Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZMIST_moe2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

7.2. Облік розрахунків з дебіторами і кредиторами

Дебіторська заборгованість — це сума заборгованості дебіторів підприємства на певну дату. Під час операційної діяльності підприємства виникає поточна дебіторська заборгованість. Умовно її можна поділити на пов’язану та не пов’язану з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг). Для відображення останньої Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291 передбачено рахунок 37 “Розрахунки з різними дебіторами”.

За його дебетом відображають виникнення дебіторської заборгованості, за кредитом – її погашення чи списання.

Аналітичний облік ведуть за кожним дебітором (юр- чи фізособою), за видами заборгованості, термінами її виникнення й погашення. Також у процесі звичайної діяльності підприємства виникає поточна кредиторська заборгованість за розрахунками, включаючи розрахунки за нетоварними операціями. Основи її обліку наведено в П(С)БУ 11 «Зобов’язання». Для обліку таких операцій використовують рахунок 68 “Розрахунки за іншими операціями”, на якому обліковують розрахунки за операціями, що не можна відобразити на рахунках 63 – 67.

За кредитом рахунку 68 показують збільшення заборгованості перед іншими кредиторами, за дебетом – її погашення, списання.

Аналітичний облік розрахунків з іншими кредиторами ведуть за кожним окремим кредитором, тобто підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, із якими здійснюють розрахунки, а також за видами кредиторської заборгованості, термінами її виникнення й погашення.

РОЗДІЛ 8

АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПАТ «БАНК «ГРАНТ»

До організації процесу ризик-менеджменту залучені такі функціональні та структурні підрозділи банку: Спостережна Рада, Правління Банку, Комітет з управління активами і пасивами, Управління банківських ризиків, Відділ внутрішнього аудиту, філії та інші структурні підрозділи, які здійснюють банківські операції.

Основною тенденцією управління ризиками в ПУБЛІЧНОМУ АТ “Банк “ГРАНТ” є прагнення дотримуватися рекомендацій Базельського комітету з метою подальшого розвитку та удосконалення системи ризик-менеджменту банку.

У період фінансової нестабільності в країні банк “Грант”, як і усі українські банки, відчув негативний вплив ризиків, таких як кредитний, ринковий, ризик ліквідності. Але в цих умовах “Грант” зберігає свою репутацію і усіма можливими заходами зменшує вплив негативних явищ на стабільність установи.

На поточний час банк спрямовує свою роботу на виконання завдань, що передбачені фінансовим планом на 2011 рік. В умовах тривалих ринкових негараздів ПАТ «БАНК «ГРАНТ» намагається підтримати підприємства, які, за незалежних від них обставин, знизили темпи своєї діяльності і йде назустріч, здійснюючи реструктуризацію заборгованості за умови стабільної діяльності позичальників. Банк зберігає репутацію надійного банку, що пов’язано із постійно достатнім рівнем ліквідності балансу, тривалою діяльністю на фінансовому ринку, налагодженими партнерськими відносинами з надійними клієнтами, ефективною структурою управління за всіма напрямами діяльності. Банк жодного разу не порушував умов Договорів банківського депозиту щодо своєчасності повернення коштів при настанні строків та своєчасно, без затримки, здійснював і здійснює розрахунки за клієнтськими платежами.

Повсякденна робота банку по управлінню ліквідністю спрямована на самозбереження своєї фінансової установи, умовою якої виступає безперебійне виконання зобов’язань перед клієнтами. Станом на 01 січня 2011 року фактичне значення нормативу миттєвої ліквідності дорівнювало 48,03% (не менше 20%); фактичне значення нормативу поточної ліквідності дорівнювало 56,46% (не менше 40%); фактичне значення нормативу короткострокової ліквідності дорівнювало 35,70% (не менше 20%).

Керівництво банку постійно контролює ситуацію щодо впливу ризиків і забезпечує життєздатність та фінансову стійкість установи. Банком постійно дотримуються без порушень усі інші економічні нормативи, встановлені НБУ.

За станом на кінець дня 31 грудня 2009 року, за даними Банку, регулятивний капітал Банку, розрахований у відповідності з вимогами Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої Постановою Правління НБУ від 28 серпня 2001 року №368, становив 111 696 тис. грн. (або 9 756 тис. євро за курсом 11,448893 грн./євро) і складається наступним чином: основний капітал 75 153 тис. грн. та додатковий капітал 36543 тис. грн. Капітал Банку з позиції стабільності є виваженим, розмір капіталу Банку, в цілому, достатній для підтримання поточної діяльності, покриття ризиків, пов'язаних з виконанням банківських операцій, дотримання економічних нормативів достатності капіталу, встановлених Національним банком України на звітну дату.

У 2009 році банк витримав негативний вплив фінансових та інших зовнішніх ризиків. В умовах кризи ліквідності банківської системи “Грант” збільшив частку готівкових коштів в касі та безготівкових коштів на коррахунках на 74342 тис. грн. Просуваючись вперед по руслу стратегічного розвитку, Банк досяг позитивного фінансового результату та продемонстрував здатність гнучко реагувати на змінні умови ринку та зваженість бюджетної політики.

Нормативи станом на 01.01.2010

Нормативи капіталу:

Норматив регулятивного капіталу Банку — 111 696 тис. грн

Норматив адекватності регулятивного капіталу — 21,93%

(при нормативному значенні — не менше ніж 10%)

Норматив співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів — 15,99%

(при нормативному значенні — не менше ніж 9%)

Нормативи ліквідності:

Норматив миттєвої ліквідності — 48,03%

(при нормативному значенні — не менше ніж 20%)

Норматив поточної ліквідності — 56,46%

(при нормативному значенні — не менше ніж 40%)

Норматив короткострокової ліквідності — 35,70%

(при нормативному значенні — не менше ніж 20%)

РОЗДІЛ 9.

РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЗВІТНІСТЬ ПУБЛІЧНОГО АТ «БАНК «ГРАНТ»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]