймання готівки від клієнта для зарахування на власні рахунки та рахунки інших юридичних та фізичних осіб;

  • видача готівки клієнтам з їх рахунків за видатковими касовими документами, із застосуванням платіжних карток через касу чи банкомат;

  • приймання від фізичних та юридичних осіб готівки для переказу і виплати отримувачу суми переказу у готівковій формі;

  • вилучення з обігу сумнівних банкнот,надсилання їх на дослідження;

  • обмін клієнтам не придатних до обігу банкнот і монет на придатні, банкнот на розмінні монети, монети на банкноти;

  • валютно-обмінні операції;

  • операції з банківськими металами, ювілейними та пам’ятними монетами;

  • зберігання цінностей клієнтів банку в індивідуальних сейфах;

  • підкріплення готівкою відділень та обмінних пунктів та приймання від них готівки;

  • завантаження та розвантаження касет для банкоматів.

З метою організації внутрішнього контролю за роботою з готівковими коштами і цінностями у відділеннях банку та недопущення фінансових збитків, перевищення повноважень при здійсненні операцій відповідальними працівниками Банку, у відділеннях застосовується система лімітування операцій, що виконуються одноосібно.

Начальники відділень зобов'язані забезпечити проведення попереднього та поточного контролів за касовими операціями, які проводяться на рівні відділень на предмет відповідності їх нормативним документам НБУ та Центрального офісу Банку.

Касири банку приймають/видають готівку юридичним та фізичним особам за первинними касовими документами встановленої:

  • заява на переказ готівки;

  • прибутково-видатковий касовий ордер;

  • заява на видачу готівки;

  • грошовий чек;

  • квитанції за формами № 377-А, 377-і, 377-І, 377-К;

  • рахунки на сплату платежів від фізичних осіб на користь юридичних осіб;

  • документи, установлені відповідною платіжною системою для відправлення переказу готівки та отримання його в готівковій формі.

Приходні каси здійснюють приймання й перерахування готівки про­тягом операційного дня.

Вся готівка, яка надійшла до каси банку протягом операційного дня, повинна бути оприбуткована до операційної каси та зарахована на відповідні рахунки за балансом установи банку в той же робочий день.

Наприкінці операційного дня на підставі прийнятих документів касир складає довідку касира приходної каси про суму прийнятих грошей та кількість документів, які надійшли до каси, і звіряє суму за довідкою з сумою прийнятих ним грошей. Довідка підписується касиром, а вказані в ній касові обороти звіряються ним з записами в касових журналах операційних працівників.

Для здійснення видаткових операцій завідуючий касою видає під звіт касирам необхідну суму грошей під розписку в Книзі обліку прийнятих і виданих грошей (цінностей).

Після видачі касирам під звіт необхідної суми грошей завідуючий касою зобов'язаний перевірити наявність грошей, що залишилися в опе­раційній касі, і переконатися, що залишок їх з урахуванням виданих сум відповідає даним Книги обліку готівки операційної каси й інших цінностей банку за рахунком № 1001 на початок дня.

У разі виявлення при перерахуванні готівки в установі банку недостач або надлишків грошей у пачках, окремих корінцях або мішках із монетою в непошкодженій упаковці установи банку складається акт про недостачі (надлишки) банкнот і монет у двох примірниках.

Наприкінці операційного дня касир звіряє суму прийнятих під звіт грошей з сумою видаткових документів і залишком грошей, після цього складає довідку касира видаткової каси про суму виданих грошей та суму, що одержана під звіт.

Готівка, яка видається з каси установи банку, повинна бути списана з відповідних рахунків за балансом установи банку.

Відділення Банку можуть проводити заздалегідь підготовку готівки за заявками клієнтів для видачі їх представникам за рахунок готівки, що знаходиться в операційних касах.

Приймання платежів здійснюється за заявою на переказ готівки або за рахунками на сплату платежів фізичних осіб на користь юридичних (квартплата та комунальні послуги, телефонний зв'язок, кабельне телебачення, електроенергія, газ тощо), роздрукованими юридичною особою - отримувачем платежів.

У заявах на переказ готівки для сплати податків, зборів та інших платежів до бюджету і цільових фондів у реквізитах зазначається код бюджетної класифікації, ідентифікаційний номер (крім тих випадків, за яких фізична особа через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття ідентифікаційного номера і в паспорті якої зроблено відповідну відмітку).

У разі постійних надходжень платежів від фізичних осіб (квартплата і комунальні платежі, плата за газ, електроенергію, телефонний зв'язок, плата за навчання тощо) з юридичними особами, на користь яких приймаються платежі, можуть укладатися договори про приймання платежів.

Здійснюючи операцію з приймання платежу, касир:

– приймає від платника рахунок на сплату платежів або роздруковує заяву на переказ готівки, перевіряє наявність на документі всіх обов'язкових реквізитів, підпис клієнта;

– приймає від платника і перераховує готівку та звіряє суму готівки з прибутковим документом;

– ставить свій підпис та штамп (печатку) на касовому документі;

– передає квитанцію клієнту

– перевіряє наявність підпису клієнта.

Після закінчення операційного часу, у системі Банку функціонують післяопераційні каси з подовженим робочим днем.

Касові операції, які здійснені в післяопераційний час, включаючи вихідні та святкові дні, підлягають відображенню в балансі наступного після їх здійснення операційного дня на відповідних змісту операції рахунках.

Всі операції з прийому та видачі готівкових коштів з операційної каси реєструються в касових журналах. Касові журнали ведуться в автоматичному режимі та роздруковуються в паперовому вигляді окремо за приходом та видатком.

РОЗДІЛ 5

ОПЕРАЦІЇ ПАТ «БАНК «ГРАНТ» З ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ

Операції з цінними паперами належать до традиційних видів банківської діяльності, а в результаті їх проведення формується портфель цінних паперів комерційного банку. Фінансово-кредитні установи — активні інституційні учасники фондового ринку, на якому вони виступають у ролі інвесторів, емітентів, фінансо­вих посередників або інфраструктурних учасників. В Україні формується змішана модель організації фондового ринку, на якому комерційним банкам дозволяється займатися як інвестиційною, так і торговельною (професійною) діяльністю.

Згідно із Законом України «Про цінні папери та фондову біржу» в нашій державі можуть випускатися та обертатися такі види цінних паперів: акції; облігації внутрішніх позик уряду; облігації внутрішніх позик органів місцевої влади; казначейські зобов'язання; облігації підприємств (банків); ощадні сертифікати; векселі; приватизаційні папери; похідні фінансові інструменти (деривативи) — форвардні та ф'ючерсні контракти, опціони, варанти, своп-контракти; цінні папери іноземних інвесторів, які допущені до обігу на території України.

На ринку цінні папери можуть функціонувати в двох формах: документарній (паперовій) та бездокументарній, тобто у вигляді електронних записів на рахунках. Поняття банківського портфеля цінних паперів тісно пов'язане з поняттям інвестиційного портфеля, хоча вони не ідентичні. Між цими портфелями існують суттєві відмінності як за видами активів, що їх формують, так і за виконуваними функціями.

Послуги Торговця цінними паперами 

ПУБЛІЧНЕ АТ "Банк" ГРАНТ "має ліцензію ДКЦПФР на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів України серія АВ № 376976 від 16.10.2007 року - на право здійснення брокерської діяльності, серія АВ № 376977 від 16.10.2007 року - на право здійснення дилерської діяльності , серія АВ № 376978 від 16.10.2007 року - андеррайтинг. 

Брокерські послуги на фондовому ринку України. 

У рамках укладеного договору клієнти можуть здійснювати операції з цінними паперами, як на організованому, так і на неорганізованому ринках цінних паперів України. 

ПУБЛІЧНЕ АТ "Банк"ГРАНТ "має торгові місця на найбільших фондових біржах України: ПФТС і УБ, і займає досить стійкі позиції серед українських банків за обсягом операцій з акціями українських емітентів. 

Електронний торговий термінал дозволяє оперативно проводити куплю продаж цінних паперів на фондовій біржі. 

Консультаційні послуги для клієнтів банку "Грант". 

Сертифіковані фахівці управління цінних паперів проведуть кваліфіковані консультації:  з питань обігу цінних паперів на фондових біржах України, їх поточної вартості; з питань нормативно-правового регулювання обігу цінних паперів в України, в тому числі вексельний обіг. 

Розміщення та викуп ЦП інвестиційних фондів. 

Банк "Грант" надає послуги з розміщення та викупу цінних паперів інститутів спільного інвестування Компаній з управління активами "КІНТО" і "ПІОГЛОБАЛ Україна" (Сократ). 

Розміщення цінних паперів (андеррайтинг). 

Організація випуску і розміщення акцій та облігацій підприємств, первинне розміщення цінних паперів серед інвесторів. 

Операції з векселями. 

Банк "Грант" надає весь спектр послуг з операцій з векселями, в тому числі:  купівля, продаж, обмін векселів; облік векселів;  авалювання векселів;  інкасування векселів;  зберігання векселів;  виконання банком функцій особливого платника по доміцильованим і не доміцильованим векселями;  здійснення функцій розрахункової палати.

Послуги Зберігача цінних паперів 

Банк "Грант" надає послуги зберігача цінних паперів з 2003 р. Ліцензія зберігача цінних паперів: АВ 493156 від 13.10.2009 р. 

Кількість клієнтів: понад 1000. Обсяг операцій в 2010 р. перевищив 350 млн. грн. Зберігач ПУБЛІЧНЕ АТ "Банк" ГРАНТ "надає своїм клієнтам повний спектр депозитарних послуг з обслуговування цінних паперів: 

Відкриття та ведення рахунків у цінних паперах; 

Відповідальне зберігання та облік прав власності; 

Обслуговування обігу ЦП (зарахування, переведення, списання); 

Виконання заставних операцій з ЦП; 

Надання виписок з рахунків у цінних паперах для підтвердження права власності (безкоштовно); 

Допомога у підготовці розпоряджень на проведення операцій в цінних паперах; 

Максимально швидке проведення операцій по зарахуванню або списанню цінних паперів; 

Проведення операцій блокування / розблокування цінних паперів; 

Проведення операцій зі знерухомлення - переведення цінних паперів у бездокументарну форму; 

Отримання доходу по цінних паперах з подальшим перерахуванням на рахунок депонента; 

Обслуговування інститутів спільного інвестування; 

Здійснення розрахунково-клірингових операцій;

З 30.10.2010 року набуває чинності норма Закону України «Про акціонерні товариства», яка визначає існування акцій акціонерних товариств тільки в бездокументарній формі. 

У зв'язку з цим, банк пропонує свої послуги: власникам ЦП. Бездокументарна форма існування цінних паперів - це надійна і безпечна форма, що виключає виникнення подвійних реєстрів. Це форма максимально спрощує процес перереєстрації прав власності, прискорює процес проведення операцій з цінними паперами. 

Банк допоможе відкрити рахунки і знерухомити цінні папери вже зараз.  Відкриття та ведення рахунків у цінних паперах власникам акцій.Зберігання знерухомлених цінних паперів випуску на рахунках власників. «Грант» гарантує, що рахунки акціонерам будуть відкриті в точній відповідності з реєстром, а операції по зарахуванню акцій на ці рахунки будуть проведені в максимально стислі терміни. 

За бажанням емітента, банк допоможе укласти договір з депозитарієм і розмістити там глобальний сертифікат і, таким чином, заощадити час, щоб укластися в терміни, відведені Законом України «Про акціонерні товариства».

Велика кількість цінних паперів, різноманітність їх характе­ристик, таких як дохідність і ризик, правила обігу і оподаткуван­ня, багатофункціональність портфеля цінних паперів банку знач­но ускладнюють процес його формування і управління, а також завдання, що постають перед інвестиційним менеджментом кожної банківської установи.

РОЗДІЛ 6

ОПЕРАЦІЇ ПАТ «БАНК «ГРАНТ» З ІНОЗЕМНОЮ ВАЛЮТОЮ

На підставі Банківської ліцензії №34 від 05 жовтня 2009 року та письмового Дозволу Національного банку №34-5 від 05 жовтня 2009 року та додатку до нього ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “БАНК “ГРАНТ” має право здійснювати такі операці з валютними цінностями:

- неторговельні операції з валютними цінностями;

- операції з готівковою іноземною валютою та чеками (купівля, продаж, обмін, прийняття на інкасо), що здійснюються в касах і пунктах обміну іноземної валюти банків;

- операції з готівковою іноземною валютою (купівля, продаж, обмін), що здійснюються в пунктах обміну іноземної валюти,які працюють на підставі укладених банками агентських договорів з юридичними особами-резидентами;

- ведення рахунків клієнтів (резидентів і нерезидентів) в іноземній валюті та клієнтів-нерезидентів у грошовій одиниці України;

- ведення кореспондентських рахунків банків (резидентів і нерезидентів) в іноземній валюті;

- ведення кореспондентських рахунків банків (нерезидентів) у грошовій одиниці України;

- відкриття кореспондентських рахунків в уповноважених банках України в іноземній валюті та здійснення операцій за ними;

- відкриття кореспондентських рахунків у банках (нерезидентах) в іноземній валюті та здійснення операцій за ними;

- залучення та розміщення іноземної валюти на валютному ринку України;

- залучення та розміщення іноземної валюти на міжнародних ринках;

- торгівля іноземною валютою на валютному ринку України (за винятком валютно-обмінних операцій);

- торгівля іноземною валютою на міжнародних ринках;

- операції з банківськими металами на валютному ринку України;

- інші операції з валютними цінностями на валютному ринку України.

Відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України “Про систему валютного регулювання і контролю” термін іноземна валюта означає [4]:

- іноземні грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, а також вилучені з обігу, але підлягають обмінові на грошові знаки, які перебувають в обігу;

- кошти у грошових одиницях іноземних держав і міжнародних розрахункових одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться до банківських та інших кредитно-фінансових установ за межами України;

Валютні відносини є важливою частиною системи економічних відносин. Сьогодні практично неможливо уявити міжнародне економічне співробітництво в усіх його напрямках (торгове, виробниче, науково-технічне, інвестиційне тощо) без використання валюти.

У статті 1 Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" основою для здійснення банками України операцій з валютними цінностями є отримання ліцензії Національного банку України. Правовою базою операцій українських банків на валютному ринку виступає закон «Про банки та банківську діяльність».

Валютні операції здійснюються уповноваженими банками, тобто банками, що мають ліцензії Національного банку на здійснення цих операцій. Банки, котрі одержали ліцензію на здійснення операцій в іноземній валюті, виконують функції агента валютного контролю за операціями своїх клієнтів.

В Україні валютне регулювання базується на Конституції України та Законі України "Про Національний банк України", Декреті Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", Митному кодексі України, Законі України "Про зовнішньоекономічну діяльність", а також нормативних актах Національного банку України, що визначають правові засади організації валютного регулювання й контролю.

Облік операцій банків в іноземній валюті регулюється Інструкцією з бухгалтерського обліку операцій в іноземній валюті та банківських металах у банках України від 29 листопада 2004 р. N 1511/10110.

Розгляд та аналіз викладених вище питань зумовив необхідність пошуку шляхів удосконалення досліджуваного процесу. Автором проаналізовано існуючі пропозиції щодо цього питання та систематизовано у наступних напрямках.

Для стрімкого розвитку валютного ринку України та зміцнення позицій національної валюти велику увагу слід приділяти в першу чергу приведенню банківського законодавства у несуперечливість між собою, що потребує внесення змін до деяких нормативно-правових актів. Крім того процеси інтеграції та глобалізації потребують приведення українського банківського валютного законодавства до міжнародних стандартів.

Здійснені банками операції у валюті пов’язані з постійним ризиком зміни валютного курсу, тому банки повиненні встановлювати ліміти денної позиції на рівні, що відбиває нормальні, необхідні для клієнтів операції. Банк повинен мати ефективну систему контролю з метою спостереження за щоденною діяльністю та управління валютними операціями.

РОЗДІЛ 7

ВНУТРІШНЬОБАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]