Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZMIST_moe2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

9.2. Фінансова звітність банку

Фінансова звітність Банку – це система взаємопов’язаних узагальнюючих показників, що відображають його фінансовий стан на кінець останнього дня звітного періоду та результати діяльності за вказаний період.

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан і діяльність Банку для прийняття економічних рішень. Фінансова звітність складається на основі даних бухгалтерського обліку згідно з вимогами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, нормативно-правових актів Національного банку України, облікової політики Банку, Міжнародних стандартів фінансової звітності.

Інформація, відображена в фінансовій звітності, повинна сприяти прийняттю правильних економічних рішень.

Банк складає та надає фінансову звітність до Національного банку України у встановленому ним порядку.

Фінансова звітність Банку-юридичної особи складається тільки Головним офісом. Для складання фінансової звітності філії надають в електронному вигляді файли звітності та окремі показники встановленого змісту та формату. При складанні річного фінансового звіту регіональні філії надають встановлені форми звітності на паперових носіях, підписані керівником та головним бухгалтером установи Банку.

Відповідно до статті 69 “Звітність банків” Закону України “Про банки і банківську діяльність” фінансовим роком Банку вважається календарний рік, який розпочинається 1 січня.

Звітним періодом для складання річної фінансової звітності є календарний рік.

Складанню річного фінансового звіту передує обов'язкова інвентаризація активів, зобов'язань, резервів, включаючи і обліковані на позабалансових рахунках, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан та правильність оцінки .

Відповідальність за організацію інвентаризації покладається на керівника Банку (філії).

Річна фінансова звітність Банку включає:

  • загальну інформацію про діяльність Банку,

  • баланс,

  • звіт про фінансові,

  • звіт про рух грошових коштів,

  • звіт про власний капітал,

  • примітки до звітів.

Річна фінансова звітність підлягає обов’язковій перевірці та підтвердженню аудитором відповідно до Законів України “Про аудиторську діяльність” та “Про банки і банківську діяльність”. За висновки щодо фінансових звітів відповідає аудитор .

Існує таке поняття як консолідована фінансова звітність – це фінансова звітність Банку, що відображає його фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів з урахуванням дочірніх установ та асоційованих компаній як єдиної економічної одиниці.

З метою організації роботи по складанню фінансової звітності консолідованої групи Банк визначає перелік дочірніх та асоційованих установ, фінансова звітність яких, відповідно до чинних нормативно-правових вимог, підлягає консолідації, та складає таблицю складу учасників консолідованої групи.

Фінансова звітність ПУБЛІЧНОГО АТ «Банк «ГРАНТ» наглядно наведена в додатках до цього звіту.

РОЗДІЛ 10

Культура ослуговування клієнтів у пат «банк «грант»

10.1. Етика та взаємини в пат «банк «грант»

Корпоративні правила ділового спілкування – це встановлений порядок взаємин у банку. Регламентація цих відносин зумовлена прагненням керівництва організувати ефективне поводження співробітників, як усередині банку, так і поза його стінами.

Зміст корпоративних правил ділового спілкування спрямовано на створення і забезпечення продуктивних стосунків між:

  • клієнтами і співробітниками;

  • начальниками і підлеглими;

  • колегами по банку.

Ці правила базуються на п'яти елементах поведінки: позитивність; здоровий егоїзм; передбачуваність; статусні розходження і доречність.

Під позитивом розуміється те, що під час спілкування з колегами чи клієнтами необхідно прагнути зробити позитивне враження. Звичайно сприятливе враження утворюють співробітники:

  • пунктуальні у стосунках з навколишніми;

  • акуратні та зі смаком одягнені, які віддають перевагу консервативному стилю в одязі;

  • упевнені в собі, але доброзичливо налаштовані до інших;

  • уважні, які уміють вислухати;

  • готові швидко включитися до спільної діяльності.

Важливою вимогою ділового спілкування є повага до чужої думки. Але при цьому не менш важливо відстоювати власні інтереси (інтереси банку). Здоровий егоїзм полягає в умінні поставити перше на службу другому. (Пам’ятайте, що під час ділової бесіди варто уважно вислухати співрозмовника, після чого необхідно аргументовано, але ввічливо викласти свою точку зору.)

Передбачуваність дозволяє не допускати ситуації невизначеності і дискомфорту, більш чітко планувати робочий процес. (Пам’ятайте, що усі ваші дії мають бути логічними і зрозумілими для навколишніх. Дійте так, як вимагають нормативні документи, ваше керівництво, прийнято в банку і у вашому підрозділі.)

У банку, як у будь-якій компанії існує управлінська ієрархія. Це дозволяє підтримувати на високому рівні виробничий процес. Тому в корпоративній поведінці дуже важливо враховувати принцип статусних розходжень. (Пам’ятайте, що молодший повинен поважати старшого за посадою, виконувати всі службові і виробничі вказівки і розпорядження начальника. У той же час начальник зобов'язаний зробити все можливе для забезпечення продуктивної праці своїх підлеглих.)

Доречність – це відповідність зовнішнього вигляду і манер поведінки в конкретній ситуації. (Пам’ятайте, що під час роботи, особливо з клієнтами, недоречно обговорювати з колегами невиробничі питання (проблеми вашого здоров'я, родини, одягу, стосунків у колективі і т.п.). Будь-якій темі – свій час.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]