Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая Швец Никита 10-Г(1)).docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
763.58 Кб
Скачать

Побудова зображення в сферичному дзеркалі

У житті ви часто бачили своє спотворене відображення на опуклій поверхні, наприклад, нікельованого чайника або каструлі. Цікаво спостерігати за зміною свого відображення у звичайній полірованої ложці, якщо повертати її то увігнутою, то опуклою стороною.

Для вгнутого сферичного дзеркала:

Якщо сферичне дзеркало ввігнуте, можливі різні випадки розташування зображення щодо дзеркала при різних відстанях до предмета. Буквою C позначений центр дзеркала, а буквою F - його фокус. При u > F формула дзеркала має вигляд:

а при u < F:

Для побудови взято три промені (хоча достатньо і двох):

  • промінь, паралельний головній оптичній осі після відображення від дзеркала пройде через його фокус;

  • промінь, що проходить через фокус після відбиття піде паралельно головній оптичній осі;

  • промінь, що падає на полюс дзеркала після відбиття піде під кутом, рівним куту падіння (за законом відбиття світла).

Мал. 11)

Я кщо предмет наближений до дзеркала і знаходиться на відстані, що перевищує відстань від дзеркала до його центру, то зображення його буде дійсним, перевернутим і зменшеним і розташується на відрізку між центром і фокусом (мал.11).

Мал. 12)

Якщо предмет розміщений в центрі дзеркала, то його зображення також буде розташовано в центрі дзеркала. Зображення виходить дійсним, перевернутим і рівним за величиною предмету (мал.12).

Мал. 13)

Якщо предмет поміщений між центром і фокусом, то зображення буде розташовано далі від дзеркала, ніж його центр і буде дійсним, перевернутим і збільшеним (мал.13).

Мал. 14)

Якщо предмет ближче фокусу до дзеркала, то зображення - уявне, пряме, збільшене, по інший бік дзеркала від предмета (мал.14).

Для опуклого сферичного дзеркала:

Побудова зображення в опуклому сферичному дзеркалі простіше, ніж в увігнутому: тут при будь-якій відстані предмета до дзеркала його зображення буде розташовано за дзеркалом. На малюнку нижче буквою F позначений фокус опуклого дзеркала, буквою V - полюс, y - висота предмета, y '- висота зображення. Формула дзеркала в цьому випадку має вигляд:

Для побудови взято два промені:

  • промінь від верхньої точки предмета, паралельний головній оптичній осі, відіб'ється від дзеркала, і продовження цього відбитого променя пройде через фокус і через верхню точку зображення;

  • промінь від верхньої точки предмета, продовження якого проходить через фокус, після відображення піде паралельно головній оптичній осі, а продовження цього відбитого променя також пройде через верхню точку зображення.

Таким чином, верхньою точкою зображення буде точка перетину продовження першого відбитого променя і продовження другого відбитого променя.

Зображення в опуклому дзеркалі - уявне, пряме, зменшене, знаходиться по інший бік дзеркала від предмета.