Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабблок Квитка, насиння, плид.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
706.45 Кб
Скачать

Лабораторний блок 3. Плоди, їх будова і класифікація. Насіння та його будова

Мета роботи: ознайомитися з будовою плодів і насіння, підходами до їх класифікацій.

Матеріали і обладнання: натуральні та фіксовані плоди, колекції насіння, проросле насіння дводольних та однодольних рослин (на вибір), постійні та тимчасові мікропрепарати, таблиці, схеми, муляжі.

Хід роботи

І. Теоретичні відомості

Плід розвивається з зав'язі після запліднення її й складається з оплодня і насіння. Якщо в квітці є кілька маточок, то кожна з них утворює окремий плодик. Всі плодики разом скла дають збірний плід. Оплодень розвивається з стінки зав'язі і утворює стінки плода. У деяких рослин в утворенні оплодня, крім зав'язі, беруть участь також інші частини квітки, зокрема квітколоже (яблуня); він буває сухий і соковитий; соковитий оплодень іноді яскраво забарвлений. Плоди відповідно до будови зав'язі поділяються на апокарпні та синкарпні.

За морфологічною класифікацією плоди поділяють на соковиті і сухі .

У соковитих плодів оплодень цілком або частково соковитий, м'ясистий. Соковиті плоди поділяються на ягоди та кістянки.

Ягода — здебільшого багато­насінний плід, у якого оплодень складається з двох шарів: зовнішнього — шкірки і внутрішнього — м'якоті, в яку занурене насіння (виноград, журавлина, чорниця).

Кістянка — звичайно однонасінний плід, оплодень складається з твердої дерев'янистої внутрішньої частини (ендокарпію) — кісточки, яка оточує насінину, і соковитої, м'ясистої або волокнистої середньої (мезокарпію) — м'якоті та більш або менш шкірястої зовнішньої (екзокарпію) шкірки (вишня, слива, абрикос).

Сухі плоди мають сухий, плівчастий чи шкірястий або дерев'янистий оплодень. Ці плоди бувають як однонасінні, так і багатонасінні і поділяються на такі, у яких оплодень розкривається (розкривні), і такі, у яких оплодень не розкривається (нерозкривні).

Сухі розкривні плоди:

Листянка — одногніздий, багатонасінний плід, що розкривається однією поздовжньою щілиною (плід калюжниці, сокирок), утворений одним плодолистком.

Біб одногніздий, звичайно багатонасінний плід, що розкривається двома стулками, або рідше біб не розкривається (плоди бобових), утворений одним плодолистком.

Стручок, або стручечок — двогніздий, здебільшого багатонасінний плід; він розкривається двома стулками, між якими лишається плівчаста перегородка, що несе насіння (плоди хрестоцвітних), утворюється двома плодолистками.

Коробочка — одно-, дво-, багатогніздий, багатонасінний, утворений різною кількістю плодолистків плід, який має отвори (мак) або зубці (гвоздика), чи стулки (льон), або кришечку (блекота).

До сухих нерозкривних плодів належать:

Горіх — однонасінний плід з дерев'янистим оплоднем. Часто такий плід цілком або тільки при основі має мисочку (ліщина, дуб). Дрібні плодики такої будови звуться горішками.

Сім'янка однонасінний плід з шкірястим оплоднем, в якому насінина лежить вільно (соняшник).

Зернівка однонасінний плід з тонким оплоднем, що міцно зростається з насіниною жито, пшениця і взагалі злаки). Сухі нерозкривні плоди, зокрема сім'янки і горішки, інколи мають придатки у вигляді юлосків, плівчастої облямівки, або так званого крила.

Крилаті плоди мають плівчасту облямівку, або плівчасті крила. Волосовидні придатки на плодах утворюють так звану летючку, або чубок (плоди багатьох складноцвітних). Зустрічаються ще так звані розпадні плоди, тобто такі, що розпадаються в місці перегородок на окремі плодики. До них належать: двокрилатка, яка достигаючи, розпадається на дві крилатки (клен), двосім'янка розпадається на дві сім'янки (плоди зонтичних); чотиригорішок — розпадається на чотири горішки (плоди губоцвітних).

Плоди, які зрослися внаслідок скупченості квіток в суцвітті, утворюють супліддя.

ІІ. Практична частина

2.1. На основі колекцій і фіксованих зразків розгляньте будови різних груп плодів. На основі плоду кістянки (рис.1.) знайдіть його частини, і зробіть відповідні позначення.

2.2. На основі колекцій і рис. 2 - 3 розгляньте різні типи сухих плодів, порівняйти їх схеми (додаток). Зробіть відповідні підписи назв плодів і приклади рослин, яким вони належать.

2.3. На основі колекцій розгляньте різні типи соковитих плодів порівняйти їх схеми (додаток). Зробіть відповідні рисунки , підписи назв плодів і приклади рослин (рис.4).

2.4. На основі колекцій розгляньте різні типи збірних плоджісоковитих плодів порівняйти їх схеми (додаток). Зробіть відповідні підписи назв плодів і приклади рослин (рис. 5).

2.5. На основі запропонованих зразків пророслого насіння розгляньте будову насіння кукурудзи, квасолі, пшениці (рис.6, рис.7), зробіть відповідні підписи.

Рис.1. Будова плода кістянки персика (Persica vulgaris):

1 –

2 –

3 –

4 –

5 –

6 –

Рис.2. Сухі розкривні плоди:

А –

Б –

В –

Г –

Д –

Е –

Ж –

З –

Рис.3. Сухі нерозкривні плоди:

А –

Б –

В –

Г –

Д –

Е –

А

Б

В

Г

Д

Е

Рис.4. Соковиті плоди:

А –

Б –

В –

Г –

Д –

Е –

Рис. 5. Збірні плоди:

А –

Б –

В –

Г –

Д –

Рис.6. Схема будови насіння:

А – насінина квасолі звичайної (Phaseolus vulgaris) (насіння без ендосперму);

Б – насінина кукурудзи (Zea mays) (насіння з ендоспермом)

1 –

2 –

3 –

4 –

5 –

Рис.7. Проростки односім’ядольних (А,В) і двосім’ядольних (Б) рослин:

1 –

2 –

3 –

4 –

5 –

6 –

ІІІ. Контрольні питання

1. 3 чого утворюється плід?

2. За якими ознаками класифікують плоди?

3. В чому відмінності між простими і складними (збірними) плодами?

4 Схожість і відмінності між плодами: листянка, біб, стручок, горіх, жолудь, сім'янка, зернівка, ягода, яблуко, гарбузина.

5 Наведіть характерні ознаки кістянки.

6 Охарактеризувати пристосування плодів до розповсюдження за допомогою вітру, води, тварин, автохорії.

ІV. Зробіть висновки до виконаної роботи.

Відмітка про зарахування __________________ Викладач ________________