Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4_Lizingovi_vidnosini_v_agrarnomu_sektori.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
240.64 Кб
Скачать

2. Ліінвгоодвржу-

вачІ(користувачі

м піі на)'

Юридичніособи, як здійснюють вироби

Підприємці беї

ЕЯїв

Власники майна

иробники обладнання

збутові організації

Торговельні фірми

Інші особи, наприклад,

консигнатори

Рис. 5.6. Суб 'єкти лізингових відносин

Другою стороною, яка називається лізингоодержувачем, є користувач майна. Лізингоодержувач — юридична особа, що здійснює підприємницьку діяльність, або громадянин, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи і зареєстрований в якості індивідуального підприємця, що отримують майно в користування за лізинговим договором. Ним можуть бути юридичні особи будь-якої форми власності або громадянин: державне підприємство, організація, кооператив, громадянин, акціонерне товариство і т.д.

Третій учасник лізингової операції — продавець лізингового майна, яким може бути будь-яка юридична особа або громадянин і підприємство-виробник майна, кооператив, торговельна організація, постачально-збутова або громадянин, що продають лізингове майно.

5.3. Класифікаційна характеристика видів лізингу

Сучасний ринок лізингових послуг характеризується різноманітністю форм лізингу, моделей лізингових контрактів і юридичних норм, які регулюють лізингові операції.

До основних видів лізингу відносяться фінансовий і оперативний. Критерієм їх розмежування служать ознаки за обсягом зобов'язань лізингодавця і строками використання ііііингового майна. Всі останні види лізингу — це різновиди основних видів лізингу і в залежності від ознак, вони можуть бути віднесені до оперативного чи фінансового лізингу.

Фінансовий лізинг — це комплекс економічних і майнових

іідносин, що виникає у зв'язку з придбанням майна у власність з

Подальшою його передачею в тимчасове володіння і

Користування за відповідну плату на строк, наближений за

гривалістю до строку його експлуатації і амортизації всієї або

м.іної частини вартості майна. Основними ознаками, що

іряк ісризують фінансовий лізинг, є:

участь в лізинговій угоді крім лізингодавця і м ні ні (-одержувача третьої сторони (виробника або постачаль-..... і ііпиигового майна);

- лізингодавець придбає майно не для власного викорис­тання, а спеціально для передачі його в тимчасове володіння і користування лізингоодержувачу;

- право вибору майна і його продавця належить лізинго­одержувачу;

- продавець майна знає, що майно придбається спеціально для передачі його в тимчасове володіння і користування лізингоодержувачу;

- майно безпосередньо доставляється лізингоодержувачу і приймається ним в експлуатацію;

- претензії щодо якості майна, його комплектності, усунення дефектів в гарантійний строк лізингоодержувач направляє безпосередньо продавцю майна;

- ризик випадкової гибелі і пошкодження майна перехо­дить до лізингоодержувача після підписання акта приймання-передачі майна в експлуатацію.

Оперативний лізинг характеризується тим, що строк, на який майно передається в тимчасове володіння і користування, набагато менший нормативного строку служби майна. Для оперативного лізингу характерні такі ознаки:

- внаслідок того, що строк лізингового договору значно менший нормативного строку служби майна, лізингодавець не розраховує відшкодувати вартість майна за рахунок платежів від одного лізингового контракту;

- майно передається в лізинг багаторазово;

- в лізинг передається не спеціально придбане майно зі замовленням лізингоодержувача, а наявне в лізинговій компанії;

- лізингова операція має двосторонній характер (лізингодавець — лізингоодержувач);

- обов'язки щодо технічного обслуговування, ремонту, страхування покладаються на лізингову компанію;

- лізингоодержувач може розірвати договір, якщо майно через непередбачені обставини виявиться непридатним ДО використання;

- ризик випадкової гибелі, втрати, пошкодження лізингового майна покладається на лізингодавця;

- після закінчення строку лізингового договору майно, як правило, повертається лізингодавцю.

При виділенні видів лізингу виходять в першу чергу, із ознак їх класифікації і диференціюються в залежності від форми організації контракту, тривалості відносин, обсягу обслуговування, особливостей об'єктів лізингу і умов їх амортизації, форми лізингових платежів, сектора ринку, відносин до податкових пільг (рис. 5.7).

Залежно від форми організації і техніки проведення лізингової операції лізинг ділиться на:

- прямий лізинг, при якому власник майна (виробник, постачальник) самостійно без посередника здає об'єкт в лізинг;

- посередній лізинг, коли майно в лізинг передає не поста­чальник, а фінансовий посередник, в якості якого виступає лізингова компанія;

- зворотний лізинг, є різноманітністю двосторонньої лізингової угоди і однією із форм прямого лізингу. Зміст взаємовідносин, що складається при цьому виді лізингу, полягає в наступному. Підприємство-власник обладнання продає останнє лізинговій компанії і одночасно укладає угоду про довгострокове використання своєї колишньої власності на умовах лізингу, іноротній лізинг застосовується у випадку, коли власник об'єкта угоди має гостру потребу в грошових коштах і за допомогою цаного виду лізингу хоче покращити свій фінансовий стан;

- лізинг постачальнику відрізняється від зворотного тим, ш о постачальник, хоча і виступає в якості продавця і орендатора одночасно, але не є користувачем майна, яке він обов'язково передає в сублізинг третій особі.

За ознаками тривалості угод, обсягу зобов'язань пшшодавця і ступені окупності об'єктів виділяють два і н мовних види лізингу: фінансовий і оперативний.

Фінансовий лізинг являє собою взаємовідносини сторін, її і передбачають на протязі дії терміну угоди виплату її іингових платежів, які покривають повну вартість амортизації НШІИН і обладнання або більшу частину, додаткові витрати і м\ гок лізингодавця.

31Міжнародний транзитний лізинг має місце в тих випадках, коли лізингодавець однієї країни, бере кредит або придбає обладнання в другій країні і передає його лізингоодержувачу, який знаходиться в третій країні.

Залежно від умов амортизації майна виділяють лізинг з повною і неповною амортизацією:

- лізинг з повною (або близько до повної) окупністю, коли протягом строгу дії лізингового договору відбувається повна або близька до повної амортизація майна і, відповідно, виплата лізингодавцю вартості майна;

- лізинг з неповною окупністю, при якому протягом строку дії одного лізингового договору окуповується тільки певна частина вартості майна і відбувається часткова його амортизація.

Прискорена амортизація — це різновид повної амортизації і є методом більш прискореного перенесення балансової вартості основних фондів на затрати виробництва і обігу порівняно з нормативними строками їх служби.

Стосовно податкових і амортизаційних пільг лізинг ділиться на фіктивний і дійсний.

Фіктивний лізинг має спекулятивний характер і розрахований на отримання прибутку за рахунок діючих в країні пільг (з оподаткування майна, прибутку, ПДВ, прискореної амортизації і т. ін.)

Дійсний лізинг у правовому відношенні повинен відповідати чинному законодавству й економічному змісту лізингової форми підприємницької діяльності.

За характером лізингових платежів розрізняють грошовий, компенсаційний і змішаний лізинг.

Грошовий лізинг має місце у випадку, коли всі платежі здійснюються в грошовій формі.

Компенсаційний лізинг передбачає платежі у формі поставок товарів, які надають один одному лізингодавець і лізингоодержувач.

Змішаний лізинг передбачає поєднання грошового і компенсаційного платежів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]